ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا روز سهشنبه اعلام کردند در راستای اتحاد جدید خود که با هدف مقابله با چین شکل گرفته است، همکاری خود را در زمینه سلاحهای فراصوت و «توانایی جنگ الکترونیک» آغاز میکنند.
این سه کشور گفتند، نوآوریهای مشترک باعث تقویت تلاشها برای همکاری در عرصههای متعددی میشود که سپتامبر گذشته هنگام تشکیل این پیمان دفاعی جدید بر سر آنها توافق شده بود.
آنها در بیانیه مشترکی عنوان کردند: «ما… امروز متعهد شدیم تا همکاری سهجانبه جدیدی را در عرصه [سلاحهای] فراصوت، ضدفراصوت و توانایی جنگ الکترونیک آغاز کنیم و همچنین متعهد شدیم به گسترش اشتراک اطلاعات و تعمیق همکاریها در زمینه نوآوریهای دفاعی.»
این بیانیه میافزاید که همکاری در زمینههای یادشده علاوه بر تلاشهای کنونی برای تعمیق همکاریها در عرصههای سایبری، هوش مصنوعی، فناوریهای کوانتومی و تواناییهای زیردریایی است.
روسیه، چین، ایالات متحده و کره شمالی، همگی دست به آزمایش موشکهای فراصوت زدهاند. روسیه چند هفته پیش نیز اعلام کرد که از این موشکها برای نخستین بار در جنگ اوکراین استفاده کرده است.
موشکهای فراصوت که مثل موشکهای بالستیک کلاسیک قادر به حمل کلاهک هستهای هستند، میتوانند تا پنج برابر سرعت صوت پرواز کنند. در عین حال ردیابی موشکهای فراصوت و هدف قرار دادن آنها سختتر است.
روسیه به عنوان پیشرفتهترین کشور در زمینه موشکهای فراصوت شناخته میشود، اما بر اساس گزارش سرویس تحقیقاتی کنگره ایالات متحده، چین نیز با سرعت بسیار در حال تولید این تکنولوژی است.
گزارش این نهاد همچنین میگوید که فرانسه، آلمان، استرالیا، هند و ژاپن در حال کار بر روی ساخت موشکهای فراصوت هستند. ایران، اسرائیل و کره جنوبی نیز تحقیقاتی مقدماتی در زمینه این فناوری داشتهاند.
ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا سپتامبر گذشته پیمان امنیتی خود را منعقد کردند، امری که باعث شد کانبرا قرارداد چندین میلیارد دلاری خود با فرانسه برای خرید زیردریایی را لغو کند و همین خشم پاریس را برانگیخت.