کاخ کرملین نتایج دور جدید مذاکرات با اوکراین با هدف توقف تهاجم نظامی به این کشور را کم‌اهمیت توصیف کرد و گفت مذاکرات اخیر در استانبول «نتایج امیدوار کننده‌ای» نداشته است.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز چهارشنبه ۱۰ فروردین در یک نشست خبری در مسکو گفت هر چند دولت اوکراین مواضع خود را دقیق‌تر تشریح کرده است ولی نمی‌توان گفت که نتایج مذاکرات امیدوار کننده بوده و یا گفت‌وگوها پیشرفت مهمی کرده است.

او افزود: «هنوز کارهای زیادی باقی مانده است».

این اظهارات در حالی است که ولادیمیر مدنسکی، مذاکره کننده ارشد روسیه، روز سه‌شنبه مذاکرات در استانبول، را «قابل‌توجه» توصیف کرده بود.

پس از آن‌که روسیه اعلام کرد در راستای «اعتمادسازی» بین دو طرف حملات نظامی به کی‌یف و شمال اوکراین را کاهش خواهد داد امیدواری به نتایج مذاکرات روز سه‌شنبه در استانبول افزایش یافت.

دولت اوکراین اعلام کرده که در قبال تضمین بین‌المللی برای امنیت این کشور حاضر است بی‌طرف باقی بماند و در چارچوب بی‌طرفی به تعهدات خود از جمله عدم استقرار نیروهای خارجی در این کشور عمل کند.

یکی دیگر از پیشنهادات اوکراین، یک دوره ۱۵ ساله برای مشورت در مورد سرنوشت ناحیه کریمه است که روسیه در سال ۲۰۱۴ به طور غیرقانونی آن را به خاک خود ضمیمه کرد.

سخنگوی کرملین در واکنش به پیشنهاد اوکراین در مورد کریمه با لحنی تند گفت این ناحیه بخشی از خاک روسیه است و فقط روسیه می‌تواند در مورد سرنوشت آن تصمیم بگیرد.

بیش از چهار میلیون آواره اوکراینی در خارج از کشور

در رویدادی دیگر، کمیساریای‌ عالی پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد تعداد پناهجویان اوکراینی که از این کشور خارج شده‌اند به ۴.۲ میلیون نفر رسیده و حدود نیمی از این جمعیت به لهستان رفته است.

فلیپو گرندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهجویان، روز چهارشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «با گذشت پنج هفته از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تعداد پناهجویان از مرز چهار میلیون نفر عبور کرده است».

او افزود برای بررسی وضعیت پناهجویان و آوارگان اوکراینی و راه‌های افزایش کمک به این جمعیت به اوکراین رفته است.

سازمان بین‌المللی مهاجرت تخمین می‌زند که حدود شش میلیون نفر دیگر در داخل خاک اوکراین آواره شده‌اند.

قبل از شروع تهاجم نظامی روسیه در روز پنجم اسفند جمعیت ساکن مناطق تحت کنترل حکومت اوکراین، منهای ناحیه کریمه و مناطق تحت کنترل شورشیان مورد حمایت روسیه، حدود ۳۷ میلیون نفر بود. مقایسه این ارقام نشان می‌دهد که حداقل یک نفر از هر چهار اوکراینی ساکن مناطق تحت کنترل حکومت از محل زندگی خود گریخته است.

لزوم خروج روسیه از نیروگاه چرنوبیل

همزمان، معاون نخست‌وزیر اوکراین روز چهارشنبه گفت با توجه به هشدار نیروهای مسلح این کشور در مورد احتمال انفجار مهمات در نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل، ارتش روسیه باید از این منطقه خارج شود.

ارینا ورشچوک در ویدئویی که روز چهارشنبه در شبکه تلگرام منتشر شد گفت: «ما از شورای امنیت سازمان ملل می‌خواهیم که فورا اقدامات لازم برای غیرنظامی کردن این منطقه را اجرا کند و برای پیشگیری از خطر وقوع یک فاجعه هسته‌ای دیگر در چرنوبیل در چارچوب یک ماموریت ویژه کنترل نیروگاه را به دست بگیرد».

خانم ورشچوک افزود نمایندگان دولت اوکراین در گفت‌وگوهای روز سه‌شنبه از روسیه خواستند برای خروج غیرنظامیان از شهرها و روستاهایی که بیش از همه مورد حمله قرار گرفته‌اند با ایجاد ۹۷ گذرگاه امن توافق کند.

نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل در اولین روز تهاجم نظامی روسیه به تصرف این کشور درآمد و از آن زمان کارکنان اوکراینی این تاسیسات را زیر نظر ارتش روسیه مدیریت می‌کنند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز سه‌شنبه برای مذاکره با مقامات اوکراینی در مورد «ارائه کمک‌های فنی فوری» برای تضمین ایمنی مراکز هسته‌ای اوکراین به این کشور سفر کرد.

او در بیانیه‌ای گفت: «نباید و نمی‌توان وقت بیشتری را هدر داد. این جنگ تاکنون مصائب بشری و خسارات غیرقابل تصوری به بار آورده است. برای پیشگیری از وقوع سوانح هسته‌ای کمک‌های فنی و امکانات آژانس ضروری است».