در حالیکه بیش از یک ماه از حملۀ گستردۀ روسیه به اوکراین می گذرد، آخرین تصاویر ماهواره‌ای به دست آمده حاکی از عقب نشینی نیروهای نظامی روس از فرودگاه آنتونوف در هوستومِل در نزدیکی پایتخت اوکراین است. از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین، نسبت به خطر مین های زمینی و حملات احتمالی ارتش روسیه، به شهروندان اوکراینی هشدار داد.

بر اساس ارزیابی وزارت دفاع بریتانیا و تصاویر ماهواره ای جدید، نیروهای نظامی روسیه روز جمعه اول آوریل، از فرودگاه آنتونوف در هوستومِل واقع در ۲۹ کیلومتری شمال غربی کی‌یف پایتخت اوکراین، عقب نشینی کرده اند.

تصاویر ماهواره‌ای گرفته شده توسط شرکت تکنولوژی فضایی «مَکسار» (Maxar)، اظهارات اخیر یکی از مقامات وزارت دفاع ایالات متحدۀ آمریکا را که به شبکۀ «سی‌اِن‌اِن» گفته بود ارتش روسیه این فرودگاه را ترک کرده اند، تأیید کرده است.

این در حالیست که تصرف فرودگاه آنتونوف واقع در هوستومِل، در نزدیکی کی‌یف پایتخت اوکراین، اولین پیروزی بزرگ روسیه در نخستین روز تهاجم این کشور به اوکراین در تاریخ ٢۴ فوریه به شمار می رفت.

همچنین پیش از این وزارت دفاع روسیه با انتشار ویدیوهایی، از تصرف پایگاه هوایی اوکراین توسط نیروهای نظامی روس و استقرار سربازان در اطراف این فرودگاه، تمجید کرده بود.

این در حالیست که پس از آن، نیروهای اوکراینی در برابر پیشروی بیشتر روسیه مقاومت کردند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، از آن زمان به بعد، نیروهای نظامی روسیه نتوانستند به سمت غرب کی‌یف پیشروی کنند و نزدیک شوند.

خبرگزاری فرانسه نوشته است که هم‌اکنون عقب نشینی نیروهای روسیه از فرودگاه آنتونوف در هوستومِل، نمونۀ دیگری از کاهش موفقیت نظامی روسیه در اطراف پایتخت اوکراین، به شمار می رود.

The destruction in #Hostomel and the wreckage of the #Mriya are shown in aerial footage.

On March 31st, #Russian forces left their positions in Hostomel. The #airport, which had been fought over since the first day of the war, is now free from the occupiers. pic.twitter.com/CvkFVwWaKy— Ukrainian news (@Ukrainiannews3) April 1, 2022

هوستومل به عنوان منطقه ای با اهمیت استراتژیک، از آغاز حملۀ روسیه به اوکراین، شاهد درگیری های سنگینی بوده است و پیش از وقوع جنگ نیز به دلیل وجود مهمترین فرودگاه بین المللی باربری و پایگاه هوایی نظامی، از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.

خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه روسیه اخیراً این مدعی شده بود که فعالیت های نظامی خود را در اطراف کی‌یف پایتخت اوکراین کاهش خواهد داد، نوشته است که در حال حاضر مشخص نیست که خودروهای نظامی روسیه از اطراف فرودگاه هوستومل، به کجا رفته اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کلیۀ خودروهای نظامی نیروهای روس که در غرب کی‌یف مستقر بودند، از بلاروس آمده بودند اما اکنون مشخص نیست که این خودروها به بلاروس بازگشته اند یا نه؛ به ویژه آنکه هوای به شدت ابری در حال حاضر مانع از ردیابی تحرکات نیروهای روسیه توسط تصاویر ماهواره ای به دست آمده از این منطقه شده است.

فروکش کردن تحرکات نظامی روسیه درغرب کی‌یف در حالی صورت می گیرد که پیش از این یکی از مقامات ارشد پنتاگون، روز چهارشنبه گفته بود که نیروهای روسیه عقب‌نشینی خود را از چرنوبیل و فرودگاه هوستومِل آغاز کرده اند اما این عقب نشینی و به عبارت دیگر «تغییر موقعیت» نیروهای نظامی روسیه، مقامات اوکراین را تسکین نمی دهد.

از سوی دیگر، آژانس دولتی انرژی هسته‌ای اوکراین موسوم به انرگواتوم (Energoatom)، در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که «اشغالگران روس با خروج از نیروگاه هسته ای چرنوبیل، اعضای گارد ملی را که از تاریخ ۲۴ فوریه به گروگان گرفته بودند، با خود برده اند».

این آژانس دولتی پیش از این در حساب کاربری خود در فیسبوک اعلام کرده بود که «به گفته کارکنان نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل، هم‌اکنون هیچ فرد خارجی در این پایگاه وجود ندارد.»

خبرگزاری فرانسه نوشته است که مشخص نیست چند سرباز اوکراینی توسط نیروهای نظامی روسیه، گروگان گرفته شده اند.

در همین حال، بر اساس ارزیابی وزارت دفاع بریتانیا، همزمان با عقب‌نشینی نیروهای روسیه، ارتش اوکراین به پیشروی خود در مجاورت پایتخت این کشور ادامه داده و مناطق اطراف کی‌یف را بازپس می‌گیرد.

همچنین نیروهای اوکراینی در امتداد محور شرقی چندین روستا را مجدداً تحت تصرف خود در آورده و توانسته اند پس از درگیری های سنگین در شرق این کشور، یک مسیر کلیدی در شرق خارکیف را باز پس بگیرند.

از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین نیز شامگاه جمعه اول آوریل، تأیید کرد که «نیروهای روسیه در حال عقب‌نشینی آرام اما قابل ملاحظه از شمال اوکراین هستند».

وی در ادامۀ اظهارات خود، به ساکنان این مناطق نسبت به بمباران‌ها و مین‌های زمینی روسیه هشدار داد و تأکید کرد که نیروهای روسیه به رغم عقب‌نشینی از شمال اوکراین، «یک فاجعۀ مطلق» بر جای می‌گذارند.

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین، همچنین بار دیگر نسبت به حملات احتمالی ارتش روسیه به منطقه شرقی دونباس و همین طور شهر خارکیف هشدار داد.

در همین حال، جان کربی سخنگوی پنتاگون اظهار داشت: «کمتر از ۲٠ درصد از نیروهای نظامی روسیه که بر اثر مقاومت نیروهای اوکراینی از پیشروی به سمت کی‌یف ناکام مانده بودند، شروع به جابجایی به سوی بلاروس کرده اند».

وی افزود: «ما چنین ارزیابی می کنیم که آنها در حال تغییر موقعیت خود به سمت بلاروس هستند؛ اما اگر روس ها آنطور که ادعا می کنند قصد جدی در مورد تنش زدایی داشتند، یگان های نظامی خود را به روسیه باز می گرداندند ولی تا کنون هیچیک از آنها اطراف اوکراین را ترک نکرده اند».

در حالی که بیش از یک ماه از حملۀ روسیه به اوکراین می گذرد، ده ها هزار نفر از غیرنظامیان در شهر بندری ماریوپل، هفته هاست که تحت محاصره قرار دارند و در شرایط کمبود آب و غذا و قطعی برق، برای زنده ماندن تلاش می کنند.