پایگاه خبری نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، روز شنبه، سوم اردیبهشتماه، از برگزاری دور پنجم گفتوگوها میان نمایندگان تهران و ریاض در بغداد خبر داد.
بر اساس این گزارش، در این دور از گفتوگوها دو طرف در مورد از سرگیری روابط و احتمال برگزاری نشست مشترک در سطح وزرای خارجه ابراز امیدواری کردند.
گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری روسی اسپوتنیک نیز حاکی است که در گفتوگوهای اخیر، نمایندگان دو کشور علاوه بر پرونده روابط دوجانبه درباره مسائل منطقهای از جمله امنیت منطقه خلیج فارس رایزنی کردند.
نورنیوز در توییتی که از این مذاکرات خبر داده عکسی هم از مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، در میان نمایندگان دو کشور منتشر کرده است. دولت عراق از آغاز سال گذشته، ۱۴۰۰، تلاشهایی را برای کاهش تنش بین ایران و عربستان آغاز کرده است.
دور پنجم از این گفتوگوها پس از آن برگزار میشود که وزیر خارجه ایران حدود یک ماه پیش در سفر خود به لبنان، عربستان سعودی را به ارسال «پیامهای متناقض» در مورد عادیسازی مناسبات با جمهوری اسلامی متهم کرده بود.
پیش از آن قرار بود دور پنجم گفتوگوها روز ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ برگزار شود، اما سه روز قبل از موعد مقرر، وبسایت خبری «نورنیوز» که به شورای عالی امنیت ملی ایران نزدیک است بدون اشاره به دلیلی مشخص، از لغو یکجانبه این دور از مذاکرات از سوی جمهوری اسلامی خبر داد.
فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی، در بهمنماه با اشاره به «عدم پیشرفت واقعی» در مذاکرات پیشین با مقامهای جمهوری اسلامی، از تهران خواسته بود که رفتار خود در منطقه را تغییر دهد.
ایران و عربستان سعودی که در بحرانهای منطقهای نظیر جنگ یمن، نخستین سالهای جنگ داخلی سوریه و بحران سیاسی لبنان با حمایت از گروههای رقیب در برابر یکدیگر قرار گرفتهاند از فروردین سال گذشته گفتوگو با هدف عادیسازی مناسبات را به میزبانی بغداد آغاز کردند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، اواسط اسفند پارسال گفته بود که کشورش قصد دارد مذاکره با حکومت ایران برای دستیابی به توافق مورد قبول دو طرف را ادامه دهد و گفتوگوهای مستقیم به ایجاد شرایط خوب و آینده بهتر برای هر دو کشور کمک خواهد کرد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، هم ۱۶ بهمنماه از آمادگی جمهوری اسلامی برای ادامه مذاکرات با عربستان تا حصول نتیجه به شرط تداوم آن در فضای «تفاهم و احترام متقابل» تاکید کرده بود.
مناسبات رسمی ایران و عربستان سعودی در سال ۱۳۹۵ قطع شد و تنش بین دو کشور در سال ۱۳۹۸ در پی حملات موشکی شبه نظامیان حوثی به تاسیسات نفتی عربستان به اوج رسید. ریاض، ایران را به پشتیبانی از این حملات معرفی میکند ولی تهران همواره هر گونه اتهام مداخله در این زمینه را رد کرده است.
دیپلماتها امیدوارند که با به سرانجام رسیدن مذاکرات ایران و عربستان پس از سالها دشمنی که منطقه را به یک درگیری تمامعیار نزدیک کرده است، تنش ها در سراسر خاورمیانه کاهش یابد.