روابط عمومی دادگستری سیستان و بلوچستان اعلام کرده است که حکم اعدام دو زندانی بلوچ که توسط نهادهای امنیتی و قضایی ایران به « اقدامات تروریستی» متهم شده بودند، بامداد روز یکشنبه، ۱۴ دی ماه اجرا شده است.
در این گزارش اعلام شده که حسن دهواری و الیاس قلندرزهی ۱۶ فروردین سال ۹۳ به همراه مقادیری مواد منفجره و سلاح بازداشت شده و در چند عملیات که منجر به «کشته شدن» ماموران انتظامی و امنیتی شده است، شرکت داشتهاند.
حمدرضا فقیهی، وکیل این دو متهم پیش از این درباره اعدام آنها هشدار داده بود.
به گفته آقای فقیهی، الیاس قلندرزهی وحسن دهواری ابتدا متهم به «محاربه» بودند که بنابر اظهارات وکیل به اتهام «بغی» تغییر کرد و حکمشان در نهایت در دیوان عالی کشور تایید شد.
این دو متهم پیش از این با رد اتهامات وارده اعلام کرده بودند که صرفا به خاطر فعالیت سیاسی سایر اقوام یا اعضای خانواده و برای وادار کردن آن افراد به بازگشت به کشور یا توقف فعالیت به شکل گروگان بازداشت و سپس به اعدام محکوم شدند.
روز ششم دیماه امسال نیز مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد که عبدالحمید میربلوچزهی، زندانی بلوچ، اعدام شده است.
در گزارش این مرکز آقای میربلوچزهی به عنوان «عضو اصلی» گروه «جیشالعدل» معرفی شد. حکومت ایران این گروه را «تروریستی» میداند.
یک حکم اعدام دیگر مربوط به جاوید دهقان خلد است. درباره جزئیات اتهام آقای دهقانخلد گزارشی منتشر نشده ولی گفته میشود که پرونده او نیز مرتبط با پرونده آقای میربلوچزهی است و توسط دادگاه انقلاب زاهدان به اعدام محکوم شده است.
علاوه بر این سحرگاه روز شنبه ۲۹ آذر نیز بهنام و شعیب ریگی، دو زندانی دیگر در زندان زاهدان اعدام شدند.
بر اساس گزارشی که کمپین فعالین بلوچ منتشر کرده، بهنام، شعیب و حامد ریگی سال ۲۰۱۸ با ماموران مواد مخدر درگیر شده بودند که در جریان این درگیری تعدادی از ماموران کشته شدند.
اما از جزئیات پرونده و اتهامات مطروحه علیه آنها اطلاعی در دست نیست.گفته میشود که اجرای حکم اعدام حامد ریگی به تاخیر افتاده است.
دادگستری سیستان و بلوچستان همچنین خبر داده که روز یکشنبه، ۱۴ دیماه، حکم اعدام یک زندانی دیگر به نام امید محمودزهی که با اتهاماتی چون «قتل و سرقت» مواجه بوده است، اجرا شده است.
علاوه بر این در مشهد نیز روز پنجشنبه ۱۱ دیماه، حکم اعدام سه زندانی اهل سنت که به اتهام «بَغی از طریق عضویت در گروه سَلَفی حزب الفرقان و عضویت در جبهه همبستگی ملی اهل سنت ایران» به اعدام محکوم شده بودند، اجرا شد.
در این پرونده، پنج متهم دیگر به نامهای فرهاد شاکری، عیسی عیدمحمدی، تاجمحمد خُرمالی، حکیم عظیم گرگیج و عبدالرحمن گرگیج نیز با اتهامات مشابه به اعدام محکوم شدهاند ولی از سرنوشت نهایی پرونده آنها گزارشی منتشر نشده است.
حکومت ایران از لحاظ آماری در بالای جدول اعدامها در کشورهای جهان قرار دارد. بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل، ایران در سال ۲۰۱۹ با ۲۵۱ اعدام در رتبه دوم کشورهای جهان قرار گرفته و مسئول بیش از یکسوم (۳۸ درصد) اعدامهای ثبتشده در جهان است.