بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت روز دوشنبه، ۲۹ فروردین در نشستی از «حوزیان» برای تشویق به افزایش جمعیت، طلب کمک کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، آقای عین‌اللهی در پنجمین نشست «قرارگاه عملیاتی سلامت و جوانی جمعیت» از نبود «اقدامات تبلیغی و اطلاع‌رسانی در جامعه» برای افزایش جمعیت انتقاد کرد و گفت: در زمان اجرای برنامه تنظیم خانواده همه جا با پوسترهای «فرزند کمتر، زندگی بهتر» پر شده بود، ولی الان برای افزایش جمعیت هیچ تبلیغی نمی‌شود.

او در این نشست ضمن اشاره به مصوبات مربوط به «توسعه خوابگاه‌های متأهلی در سفرهای استانی» از «حوزویان» هم خواست که از فرصت ماه رمضان برای تبلیغ دربارهٔ «بحران جمعیت و ضرورت افزایش نرخ باروری» استفاده کنند.

این اظهارات وزیر بهداشت ایران چند روز پس از آن مطرح می‌شود که حذف غربالگری از سامانه‌های الکترونیکی وزارت بهداشت در پی ابلاغ قانون «حمایت خانواده و جوانی جمعیت» با انتقادهای گسترده‌ای مواجه شد.

غربالگری به مجموعه آزمایش‌هایی گفته می‌شود که در ماه‌های نخستین بارداری، وضعیت جنین را از لحاظ بیماری‌های عفونی، سندروم داون، نقایص ژنتیکی و ناهنجاری‌های فیزیکی را مورد بررسی قرار می‌دهد.

منتقدان حذف این آزمایش‌ها از مراحل بارداری و اجباری نبودن آن در ایران می‌گویند که این اقدامات موجب افزایش تولد شمار کودکان با بیماری‌های خاص و معلولیت‌های ذهنی، حرکتی می‌شود.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، روز ۲۵ آبان قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» را برای اجرا به وزارت بهداشت و معاونت امور زنان و خانواده ابلاغ کرد.

در واکنش به تصویب و ابلاغ این قانون در ایران، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه‌ای اعلام کردند که جمهوری اسلامی با هدف افزایش زاد و ولد با استفاده از قوانین کیفری بسیاری از زنان و دختران را مجبور به ادامه بارداری ناخواسته که «تبعیض‌آمیز» است، می‌کند.

پیش از آن نیز سازمان دیدبان حقوق بشر ضمن مخالفت با این قانون جدید، آن را ناقض حقوق زنان در زمینه سلامت جنسی و باروری معرفی کرده و خواستار لغو فوری آن شده بود.

کاهش نرخ رشد جمعیت در ایران از نگرانی‌های حکومت و به‌طور خاص رهبر جمهوری اسلامی است. علی خامنه‌ای بهمن سال ۹۹ در سخنانی بار دیگر بر «ازدواج بهنگام و فرزندآوری» به عنوان «نیازهای حیاتی امروز و فردای کشور «تاکید» کرده بود.