روسیه: حتی یک غیرنظامی در بوچا متحمل خشونت نشده است
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اظهار داشت در طول کنترل شهر بوچای اوکراین توسط نیروهای روسیه، حتی یک غیرنظامی متحمل هر گونه خشونتی نشده است. واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز سه شنبه در نشست شورای امنیت درباره بوچا خطاب به زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین، او را به نازیسم متهم کرد و گفت: روسیه اتهامات بی اساس علیه ارتش روسیه را به وجدان شما واگذار می کند. هیچ شاهد عینی این اتهامات را تایید نکرده است. سفیر دولت ولادیمیر پوتین افزود، اجسادی که خبرنگاران یافته اند، بعد از خروج نیروهای روسیه بوده است. وی افزود: مسکو در تلاش است تا در منطقه دونباس واقع در شرق اوکراین صلح ایجاد کند و به دنبال “فتح سرزمینها” در اوکراین نیست. نبنزیا با رد ادعای کی یف مبنی بر اینکه نیروهای روسیه هزاران غیرنظامی را از اوکراین اخراج کرده اند، گفت که ۶۰۰ هزار نفر به طور داوطلبانه در طول درگیری به روسیه منتقل شده اند. وی افزود: ما در مورد زورگویی یا آدم ربایی صحبت نمی کنیم، اگرچه شرکای غربی ما علاقه دارند مسائل را اینگونه جلوه دهند. سفیر روسیه در سازمان ملل ادامه داد: انتقال این افراد تصمیم داوطلبانه آنها است که بسیاری از تصاویر این مردم در رسانه های اجتماعی قابل دسترسی است.
زلنسکی در شورای امنیت: روسها در بوچا غیرنظامیان را فقط برای لذت بردن کشتهاند
ولودیمر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سهشنبه در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد روسیه را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کرد و درباره مشاهدات خود در بوچا سخن گفت. او گفت «هیچ جنایتی نمانده که آنها در آنجا مرتکب نشده باشند.» وی در ادامه گفت: «ارتش روسیه در جریان این حمله، هرکسی را که در ارتش خدمت میکرد، کشته است. آنها زنان را جلوی خانههایشان کشتهاند، آنها همه اعضای چند خانواده را از کودک گرفته تا بزرگسال کشتهاند و سعی کردهاند اجساد آنها را بسوزانند. به برخی در خیابان تیراندازی شده و به برخی نیز پس از شکنجه، از پشتسر شلیک شده است.» او افزود که روسها در بوچا غیرنظامیان را فقط برای «لذت بردن» کشتهاند. رئیس جمهوری اوکراین گفت: «آنها دست و پای قربانیانشان را بریدهاند، گلویشان را بریدهاند، به زنان مقابل چشم فرزندانشان تجاوز کردهاند و آنها را کشتهاند. زبان برخی از قربانیان از دهان بیرون کشیده شده است تنها به این دلیل که متجاوزان نتوانستند آنچه را که میخواستند از دهان قربانیانشان بشنوند.» او گفت: «رفتار آنها هیچ تفاوتی با رفتار دیگر تروریستها نداشته است.» ولودیمیر زلنسکی با رد ادعای روسها مبنی بر «ساختگی بودن» وقایع بوچا گفت: «ما شواهدی محکم در دست داریم و تصاویر ماهوارهای نیز وجود دارند که نشان میدهند در جریان حمله به بوچا چه اتفاقاتی روی داده است. ما میتوانیم در این باره تحقیقات کامل و شفافی انجام دهیم.» رئیس جمهوری اوکراین در ادامه خواستار محاکمه اعضای ارتش روسیه به جرم «ارتکاب جنایات جنگی» و محاکمه همه کسانی شد که به آنها دستور حمله به اوکراین را دادهاند. زلنسکی در ادامه این سخنرانی، تصاویری دلخراش از قربانیان حملات روسیه از جمله کودکان را منتشر کرد و سپس ماهیت این شورا را به چالش کشید و گفت که این شورا یا باید «فورا» وارد عمل شود و یا اینکه کاملا منحل گردد. او از اعضای شورای امنیت خواست تا روسیه را از این شورا اخراج کنند تا نتواند به کمک حق وتو مانع از اجرای تصمیماتی شود که در این شورا در موضوع حمله به اوکراین گرفته میشود. زلنسکی خطاب به اعضای شورا گفت: «اگر هیچ گزینه جایگزین دیگری برای مهار روسیه وجود نداشته باشد، گزینه بعدی این است که خودتان این شورا را به طور کامل منحل کنید.»
چین: تصاویر غیرنظامیان کشتهشده بوچای اوکراین بسیار نگرانکننده است
سفیر چین در سازمان ملل اظهار داشت گزارشها و تصاویر غیرنظامیان کشته شده در شهر بوچا اوکراین “بسیار نگرانکننده” است. ژانگ جون سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره وقایع شهر بوچای اوکراین افزود که باید شرایط بررسی شود و هرگونه اتهامی باید بر اساس واقعیات باشد. سفیر چین موضع پکن را تکرار کرد و گفت که تحریم ها در حل بحران اوکراین موثر نیستند و در مقابل باعث گسترش عواقب اقتصادی به سایر کشورها می شوند. وی همچنین از آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا خواست تا با روسیه وارد گفتگو شوند.
اعتراض روسیه به نحوه ریاست انگلیس بر شورای امنیت
نماینده روسیه در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره وقایع بوچا از نحوه ریاست انگلیس بر این شورا اعتراض کرد. انگلیس که ریاست یک ماهه شورای امنیت را در ماه جاری میلادی (آوریل) بر عهده گرفته است، با درخواست روسیه برای برگزاری جلسه اضطراری در خصوص بوچا مخالفت کرده است. واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه خطاب به سفیر انگلیس در نشست شورای امنیت گفت: ما در تاریخ های سوم و چهارم آوریل درخواست جلسات اضطراری کردیم، اما شما آنها را رد کردید. سفیر دولت پوتین افزود: این یک وضعیت توهین آمیز است. میخواهم بپرسم بر چه اساسی احساس کردید میتوانید به این شکل وقیحانه عمل کنید؟ ما توضیح میخواهیم. نماینده دائم روسیه در سازمان ملل تاکید کرد: در دوران ریاست روسیه بر شورای امنیت، ما حتی یک بار هم با برگزاری هیچ یک از ۶ نشست در مورد اوکراین مخالفت نکردیم. انگلیس می گوید درخواست روسیه را رد نکرده بلکه پیشنهاد داده است هر دو نشست با یکدیگر یا متوالی برگزار شوند که روسیه قبول نکرده است. روسیه در ماه فوریه سال جاری (۲۰۲۲ ) ریاست دوره ای شورای امنیت را برعهده داشت و ریاست دوره ای این شورا در ماه آتی میلادی (ماه مه) بر عهده آمریکا خواهد بود. ریاست شورای امنیت دوره ای و طول مدت آن یک ماه است و رئیس هیات نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته میشود.
دبیرکل ناتو: اگر فنلاند و سوئد تصمیم به پیوستن به ناتو بگیرند از آنها استقبال میکنیم
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در یک کنفرانس خبری در بروکسل گفت اگر فنلاند و سوئد تصمیم بگیرند به این ائتلاف نظامی بپیوندند ناتو از آنها استقبال میکند ولی در عین حال گفته چنین تصمیمی به این دو کشور بستگی دارد. او در عین حال گفته: “در صورت پیوستن، من انتظار دارم ۳۰ عضو به آنها خوشآمد بگویند.” فنلاند با روسیه مرز طولانی مشترک دارد. روسیه قبلا گفته بود پیوستن این دو کشور به ناتو “عواقب نظامی و سیاسی جدی” برای آنها دربر خواهد داشت. یکی از دلایل حمله روسیه به اوکراین که مقامهای روسیه به آن اشاره کردهاند، خواسته اوکراین برای پیوستن به این ائتلاف نظامی بود؛ گسترش ناتو و نزدیک شدن به روسیه نگرانیهای جدی رهبران روسیه را در پی داشته است. پس از حمله روسیه به اوکراین، رئیس جمهوری این کشور بارها موضوع بستن مرز هوایی اوکراین را مطرح کرده بود که این ائتلاف نظامی به دلیل عدم عضویت اوکراین در ناتو آن را نپذیرفت.
«نیروهای روسی برای آغاز عملیات و تدارک حمله به جنوب شرقی اوکراین آماده می شوند»
در حالی که قرار است ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در مورد «فاجعه» بوچا امروز در جلسه شورای امنیت سازمان ملل سخنرانی کند ارتش اوکراین مدعی شده است روسیه برای کنترل بر دنباس آماده میشود. ارتش اوکراین روز سه شنبه اعلام کرد که طبق اطلاعات بدست آمده نیروهای روسی برای آغاز عملیات و تدارک حمله به جنوب شرقی اوکراین آماده می شوند. تمرکز روسیه بر تصرف شهرهایی نظیر پوپاسنا و روبیژنه در دونتسک و لوهانسک و ماریوپل در ساحل شمالی دریای سیاه متمرکز است. دونتسک و لوهانسک توسط هواداران روسیه که بتازگی جمهوری خودخوانده تشکیل داده اند و مسکو هم استقلال آن ها را در بدو حمله به اوکراین بعنوان کشور مستقل به رسمیت شناخت. این در حالیست که گفته می شود راههای دسترسی به خارکیف در شرق اوکراین هم از طرف نیروهای روسیه مسدود شده است.
زلنسکی: مذاکرات اوکراین و روسیه «تنها گزینه» است اما ممکن است با پوتین مذاکره نکنم
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز سهشنبه گفت، مذاکره با روسیه «تنها گزینه» برای کشورش است، اگرچه امکان مذاکره اکنون به یک «چالش» تبدیل شده است. او در اظهاراتی که از تلویزیون ملی پخش می شد، گفت این امکان وجود دارد که او و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه شخصا مذاکره نکنند.
پکن بر مذاکره میان روسیه و اوکراین، بعنوان راه حل رسیدن به صلح تاکید کرد
چین که پیشتر از راه حل مذاکره بین روسیه و اوکراین برای برقراری صلح حمایت میکرد، بار دیگر بر خواسته پیشین خود تاکید کرد. وزیر خارجه چین در یک مکالمه تلفنی با همتای اوکراینی خود مجددا خواستار مذاکره کییف و مسکو تا حل نهایی منازعه شد. این در حالیست که کشورهای غربی روسیه را به کشتار در بوچا محکوم می کنند و فشار و تحریمهای خود را علیه این کشور افزایش داده اند. روسیه این اتهامات را رد می کند و گروهای دست راستی و فاشیستی اوکراین را مسئول کشتار در بوچا می داند. سازمان ملل خواهان تحقیقات مستقل شده است.
اسپانیا نیز حدود ۲۵ دیپلمات روس را اخراج میکند
پس از آلمان، فرانسه، ایتالیا و دانمارک، روز سهشنبه وزیر خارجه اسپانیا نیز در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که کشورش تصمیم گرفته حدود ۲۵ دیپلمات روس را که «تهدیدی برای منافع» اسپانیا محسوب میشوند، «فورا» اخراج کند. اخراج دیپلماتهای روس در کشورهای مختلف، بویژه پس از کشف انبوه اجساد غیرنظامیان در شهر بوچا افزایش یافته است.
واکنش روسیه به اخراج دیپلماتهایش در کشورهای اروپایی
کرملین روز سهشنبه و پس از آنکه بیش از ۱۲۰ دیپلمات روس در کشورهای مختلف اروپایی در پی تهاجم این کشور به اوکراین اخراج شدند، «عدم آیندهنگری» اروپا را محکوم کرد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در جریان نشست خبری این روز گفت: «ما متاسفیم. کاهش امکان ارتباط در سطح دیپلماتیک آنهم در این شرایط دشوار، بیانگر عدم آیندهنگری است و تنها باعث پیچیدهتر شدن روابط روسیه و اتحادیه اروپا میشود.»