در حالی که خبرگزاری‌ها از پناه گرفتن صدها غیرنظامی، کودک و نیروهای مدافع اوکراینی مجروح در پناهگاه‌های کارخانه فولاد آزوف‌استال شهر ماریوپل خبر می‌دهند، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در یک نشست تلویزیونی به وزیر دفاع خود گفت: «این منطقه صنعتی را مسدود کنید تا حتی یک پشه هم نتواند فرار کند».

سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، در این نشست به ولادیمیر پوتین گفت که بیش از ۲۰۰۰ نظامی اوکراینی در آزوف‌استال باقی مانده‌اند و رئیس‌جمهوری روسیه نیز در پاسخ گفت که حمله به این منطقه صنعتی عظیم جان سربازان روسی بیشتری را می‌گیرد و «بیهوده» خواهد بود.

پیش از این قرار بود که نیروهای روسیه به این منطقه صنعتی و کانال‌های زیرزمینی آن هجوم ببرند، اما رئیس‌جمهوری روسیه این نقشه از پیش طراحی‌شده را «غیرعاقلانه» و «بی‌فایده» دانسته است.

روسیه طی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه برای نیروهای اوکراینی ضرب‌الاجل تعیین کرده بود تا خود را تسلیم کنند، اما اوکراینی‌ها به مقاومت ادامه دادند. با این حال، فرمانده یک واحد نظامی در ماریوپل گفته است که نیروهای تحت فرمان او فقط می‌توانند چند روز یا چند ساعت دیگر دوام بیاورند.

وزارت دفاع روسیه روز پنج‌شنبه، یکم اردیبهشت، مدعی شد که تمام نواحی شهر بندری ماریوپل در جنوب اوکراین، به جز کارخانه فولاد آزوف‌استال، به تصرف نیروهای این کشور در آمده است. ولادیمیر پوتین نیز بابت آنچه «آزادسازی» ماریوپل خوانده شده است، از سرگئی شویگو قدردانی کرد.

اوکراین می‌گوید افراد گرفتار در آزوف‌استال تقریباً هیچ غذا، آب و داروی ضروری ندارند و تخلیه «فوری» آن‌ها از ماریوپل لازم است. کی‌یف در این رابطه خواستار بازگشایی فوری یک کریدور بشردوستانه برای خروج غیرنظامیان و جنگجویان مجروح از این کارخانه شده است.

تصرف شهر بندری ماریوپل در کناره دریای آزوف، یک پیروزی راهبردی برای روسیه به‌شمار می‌رود، زیرا از این طرف می‌تواند راه‌گذری زمینی از خاک خود تا شبه‌جزیره کریمه که آن را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود ضمیمه کرده بود، به‌دست آورد. با تسخیر ماریوپل کنترل سراسر سواحل دریای آزوف نیز در دست روسیه قرار خواهد گرفت.

شمار آوارگان اوکراینی به ۷٫۷ میلیون نفر رسید

در همین حال، شمار افرادی که از زمان آغاز تهاجم روسیه در اوکراین آواره شده‌اند به ۷٫۷ میلیون نفر رسیده است.

سازمان بین‌المللی مهاجرت، مستقر در ژنو، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که بیش از ۶۰۰ هزار نفر دیگر در ۱۷ روز اول آوریل در داخل اوکراین آواره شده‌اند.

ارقام تازه سازمان بین‌المللی مهاجرت یک روز پس از آن منتشر شد که آژانس پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد شمار افرادی که از زمان آغاز جنگ از اوکراین به بیرون گریخته‌اند در مجموع به پنج میلیون و ۸۵٬۳۶۰ نفر رسیده است.

سازمان بین‌المللی مهاجرت گفت که بیش از نیمی از بی‌جاشدگان داخلی، عمدتاً در شرق کشور، از کمبود برخی محصولات غذایی خبر می‌دهند.

این سازمان گفت که مهمترین مشکلات آن‌ها، پول نقد و دسترسی به حمایت مالی و پس از آن دارو است. اوکراین قبل از جنگ ۴۴ میلیون نفر جمعیت داشت.

بسته جدید ۸۰۰ میلیون دلاری کمک نظامی آمریکا به اوکراین

یک مقام آمریکایی روز پنج‌شنبه اعلام کرد که رئیس‌جمهوری آمریکا قرار است امروز تحویل یک بسته کمک امنیتی ۸۰۰ میلیون دلاری دیگر را برای اوکراین اعلام کند.

کمک‌های ایالات متحده که هفته گذشته اعلام شد شامل توپخانه، گلوله‌های توپ، نفربرهای زرهی و قایق‌های دفاع ساحلی بدون سرنشین بود. مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که اوکراین به توپخانه سنگین، سامانه‌های راکتی دوربرد و موشک‌های ضد کشتی نیاز دارد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، اگر بسته کمکی این هفته به اندازه مورد انتظار باشد، کل کمک نظامی ایالات متحده به اوکراین از زمان حمله روسیه به این کشور به بیش از ۳ میلیارد دلار خواهد رسید.

دولت اوکراین که به‌صورت دموکراتیک انتخاب شده خواستار نزدیکی بیشتر این کشور به غرب است و درپی تهاجم روسیه به اوکراین، مقام‌های کی‌یف همواره خواستار کمک‌های بیشتر غرب به این کشور شده‌اند.

در همین حال بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، روز پنج‌شنبه در حالی که برای «تعمیق روابط تجاری و دفاعی» با هند به آن کشور وارد شد، گفت که از روابط نزدیک هند و روسیه آگاه است و قصد دارد در این سفر هند را تشویق کند تا در واکنش به حمله به اوکراین از روسیه فاصله بگیرد.