حزب جمهوری‌خواه می‌کوشد از حذف سپاه پاسداران از لیست تروریسم آمریکا جلوگیری کند. اظهارات موافق و مخالف در میان قانونگزاران آمریکا نشان می‌دهد که حذف سپاه از لیست تروریسم به معنای لغو تحریم‌های گسترده علیه سپاه نیست.

جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا در حال پیش بردن یک رویه قانونی به منظور ممانعت از اقدام احتمالی دولت بایدن برای خارج کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای جدید با ایران هستند.

برایان ماست و اسکات پری، دو عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را با عنوان “قانون جلوگیری از مماشات با تروریست‌ها توسط حامیان تروریسم” ارائه داده‌اند که در صورت تبدیل شدن به قانون، کاخ سفید را از حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی بدون موافقت کنگره منع می‌کند.

سایت خبری-تحلیلی “واشنگتن فری بیکن” می‌نویسد: «هدف از این طرح جلوگیری از برداشته شدن تحریم‌های کلیدی مرتبط با سپاه پاسداران به‌عنوان بخشی از امتیازاتی است که دولت جو بایدن تلاش می‌کند برای دستیابی به توافق هسته‌ای جدید با ایران به این کشور بدهد، توافقی که به نظر می‌رسد در آستانه نهایی شدن قرار دارد.»

گفته می‌شود لغو تحریم‌های مرتبط با سپاه پاسداران یکی از موضوعات باقی‌مانده میان ایران و آمریکا در مذاکرات وین است، اقدامی که از سوی جمهوری‌خواهان و برخی دموکرات‌ها در کنگره با مخالفت مواجه شده است.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۴ آوریل (۱۵ فروردین) در نخستین جلسه هفتگی با خبرنگاران همچنین به موضوع اختلاف خارج شدن اشخاص حقیقی و حقوقی که از نظر او “باید از لیست تحریمی خارج شوند”، پرداخت.

خطیب‌زاده گفت: «الان هفته‌هاست که وضعیت اینگونه است، موضوع اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که باید بر اساس برجام از لیست تحریمی خارج شوند، به اضافه انتفاع اقتصادی ایران در چرخه کامل انتفاع ایران از برجام، اینها موضوعاتی است که معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است.»

سخنگوی وزارت خارجه همچنین به تبادل زندانیان با آمریکا اشاره کرد و افزود: «موضوع زندانیان منوط به اقدامات طرف آمریکایی است.»

برایان ماست، نماینده ایالت فلوریدا در گفت‌وگو با “واشنگتن فری بیکن” ضمن انتقاد از رویکرد دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی و احتمال حذف سپاه پاسداران از لیست تروریستی گفت: «رئیس‌جمهور بایدن نه تنها به‌طور آشکارا قانون اساسی را که به آن سوگند یاد کرده است، دور می‌زند بلکه آمریکایی‌ها را نیز در معرض خطر قرار می‌دهد. از آنجایی که رئیس‌جمهور از عمل کردن به سوگند ریاست‌جمهوری خود سر باز می‌زند، ما این طرح را ارائه کرده‌ایم تا مانع از اتخاذ تصمیمات اجرایی او در ارتباط با امنیت ملی، همچون حذف سازمان‌های تروریستی شناخته‌شده از فهرست تروریسم آمریکا شویم.»

این رسانه می‌افزاید که طرح ماست-پری اکنون برای بررسی‌های بیشتر به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ارائه شده است.

تمایز میان لیست سازمان‌های تروریستی و تحریم‌ها علیه سپاه

رابرت مالی، فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز یکشنبه ۲۷ مارس در کنفرانس بین‌المللی “فوروم دوحه” در پایتخت قطر گفت، “بعد از ۱۱ ماه مذاکره هنوز مطمئن نیست که توافق میان قدرت‌های جهانی و ایران قطعی است”.

به گزارش رویترز، مالی گفته است: «من نمی‌توانم مطمئن باشم که [توافق با ایران] قطعی است، چند ماه پیش ما فکر می‌کردیم که [به توافق] خیلی نزدیک شده‌ایم و فکر می‌کنم همین جمله به شما نشان دهد که ما چه سختی‌هایی پیش رو داریم.»

رابرت مالی

او افزود: «هرچه سریعتر به توافقی برسیم که منافع ما و همچنین ایران در آن است، مطمئن‌تر و دقیق‌تر می‌توانیم آن را اجرایی کنیم.»

کمال خرازی، مشاور ارشد علی خامنه‌ای در همین کنفرانس دوحه گفته است: «حصول توافق برجام قریب‌الوقوع است، اما به اراده سیاسی آمریکا بستگی دارد.» خرازی تاکید کرد که “برداشتن نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی ایالات متحده یک اقدام ضروری برای آمریکاست”.

او در پاسخ به اینکه آیا باور دارید که واشنگتن به خارج کردن سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی اقدام می‌کند یا نه، گفت: «بله، سپاه باید از آن لیست خارج شود و این تنها مشکل نیست. بیش از ۵۰۰ نهاد و فرد ایرانی تحت تحریم آمریکا قرار دارند که بخشی از این‌ها اثر مستقیم بر روابط ایران و غرب دارد.»

رابرت مالی درباره برداشته شدن تحریم سپاه پاسداران گفته است، “ایالات متحده حتی اگر با ایران توافق اتمی امضا شود، تحریم علیه سپاه پاسداران را برنخواهد داشت”.

او روز یک شنبه در کنفرانس دوحه تصریح کرد: «سپاه پاسداران در لیست تحریم‌های ما تحت قوانین ایالات متحده باقی می‌ماند و برداشت ما از سپاه همینطور خواهد ماند.»

سپاه پاسداران به دلیل پشتیبانی نظامی از دولت سوریه، شورشیان حوثی یمن و حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی ایالات متحده قرار گرفته است.

حدود دو هفته پیش کریس مورفی، سناتور دموکرات و عضو کمیته روابط خارجی سنا، نظری خلاف نظر جمهوری‌خواهان ابراز کرد. او معتقد است که گنجاندن سپاه پاسداران در لیست سازمان‌های تروریستی چیزی جز یک حرکت نمادین نیست.

این سناتور دموکرات خطاب به نمایندگان جمهوری‌خواه گفت: «مادام که شما انواع تحریم‌ها را بر سپاه اعمال کرده‌اید، من نمی‌فهمم چرا ما باید در مورد نگهداشتن آنها در لیست مزبور اصرار داشته باشیم در حالی که [این امر] هیچ تاثیر عملی ندارد.»

مورفی افزود: «سپاه پاسداران شاید تنها سازمانی باشد که بیشترین تحریم‌ها بر روی کره زمین بر آن اعمال شده است. لذا به نظر می‌رسد که اثر آن [حفظ سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی] صفر است. بنابراین من مطمئن نیستم که چرا باید بر این مسئله اصرار بورزیم.»

اظهارات رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران و سناتور دموکرات کریس مورفی نشان می‌دهند، که حتا اگر سپاه پاسداران از لیست سازمان‌های تروریستی آمریکا خارج شود، این امر به معنای لغو تحریم‌های گسترده علیه سپاه پاسداران و اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با آن نیست.