وزیر امور خارجه روسیه می گوید غرب مسئول بحران انسانی این کشور است، آمریکا و اروپا ۲.۴ میلیارد تعهد دادند
دومین کنفرانس کمک دهندگان به افغانستان که بر اساس درخواست سازمان ملل متحد برای کمک ۴.۴ میلیاردی به این کشور به میزبانی سازمان ملل، آلمان، انگلستان و قطر تشکیل شد، نتوانست به این هدف دست یابد و تنها ۲.۴ میلیون دلار برای سال ۲۰۲۲ تعهد شد.
در این کنفرانس نمایندگان ۴۱ کشور و سازمان بینالمللی حضور داشتند.
یک کنفرانس مشابه سازمان ملل در یمن یک ماه پیش تنها ۱.۳ میلیارد دلار در مقابل ۴.۳ میلیارد دلاری درخواست سازمان ملل متحد جمع آوری کرد.
به نظر می رسد برخی از کمک کنندگان قدیمی در خاورمیانه، به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی ، چندان کمکی نکرده اند. قطر به شدت به اتفاقات افغانستان توجه دارد و به عنوان حامی مالی کنفرانس روز پنجشنبه عمل کرد.
در کنفرانس سازمان ملل، بریتانیا ۲۸۶ میلیون پوند، آمریکا ۲۰۰ میلیون دلار، آلمان 200 میلیون یورو و اتحادیه اروپا ۱۱۳ میلیون یورو متعهد شدند. قطر تنها ۲۵ میلیون دلار کمک را اعلام کرد و پاکستان هیچ تعهد نقدی کمک را اعلام نکرد. وزیر خارجه این کشور گفت که پاکستان در خط مقدم عملیات کمک رسانی به افغانستان قرار دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در آغاز این کنفرانس مجازی خواستار کمک بیشتر شد و گفت وضعیت بشردوستانه در افغانستان “به طرز نگران کننده ای بدتر شده است” و از کمک کنندگان خواست تا “بودجه بدون قید و شرط و انعطاف پذیر” را برای درخواست کمک ۴.۴ میلیارد دلاری آن فراهم کنند. او گفت که اقتصاد افغانستان عملاً سقوط کرده و کشور در مارپیچ مرگ قرار دارد.
سازمان ملل می گوید بیش از ۲۴.۴ میلیون نفر برای زنده ماندن به کمک های بشردوستانه نیاز دارند. سطح امنیت غذایی با سرعتی که در جاهای دیگر دیده نشده، سقوط کرده است، به طوری که نیمی از جمعیت با گرسنگی حاد، از جمله ۹ میلیون نفر با ناامنی غذایی اضطراری مواجه هستند که بالاترین رقم در سطح جهان است.
کنفرانس اهداکنندگان تحت الشعاع تصمیم غافلگیرکننده طالبان برای حفظ ممنوعیت تحصیل دختران قرار گرفت و این امیدها را از بین برد که طالبان ممکن است اقداماتی در جهت به رسمیت شناختن خود صورت داده و توسعه بلندمدت کشور را برای غرب آسانتر کند.
بانک جهانی در حال حاضر به منظور بررسی تأثیرات تصمیمات طالبان برنامه ی کمک ۶۰۰ میلیون دلاری به این کشور را متوقف کرده است.
در این کنفرانس نماینده ای از طالبان شرکت نداشت.
همزمان سومین نشست وزیران خارجه همسایگان افغانستان در شهر تونشی چین برگزار شد. این کنفرانس تعهدی برای کمک مالی به افغانستان نداد اما تحت حمایت چین و روسیه و دیدارهای متعدد وزیران خارجه کشورهای همسایه صورت گرفت. امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در راس هیاتی در این نشست شرکت کرد که علاوه بر شش کشور همسایه وزیران خارجه روسیه و قطر نیز در آن حضور داشتند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در سخنرانی خود مدعی شد غرب وضعیت افغانستان را به اینجا رسانده و خودش باید برای آن چاره ای بیاندیشد. او گفت کنفرانس کمک کنندگان با عجله از طریق اطلاعیه و ظرف دو هفته تشکیل شده است و این وظیفه کشورهای ناتو است که اشتباهات خود در این کشور را برطرف کنند.
وی تاکید کرد پس از ۲۰ سال حضور نظامی ناتو و تجربه ناموفق برای تحمیل نسخه ها و ارزش های کاملاً بیگانه برای مردم افغانستان، غرب مسئولیت مستقیم وضعیت انسانی کنونی و وضعیت اسفناک اقتصاد افغانستان را بر عهده دارد. بنابراین باید بیشترین بار مالی را برای عبور از بحران و برگرداندن اوضاع به حالت عادی بر عهده بگیرد.
لاوروف همچنین از به رسمیت شناختن دیپلماتیک طالبان، زمانی که دولت نماینده همه ی اقوام افغانستان باشد، حمایت کرد. به گزارش گاردین او آشکارا به تعهد طالبان مبنی بر بازگشت دختران بزرگتر به تحصیلات تمام وقت به عنوان پیش شرط به رسمیت شناخته شدن اشاره ای نکرد.
لاوروف، این سوال را مطرح کرد که چرا کنفرانس سازمان ملل همزمان با کنفرانس همسایگان برگزار میشود و غرب را به استفاده از سازمان ملل برای ایجاد تفرقه متهم کرد.
منبع: بی بی سی – گاردین