مجمع عمومی سازمان ملل روز پنج‌شنبه هفتم آوریل/۱۸ فروردین‌ماه، با تصویب قطعنامه‌ای عضویت روسیه در شورای حقوق بشر را به حالت تعلیق درآورد. به رغم رای مثبت اکثریت کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران به تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر این سازمان رای منفی داد. 

سه روز پس از درخواست ایالات متحده آمریکا از مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای به تعلیق درآوردن عضویت روسیه در شورای حقوق بشر، این نهاد بین‌المللی روز پنج‌شنبه هفتم آوریل/۱۸ فروردین‌ماه، در نشست اضطراری خود عضویت روسیه را حالت تعلیق درآورد.  

از میان ۱۹۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل، ۹۳ کشور به قطعنامه پیشنهاد شده از سوی ایالات متحده آمریکا رای مثبت دادند، ۲۴ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران رای مخالف و ۵۸ کشور دیگر نیز با رای ممتنع موضع خود را اعلام کردند.    

رای منفی دولت ج. ا. ایران به #تعلیق_عضویت_روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل و چشم بستن بر جنایات هولناک اشغالگران روسی در اوکراین موجب شرمساری برای ایرانیان و نشانه‌ای دیگری از فاصله گرفتن ایران از سیاست نه شرقی نه غربی است.— محمود صادقی (@mah_sadeghi) April 7, 2022

علاوه بر ایران و روسیه، کشورهای چین، کوبا، کره شمالی، سوریه، ویتنام، بلاروس، زیمبابوه و چندین کشور آسیای مرکزی به قطعنامه‌ای که روز دوشنبه چهارم آوریل از سوی لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد پیشنهاد شده بود، رای منفی دادند.

طبق قطعنامه روز پنج‌شنبه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، هند، پاکستان، برزیل، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن، قطر، کویت، عراق، سنگاپور، تایلند، مالزی، اندونزی و کامبوج از جمله  ۵۸ کشوری کشوری هستند که به قطعنامه پیشنهادی آمریکا رای ممتنع دادند. 

سازمان ملل همچنین در یک پست توییتری فهرست تمامی کشورهایی را که روز پنج‌شنبه در سومین نشست اضطراری این سازمان در مورد اوکراین شرکت کردند و رای مخالف، موافق و ممنع خود را در مورد قطعنامه پیشنهاد شده از سوی آمریکا اعلام کردند، منتشر کرد.

URGENT🚨

The UN General Assembly votes to suspend Russia’s membership in the UN Human Rights Council @UN_HRC

In favor: 93

Abstained: 58

Against: 24 pic.twitter.com/6EavdZJspc— UN News (@UN_News_Centre) April 7, 2022

در همین حال، گنادی کوزمین، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل متحد طی سخنرانی خود پیش از رای‌گیری در این نشست گفت: «ما از کشورهای عضو سازمان ملل می‌خواهیم که به تلاش‌های کشورهای غربی و متحدان‌شان که در پی تخریب ساختار حقوق بشری موجود هستند، رای منفی دهند».

یک روز پیش از آغاز نشست اضطراری سازمان ملل متحد، خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد که روسیه ضمن هشدار به کشورهای عضو این سازمان گفته است، هرگونه رای موافق و ممتنع به قطعنامه پیشنهاد شده از سوی آمریکا را «حرکت غیردوستانه» تلقی می‌کند. 

با این وجود، سرگی کیسلیسا، نماینده دائم اوکراین در سازمان ملل در سخنرانی خود پیش از آغاز رای گیری با اشاره به تصاویر منتشر شده از کشتار غیرنظامیان در شهر بوچا، از کشورهای عضو این سازمان خواست که از قطعنامه پیشنهاد شده از سوی آمریکا حمایت کنند. 

از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه تاکنون، شورای امنیت سازمان ملل متحد دو قطعنامه در محکومیت دولت مسکو صادر کرده است. قطعنامه پیشنهادی آمریکا، سومین قطعنامه سازمان ملل متحد علیه روسیه طی ۴۰ روز اخیر است. 

پس از انتشار تصاویر کشتار غیرنظامیان در شهر بوچا در نزدیکی کی‌یف پایتخت اوکراین، لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد روز دوشنبه چهارم آوریل، خواستار تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد شد. 

وی گفت: «عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد مضحک و اشتباه است. به همین دلیل، ما معتقدیم که اکنون زمان رای‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل برای اخراج روسیه از شورای حقوق بشر فرا رسیده است.» 

روسیه ضمن رد هرگونه دخالت در کشتار غیرنظامیان در بوچا همواره تاکید کرده است که تصاویر منتشر شده در مورد این کشتار «ساختگی» هستند.