شماری از دختران در کابل امروز با شعار “باز کردن مدارس/مکاتب” در اعتراض به تصمیم اخیر حکومت طالبان برای تعطیلی مدارس متوسطه دخترانه تظاهرات کردند. وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است که دیدار برنامهریزی شده با طالبان را در قطر لغو کرده است.
قرار بود نمایندگان آمریکا در پی موافقت طالبان با بازگشت دختران به مدرسه در افغانستان، در قطر بر سر مسائل اقتصادی با این گروه گفتگو کنند.
جولیانا پورتر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه گفت: “ما برخی از تعاملات خود، از جمله جلسات برنامهریزی شده در دوحه (با نمایندگان طالبان) در حاشیه مجمع دوحه را لغو کردیم، و واضح ساختیم که این تصمیم را نقطه عطف تغییر بالقوه در تعامل خود (با طالبان) میدانیم.”
لغو این دیدار اولین نشانه جدی از آن است که تصمیم های طالبان در حوزه حقوق بشر و فراگیری مستقیما بر تمایل جامعه بینالملل برای کمک به این گروه تاثیر خواهد داشت.
همزمان، در نیویورک، شورای امنیت نیز عصر جمعه جلسهای غیرعلنی درباره موضوع آموزش دختران و تصمیم تازه طالبان داشته است.
پیش از این جلسه سفرای آلبانی، بریتانیا، برزیل، فرانسه، گابون، ایرلند، مکزیک، نروژ، آمریکا و امارات متحده عربی در بیانیهای مشترک تصمیم طالبان را یک عقبنشینی آزاردهنده خواندند.
در همین حال روز جمعه دبورا لیونز، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان، در دیدار با نماینده گروه طالبان در دوحه هشدار داده است که ممانعت این گروه از تحصیل دختران، به افغانستان آسیب غیرقابل جبران خواهد زد.
یکی از مجریان تلویزیون طلوع کابل در هنگام بحث در مورد این موضوع به سختی جلوی اشکهای خود را گرفت.
برخی ناظران تغییر سیاست آشفته طالبان برخلاف تعهد قبلی را منعکس کننده اختلافات درون گروه بین عناصر تندروتر و میانهرو، به ویژه پس از جلسه رهبران گروه در قندهار میدانند که به ریاست رهبر طالبان برگزار شد.
در برخی از ولایات، به ویژه در شمال کشور، مسئولان محلی طالبان به دختران نوجوان اجازه ادامه تحصیل دادهاند. در پنج ولایت از جمله بلخ پس از تسلط طالبان مدارس دخترانه تعطیل نشدند.
تظاهرات دختران در کابل؛ ‘مدرسهها را باز کنید’
زنان معترض شعار “مکاتب را باز کنید! عدالت، عدالت!” میدادند. آنها بنرهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: “آموزش حق اساسی ماست، نه یک طرح سیاسی”.
بنا به گزارشها با رسیدن نیروهای طالبان به محل زنان معترض متفرق شدند. این تظاهرات اولین اعتراض زنان در کابل، هفتهها پس از دستگیری شماری از فعالان زنان معترض توسط طالبان بوده است.
یکی از معترضان در تظاهرات امروز در کابل که از ناامیدی گریه میکرد، گفت: “من میخواهم نسل ما آزاد باشد و شکوفا شود، نه اینکه فقط در خانه اشک بریزد.”
روز چهارشنبه (۳ حمل/فروردین)، دو روز پس از موافقت طالبان با بازگشایی تمام مکاتب/مدارس از جمله مکاتب دخترانه در افغانستان، این گروه از موضع خود عقبنشینی کرد و اعلام کرد که دبیرستانهای دخترانه (دوره متوسطه و لیسه) تا “اطلاع ثانوی” همچنان به روی دانشآموزان دختر بسته خواهد بود.
اعتراضهای بینالمللی و داخلی به تصمیم طالبان برای بستن مدارس متوسطه دخترانه ادامه دارد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر در همین رابطه، گفته یک دختر افغان را توییت کرده است: “وقتی که ما اعتراض کردیم، سازمان ملل و جامعه جهانی کف زدند. وقتی طالبان ما را آزار دادند، آنها فقط محکوم کردند. وقتی که برخی از ما ربوده شدند، سکوت کردند.
۱۸ وزیر خارجه زن خواستار تجدیدنظر طالبان و بازگشایی مدارس دخترانه شدند
هجده وزیر خارجه زن با صدور بیانیهای خواستار بازگشایی مدارس دخترانه در افغانستان شدند و گفتند که “از طالبان میخواهیم که به تعهدات خود در قبال مردم افغانستان عمل کنند.”
وزیران خارجه آلبانی، آندورا، استرالیا، بلژیک، بوسنی و هرزگوین، کانادا، استونی، آلمان، ایسلند، اندونزی، کوزوو، مالاوی، مغولستان، نیوزلند، نروژ، سوئد، تونگا و بریتانیا روز جمعه این بیانیه مشترک را صادر کردهاند.
در بیانیه آمده است که “ما به عنوان زنان و به عنوان وزیران خارجه، از اینکه دختران در افغانستان در بهار امسال از رفتن به مدارس متوسطه محروم شدند، عمیقاً ناامید و نگران هستیم.”
تصمیم طالبان، با وجود آنکه بارها تعهدات آنها را شنیدیم، برای تعلیق کلاسهای متوسطه تا اطلاع ثانوی نگران کننده است.”
آنها از طالبان خواستهاند که “موانع عملی سیاست آموزشی بدون تبعیض باید برطرف شود.”
این وزیران خارجه گفتهاند که حکومت طالبان را “به دقت” زیر نظر دارند و “با عملکردش میسنجیم نه با گفتارش”.
در بیانیه به طالبان یادآوری شده که دختران و زنان با تحصیل خود به توسعه و رفاه کشور، صلح، امنیت و عدالت اجتماعی کمک میکنند.