حدود ٨٠ درصد مردم شنگال در ١٤ اردوگاه آوارگان در اقلیم کوردستان اسکان دادە شدەاند
اربیل (کوردستان ٢٤) – نمایندگان شنگال در مجلس نمایندگان عراق سه درخواست را در راستای بازگشت آوارگان شنگال به زادگاهشان به مصطفی کاظمی نخستوزیر عراق دادند؛ اخراج شبهنظامیان از شنگال، یکی از درخواستها میباشد.
چهار سال پس از آزادسازی شنگال و پایان حاکمیت گروه تروریستی داعش بر یک سوم از خاک عراق، تاکنون نیز حدود ٨٠ درصد مردم شنگال در ١٤ اردوگاه آوارگان در اقلیم کوردستان اسکان دادە شدەاند.
یکی از آوارگان ایزدی که هشت نفر از اعضای خانوادهاش به دست تروریستهای داعش شهید شدهاند، گفت که خانه آنان در جنگ شنگال ویران شده و اگر دولت عراق از آنان حمایت نکند، توانایی بازگشت و زندگی در زادگاه خود را ندارند.
هیئتی از شهروندان و مقامات شنگال در روزهای نخست ماه جاری میلادی با مصطفی کاظمی نخستوزیر عراق دیدار کردند.
ماجد شنگالی عضو مجلس نمایندگان عراق که در این دیدار هیئت شنگالی را همراهی کرد، گفت که آنان در راستای بازگشت آوارگان به شنگال و عادسازی زندگی در این شهر سه درخواست از نخستوزیر داشتند.
“تسریع در روند جبران خسارات وارده به شهروندان شنگال، تاسیس دولت محلی جدید در این شهر و خروج مسلحین حزب کارگران کوردستان موسوم به پکک”، درخواست مردم و مقامات شنگال از نخستوزیر عراقند.
علیرغم گذشت چهار سال بر سر آزادسازی شنگال، تاکنون به دلیل رقابت سیاسی جریانهای مختلف و فعالیت شبهنظامیان غیر قانونی، این شهر ویرانهای بیش نیست و ٨٠ درصد ساکنانش در اقلیم کوردستان زندگی میکنند.
توافقنامه شنگال
شنگال یکی از مناطق مورد منازعە مابین اقلیم کوردستان و دولت فدرال عراق است. از سال ٢٠٠٥ میلادی و سرکار آمدن دولت تازه عراق تا بەحال، چندین مسئلە مابین بغداد و اربیل معلق ماندەاند. مناطق کوردستانی خارج از ادارە اقلیم کوردستان کە شنگال نیز جزی از آنست، یکی از این مسئلەها میباشد.
بر طبق مادە ١٤٠ قانون اساسی عراق، قرار بود تا سال ٢٠٠٧ و در سە مرحلە، آیندە این مناطق معلوم شود، ولی تاکنون چنین امری رخ نداده.
بیشتر ساکنین شنگال و حومە آن، کوردهای ایزدی هستند. انان بعد از حملەهای تروریستی داعش در سال ٢٠١٤ میلادی، بە استانهای دهوک و اربیل آوارە شدند.
بعد از چندین سال و اعلام جشن پیروزی بر داعش، هنوز اوضاع این مناطق به دلیل نیروهای وابستە بە پ ک ک (حزب کارگران کوردستان) و حشد شعبی، عادی نشدە است.
اربیل و بغداد بر سر عادسازی اوضاع شنگال بە توافق رسیدەاند، اما هنوز نشانەای از تعهد بە این توافقنامە دیدە نمیشود.
در “توافقنامه شنگال”، به عادیسازی اوضاع شنگال، خروج گروها و شبهنظامیان مسلح از منطقه، بازگشت آوارگان، انتخاب اداره جدید و استخدام نیروهای محلی برای برقراری امنیت منطقه، پرداخته شده است”
تاکنون نمایندهی ویژهی سازمان ملل متحد در عراق، آمریکا و کشورهای اروپای، بارها در مناسبتهای مختلف از اجرای توافقنامهی شنگال حمایت کردهاند. اما گروههای وابسته به حزب کارگران کردستان و دیگر شبهنظامیان تحت عناوین مختلف با حضور غیرقانونی در منطقه مانع از اجرای این توافقنامه شدهاند.