شهروندان فرانسه امروز برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور به پای صندوقهای رای رفتهاند. رقابت اصلی در این انتخابات میان امانوئل مکرون، رئیس جمهوری کنونی این کشور با مارین لوپن، رهبر حزب “اجتماع ملی” از احزاب راست افراطی است.
در دور اول این انتخابات ۱۲ نامزد حضور دارند؛ هشت مرد و چهار زن.
از شش نامزد اصلی، سه نفر به احزاب طیف راست و دو نفر به احزاب و جناحهای طیف چپ تعلق دارند.
پنج سال پیش آقای مکرون توانست خانم لوپن را به راحتی شکست دهد و پیروز انتخابات شود اما نظرسنجیها نشان میدهد امسال رقابت نزدیکی بین او دو نامزد در جریان است.
امانوئل مکرون رهبر حزب “جمهوری به پیش” از احزاب میانهرو فرانسه، که به بحران اوکراین مشغول بود، امسال فعالیت گسترده انتخاباتی نداشت و فقط یک گردهمایی در این زمینه برگزار کرد. او به شهروندان کشورش وعده اولویتهایی مانند مسکن، اشتغال و کمکهای تامین اجتماعی داد.
خانم لوپن، رقیب اصلی او در این کارزار با در نظر گرفتن دغدغه رایدهندگان، به بالا رفتن قیمت کالاها و خدمات پرداخته است.
در انتخابات ریاست جمهوری امسال فرانسه حدود ۴۹ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند. بر اساس یک نظر سنجی (ایپسوس) که پیش از انتخابات برگزار شد حدود ۳۷ درصد مردم هنوز مردد هستند.
پیامدهای کووید-۱۹ و همچنین حمله روسیه به اوکراین بر رای گیری امروز سایه انداخته است.
از جمله موضوعات محوری که بر انتخابات امسال سایه انداخته، بالا رفتن هزینههای زندگی، حاملهای انرژی و سبد خرید مردم است.
از دیگر رقبای آقای مکرون ژان لوک ملانشن از رهبران حزب چپ افراطی در این کشور است.
میزان مشارکت در این انتخابات بسیار تعیینکننده خواهد بود. بعضی نظرسنجیها حاکی از آن است که ۲۸ درصد از واجدین شرایط ممکن است در پای صندوقهای رای حضور نیابند، اتفاقی که در صورت وقوع در بیست سال گذشته بیسابقه خواهد بود.
اقتصاد فرانسه در وضعیت نسبتا مطلوبی است و نرخ بیکاری در این کشور به ۷/۴ درصد کاهش یافته ولی رایدهندگان این بهبود اقتصادی را حس نمیکنند.
دلیل آن افزایش قیمتها در طیف وسیعی از کالاها و خدمات است، از سوخت خودرو گرفته تا خرید مواد غذایی و هزینه قبض انرژی.
تحولات اخیر باعث شده بسیاری از نامزدهای انتخاباتی از بالا بردن حداقل دستمزد در فرانسه صحبت کنند. قرار است این رقم از ابتدای ماه مه (۲۰ روز دیگر) بعد از مالیات به ۱۳۰۰ یورو برسد.
خانم لوپن از این موقعیت به خوبی استفاده کرد و در مبارزات انتخاباتی خود کمتر از “ملیگرایی” گفت و بیشتر بر روی موضوعاتی نظیر دستمزدهای پایین و کاهش مالیات برای افراد زیر ۳۰ سال تمرکز کرد.
او در عین حال از محدود کردن مهاجرت و ممنوعیت حجاب اسلامی در اماکن عمومی گفته و خواستار تغییرات رادیکال در اتحادیه اروپا شده است.
چپ سنتی فرانسه پس از تحمل شکستهای پیاپی و سنگین در انتخابات قبلی عملا از صحنه سیاست فرانسه محو شده است.
ناظران میگویند شکاف در جناح چپ احتمالا به نفع امانوئل مکرون تمام میشود در حالی که احزاب راستگرا او را به کپیبرداری از سیاستهای خود متهم کردهاند.
اگر در مرحله اول هیچ کدام از نامزدها نتواند حد نصاب بیش از ۵۰ درصد کل آرا را به خود اختصاص دهد، دو نامزد دارای بیشترین آرا به مرحله دوم رایگیری در ۲۴ آوریل راه خواهند یافت.
نامزد پیروز در مرحله دوم از روز ۱۳ ماه مه دوره پنج ساله ریاست جمهوری خود را آغاز خواهد کرد.