سازمان جهانی بهداشت داروی ضد کرونای شرکت فایزر را “به‌شدت” توصیه کرده و می‌گوید، این دارو خطر بستری شدن را تا ۸۵ درصد کاهش می‌دهد. بر اساس این توصیه، داروی پکسلووید “بهترین انتخاب” برای درمان بیماران پرخطر است.

سازمان جهانی بهداشت طبق یافته‌های خود در دو کارآزمایی بالینی بر روی ۳۱۰۰ بیمار داروی شرکت فایزر علیه کرونا را به‌شدت در درمان مبتلایان به نوع خفیف و متوسط کووید ۱۹ که در خطر بستری شدن قرار دارند سفارش کرده است.

این توصیه جمعه ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) در مجله تخصصی BMJ منتشر شده است. در متن منتشر شده همچنین به صورت “مشروط” داروی رمدسیویر مجددا برای این بیماران توصیه شده است. 

به گفته سازمان جهانی بهداشت، پکسلووید بر رمدسیویر و همچنین قرص مولنوپیراویر شرکت مرک و آنتی‌بادی‌های مونوکلونال برتری دارد. آنتی‌بادی‌های مونوکلونال پروتئین‌های آزمایشگاهی هستند که به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با کووید کمک می‌کنند.

قرص خوراکی فایزر به اعتقاد کارشناسان سازمان جهانی بهداشت‌، نسبت به دیگر “جایگزین‌های موجود” احتمال بستری‌شدن در بیمارستان را پایین می‌آورد، نگرانی‌های کمتری نسبت به مولنوپیراویر ایجاد می‌کند و تجویز آن نسبت به رمدسیویر و آنتی‌بادی‌های داخل وریدی آسان‌تر است.

کارآزمایی‌های بالینی بر روی بیش از ۳۰۰۰ نفر نشان داده که داروی ضدکرونای شرکت فایزر یا پکسلووید (Paxlovid) خطر بستری‌شدن در بیمارستان را تا ۸۵ درصد کاهش می‌دهد. این مطالعات همچنین نشان داده‌اند که استفاده از این دارو “تغییر قابل توجهی در میزان مرگ و میر ایجاد نمی‌کند”. در این مطالعات “عوارض جانبی” منجر به قطع مصرف این دارو نیز مشاهده نشده است. 

این دارو برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه شده و برای زنان شیرده یا باردار و بیمارانی که خطر شدید شدن بیماری در آن‌ها کم است توصیه نمی‌شود. کارشناسان سازمان جهانی بهداشت به دلیل کمبود داده‌ها از اظهار نظر در مورد تجویز این دارو به مبتلایان شدید به کووید ۱۹ خودداری کرده‌اند.

این سازمان تاکید کرد که پکسلووید تنها در مراحل اولیه بیماری قابل تجویز است. بیماران باید مصرف این قرص‌ها را ظرف پنج روز پس از شروع علائم شروع کنند. بر اساس این توصیه رمدسیویر را می‌توان در عرض هفت روز پس از شروع علائم نیز مصرف کرد.

سازمان جهانی بهداشت از شرکت فایزر خواسته است در مورد قیمت‌گذاری این محصول شفاف‌تر عمل کند. این سازمان به گزارش برخی رسانه‌ها مبنی بر هزینه ۵۳۰ دلاری درمان با این دارو در آمریکا اشاره کرده است در حالیکه در کشورهای فقیرتر دوره کامل تنها نصف این مبلغ هزینه دارد. 

این سازمان “به شدت نگران” است نابرابری‌هایی که در دسترسی به واکسن کرونا مشاهده می‌شود دوباره کشورهای با درآمد پایین را در زمینه دسترسی به این قرص با مشکل روبرو کند.

سازمان جهانی بهداشت توصیه کرد که تولیدکنندگان مجوزهای بیشتری برای تولید داروهای ژنریک ارزان‌تر صادر کنند تا داروها را به سرعت در کشورهای فقیرتر در دسترس قرار دهند.

  • آندری ۱۰ ساله از روسیه ویروس جدید کرونا یا همان سارس کوو ۲ را این‌طور نقاشی کرده: یک شیطان تاج بر سر؛ همان شیطانی که بیماری کووید ۱۹ را ایجاد کرده و حدود دو سال است که رد پایش در همه جهان دیده می‌شود. نام این ویروس از کلمه لاتین کرونا به معنای تاج گرفته شده که به ویروس‌های اسپایک (سنبله) روی سطح آن اشاره دارد.