در ادامه واکنشهای بینالمللی به کشتار غیرنظامیان اوکراینی در حومه شهر کییف که در اشغال نیروهای روسی بود، مقامهای ارشد کشورهای اروپایی از لزوم تشدید تحریمها علیه روسیه به ویژه نفت و زغال سنگ این کشور سخن گفتهاند.
ماتئوش موراویتسکی، نخست وزیر لهستان، نیز گفته است نیروهای روسیه «نسلکشی» کردهاند و باید کمیته تحقیق بینالمللی برای ارتکاب این جرم تشکیل شود. روز گذشته وزیر خارجه بریتانیا نیز پیشنهاد تشکیل چنین کمیتهای را مطرح کرده بود. وزیر خارجه آمریکا نیز اقدامات را جنایت جنگی خوانده بود.
در دو روز گذشته تصاویری منتشر شده است که نشاندهنده کشتار غیرنظامیانی است که دست آنها از پشت بسته شده و به قتل رسیدهاند. مقامهای اوکراینی میگویند جسد ۴۱۰ غیرنظامی را در مناطقی که قبلا توسط روسها اشغال شده بودند، پیدا کردهاند.
شرکت خصوصی مکسار که تصاویر ماهوارهای تهیه میکند نیز گزارش داده است که گودالی به طول ۴۵ فوت (۱۳.۷ متر) در محوطه یک کلیسای اوکراینی قابل مشاهده است، جایی که در پی عقبنشینی نیروهای روس از شهرک بوچا یک گور دستهجمعی کشف شد.
گزارشگران خبرگزاری رویترز که روز شنبه از شهرک بوچا بازدید کردند، اجساد متعددی را در خیابانهای آن مشاهده کردهاند. یکی از گورهای دستهجمعی هنوز پوشیده نشده و دستها و پاهای اجساد از میان خاک رس قابل مشاهده هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، وقایع رخ داده در شهرکهای اطراف کییف را «نسلکشی» خواند که توسط «شیاطینی که به سرزمین اوکراین آمدهاند» انجام شده است.
او گفت هدف از این کار حذف ملت اوکراین بوده است و نام کسانی که این رفتارها را انجام دادهاند در «کتاب ویژه جلادها» ثبت میشود.
مسکو میگوید این تصاویر صحنهسازی است و ممکن است توسط اوکراینیها رخ داده باشد و در همین راستا خواستار برگزاری نشستی در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی وقایع این شهرکها شده است.
کشف گورهای دستهجمعی در بوچا واکنشهای جهانی را به دنبال داشته است و از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، آن را «شوکهکننده» خوانده و خواستار انجام تحقیقات مستقل درباره آن شده است.
در میان رهبران اروپایی، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، گفته است در حال هماهنگی با شرکای اروپایی از جمله آلمان برای تحریم روسیه در حوزه نفت و زغال سنگ است.
وزیر دفاع آلمان نیز گفته است باید درباره تحریم گاز روسیه صحبت شود. هشدار درباره قطع گاز روسیه و لزوم آمادگی کشورهای اروپایی برای وضعیت تازه، پیشتر توسط وزیر اقتصاد فرانسه مطرح شده بود.
اتحادیه اروپا پارسال ۱۵۵ میلیارد متر مکعب گاز، معادل ۴۰ درصد از گاز مصرفیاش را از روسیه وارد کرده بود، اما امسال در نظر دارد به خاطر تهاجم روسیه به اوکراین، خرید گاز روسیه را ۶۶ درصد کاهش دهد.
از گاز صادراتی روسیه به اروپا، سال گذشته ۶۰ میلیارد متر مکعب آن راهی آلمان و بیش از ۱۲ میلیارد متر مکعب آن راهی فرانسه شد.
تلاش برای قطع وابستگی گاز اروپا به روسیه از سوی کشورهای دیگر هم در جریان است، از جمله روز ۱۳ فروردین، وزارت انرژی لیتوانی اعلام کرد که این کشور به عنوان اولین کشور اروپایی، وارادت گاز از روسیه برای تامین مصارف خانگی را متوقف میکند و «بقیه اروپا نیز میتوانند این کار را انجام دهند».