وزیر خارجه ایران در نشست همسایگان افغانستان که در چین برگزار شد ادعا کرد که در هفت ماه گذشته حدود یک میلیون افغان وارد ایران شده‌اند و اکنون رقم پناهجویان افغان در کشور به پنج میلیون نفر رسیده است.

حسین امیرعبداللهیان در این نشست که روز پنج‌شنبه، ۱۱ فروردین، در چین برگزار شد ضمن ابراز نگرانی از «گسترش آوارگان افغانستانی» از کم‌توجهی سازمان‌های بین‌المللی به وضعیت پناهجویان افغان در ایران انتقاد کرد.

آقای امیرعبداللهیان اما تنها به ارائه آمار در این زمینه اکتفا کرده و هیچ توضیح نداده است که این آوارگان افغان چه خدماتی در کشور دریافت کرده و از چه حقوقی برخوردار شده‌اند.

فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهجویان، اوایل ماه دی پارسال در سفری به ایران اعلام کرده بود که بر اساس برآوردهای اولیه حکومت ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۵۰۰ هزار شهروند افغانستان وارد کشور شده‌اند.

در مقابل یک مقام سازمان ملل چند ماه پیش تعداد افغان‌های اخراج‌شده از ایران در ماه‌های گذشته را ۳۶۰ هزار نفر اعلام کرده بود.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت جورنال روز ۲۱ آذر نیز در گزارشی میدانی از مرز افغانستان با ایران نوشته بود: «ایران در ماه‌های اخیر صدها هزار افغان را اخراج کرده است و تمایلی به بررسی درخواست‌های پناهندگی ندارند.»

مقامات ایران پیشتر از ورود روزانه پنج هزار پناهجوی افغان به ایران در ماه‌های گذشته خبر داده بودند،‌ در همین حال کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل پیشتر تخمین زده بود که از مرداد تا آذر پارسال روزانه به طور متوسط سه هزار افغان از ایران اخراج شده‌اند، و تنها افغان‌هایی قادر به ورود به ایران بوده‌اند که مدارک موردنیازِ لازم را دارند.

پس از تسلط دوباره طالبان در افغانستان، موج مهاجرت از این کشور تشدید شده است و افراد بسیاری تلاش دارند به هر روشی از وطن خود بگریزند.

پیش از این، اوایل مهرماه، مدیرکل امور اتباع وزارت کشور جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که سیاست محوری ایران عدم پذیرش پناهنده جدید به‌دلیل شرایط سخت اقتصادی است.