پوتین دیدار با زلنسکی را به موفقیت مذاکرات دو کشور مشروط کرد
رئیس جمهوری روسیه در پاسخ به درخواست شورای اروپا برای دیدار مستقیم با همتای اوکراینیاش، این دیدار را منوط به موفقیت در مذاکرات میان این کشور و اوکراین دانست. ولادیمیر پوتین به رئیس شورای اروپا گفته که برگزاری دیدار با ولودیمیر زلنسکی به موفقیت مذاکرات میان مسکو و کی یف بستگی دارد. رویترز به نقل از یک مقام اتحادیه اروپا گزارش کرد که شارل میشل رئیس شورای اروپا روز جمعه در یک تماسی از ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه خواستار دیدار مستقیم با همتای اوکراینیاش و برقراری آتش بس فوری در اوکراین شد. خواسته میشل از پوتین پس از سفر غیرمنتظره رئیس شورای اروپا به کییف در روز چهارشنبه صورت میگیرد. رییس شورای اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در سفری اعلام نشده با قطار به اوکراین رفت. معاون نخستوزیر اوکراین در ایستگاه مرکزی راهآهن کییف از او استقبال کرد. او در دیدار با زلنسکی گفته بود که تاریخ جنایات جنگی روی داده در اوکراین را فراموش نخواهد کرد. در پاسخ به این خواسته رئیس شورای اروپا، پوتین به میشل اطلاع داد که برگزاری دیدار با زلنسکی به موفقیت مذاکرات بین مسکو و کی یف بستگی دارد. خبرگزاری تاس نیز به نقل از کاخ کرملین گزارش کرد که پوتین به شارل میشل گفته گفتوگوی احتمالیاش با زلنسکی بستگی به نتیجه مشخص از مذاکرات دو کشور دارد.
لاوروف:مذاکرات روسیه و اوکراین به بن بست رسیده است
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در خصوص مذاکرات میان مسکو و کییف گفت که این مذاکرات به بن بست رسیدهاند. لاوروف روز جمعه اعلام کرد که مسکو پس از گذشت پنج روز از ارائه پیشنهاد اخیرش به اوکراین، هنوز جوابی دریافت نکرده است. وزیر خارجه روسیه پس از مذاکرات با همتای قزاقستانی خود گفت که تصور میکند کییف شاید دیگر تمایلی به ادامه مذاکرات ندارد. وی افزود: برای من بسیار عجیب است که هر روز اظهاراتی از سوی نمایندگان مختلف اوکراین از جمله رئیس جمهور و مشاوران او میشنوم که موجب میشود اینگونه فکر شود که آنها اصلا به این مذاکرات نیاز ندارند. ولادیمیر مدینسکی مشاور کاخ کرملین که مذاکره کننده ارشد روسیه با مقامات کییف است، گفت که با این حال روز جمعه با همتای اوکراینی خود صحبت کرده است. گفت وگوها از اوایل جنگ تا مدتی پیش ادامه داشت اما هیچ نتیجه مشخصی در بر نداشت. کییف هفته گذشته اعلام کرد که مذاکرات با روسیه برای پایان دادن به جنگ “بسیار دشوار” است.
پوتین: اوکراین به سربازانش فرصت نجات جانشان را نمیدهد
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه اعلام کرد اوکراین به سربازانش فرصت تسلیم شدن و نجات جانشان در ماریوپل را نمیدهد. پوتین روز جمعه در گفتگو با شارل میشل رییس شورای اروپا، اوکراین را متهم کرد که به سربازانش اجازه تسلیم شدن در بندر ماریوپل را نمیدهد.به گزارش روزنامه تایمز مسکو، رییس جمهوری روسیه در یک تماس تلفنی به میشل گفت: تمام سربازان نیروهای مسلح اوکراین، شبه نظامیان گردانهای ملی و مزدوران خارجی که سلاحشان را زمین بگذارند جانشان را نجات داده، تحت درمان مطابق با قوانین بین المللی قرار گرفته و مراقبت های پزشکی با کیفیت به آنها ارائه میشود. وی در این خصوص افزود: اما رژیم کی یف اجازه استفاده از این فرصت را نمیدهد. یک مقام اتحادیه اروپا به خبرگزاری رویترز گفت که رییس شورای اروپا در این گفتگوی تلفنی از پوتین خواست تا به صورت مستقیم با ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی خود در تعامل باشد. به گفته این مقام آگاه، میشل بدون تردید بر غیرقابل قبول بودن جنگ روسیه تاکید کرد و جزئیات تحریمی را که اتحادیه اروپا علیه روسیه اعمال می کند، توضیح داد. میشل همچنین به مناسبت عید پاک خواستار آتشبس و عبور امن غیرنظامیانی شد که به دنبال خروج از شهرهای محاصره شده مانند ماریوپل هستند. رییس شورای اروپا روز چهارشنبه وارد کییف شد و با زلنسکی دیدار کرد. میشل چندی پیش در توئیتی با اشاره به پیشنهاد جوسپ بورل مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا در مورد افزایش ۵۰۰ میلیون یورویی کمکهای نظامی این اتحادیه به اوکراین، از آن حمایت کرد و نوشت: در صورت تصویب این پیشنهاد، مجموع حمایتهای ارائه شده توسط اتحادیه اروپا برای ارائه تسلیحات بیشتر به کی یف به یک و نیم میلیارد یورو افزایش مییابد.
هشدار صدراعظم آلمان: نباید اجازه جنگ اتمی را داد
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان روز جمعه دوم اردیبهشت (۲۲ آوریل) در مصاحبه با هفتهنامه “اشپیگل” از سیاست دولتش مبنی بر عدم ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین دفاع کرد. او گفت: «تجهیزات نظامی باید بدون آموزش طولانی و بدون تدارکات بیشتر و حضور سربازان ما مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین سریعترین راه استفاده از تسلیحات باقیمانده از دوره شوروی سابق است که اوکراینیها نیز به خوبی با آن آشنا هستند.» صدراعظم آلمان در ادامه تاکید کرد، تصادفی نیست که متحدان اروپای شرقی ناتو چنین تسلیحاتی را به اوکراین تحویل میدهند اما هیچ متحدی هنوز تانکهای جنگی غربی را به اوکراین نداده است. شولتس در مصاحبه خود به تسلیحاتی که آلمان به اوکراین تحویل داده نیز اشاره کرد و گفت: «ما سلاحهای ضد تانک، تجهیزات ضد هوایی، مهمات و وسایل نقلیه را از ذخایر ارتش خود تحویل اوکراین دادیم و این سلاحها مستقیما به اوکراین در دفاع از خود کمک کرده و میتوان موفقیتهای نظامی ارتش این کشور را مشاهده کرد.» صدراعظم آلمان در ادامه افزود، آلمان هزینه سلاحها را نیز پرداخت میکند و در مجموع دو میلیارد یورو تا کنون به آن اختصاص داده است که بخش اعظم آن مستقیماً برای اوکراین صرف میشود.
اولاف شولتس در قسمت دیگری از مصاحبه خود خاطرنشان کرد که برای جلوگیری از تشدید تنش و منجر شدن جنگ اوکراین به جنگ جهانی سوم و جنگ هستهای تلاش خواهد کرد. صدراعظم در ادامه به رویکرد خود در ارتباط با ایجاد منطقه پرواز ممنوع اشاره کرد و گفت، ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین فقط زمانی میتواند اجرا شود که کسی آماده سرنگون کردن هواپیماهای روسی باشد. کشورهای غربی و اعضای ناتو منطقه پرواز ممنوع را گزینه مناسبی نمیدانند زیرا انجام آن تنها با فرستادن هواپیماهای ناتو به حریم هوایی اوکراین و سرنگونی هواپیماهای روسی میسر میشود و این چیزی است که میتواند به یک جنگ بزرگ در اروپا منجر شود. صدراعظم افزود که این امر میتوانست ناتو را به جنگ سوق دهد و به یکی از طرفهای جنگ تبدیل کند و به همین دلیل، سریعا با آن مخالفت کرده است. شولتس جلوگیری از تشدید تنش و تبدیل شدن آن به جنگ جهانی سوم را اولویت رویکرد خود خواند و گفت، تلاش کرده که از رویارویی مستقیم نظامی بین ناتو و روسیه جلوگیری شود.
او به پرسش اشپیگل در این مورد که آیا تصور میکند پوتین از سلاحهای هستهای استفاده خواهد کرد، پاسخ نداد اما گفت که روسیه به دلیل تحریمها و شکستهای پیاپی نظامی در اوکراین دچار مشکل شده و پوتین تحت فشار فوقالعادهای قرار گرفته است.
زلنسکی نسبت به تلاش روسیه برای برگزاری «همهپرسی نمایشی» در مناطق اشغال شده هشدار داد
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین به شهروندان مناطق اشغال شده از سوی روسیه هشدار داد که «دادههای شخصی» خود را در اختیار ارتش روسیه نگذارند. او روسیه را متهم کرد که برای برگزاری «همهپرسی نمایشی» در مناطق اشغال شده اوکراین از جمله خرسون و زاپوریژیا تلاش میکند. ولودیمیر زلنسکی از شهروندان کشورش خواست تا شماره گذرنامه خود را در اختیار نیروهای روسی قرار ندهند. به گفته وی ارتش روسیه با اطلاعات شخصی شهروندان به جای ارائه کمکهای بشردوستانه به دنبال زمینهچینی برای برگزاری همهپرسی در صورت دریافت دستوری در این راستا از سوی مسکو است.
روسیه: آمریکا در حال انتشار اخبار کذب در مورد ماریوپل است
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه جمعه شب گفت که وزارت خارجه آمریکا در حال انتشار اخبار کذب در ارتباط با شهر ماریوپل در اوکراین است. خبرگزاری تاس، زاخارووا افزود: ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ساعاتی پیش گزارش وزارت دفاع روسیه درباره تصرف ماریوپل را اطلاعات نادرست و نمایشی توصیف کرد. او ادامه داد: آمریکا به خوبی از نمایشها آگاه است. این امر از آنچه در کاخ سفید رخ میدهد کاملا مشخص است. ما باید در چنین مواقعی جدی باشیم و این وزارت خارجه آمریکا است که مشغول انتشار اخبار کذب است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد که برای آمریکا سرنوشت افرادی که در کارخانه فولاد ازووتسال گرفتار هستند اهمیتی ندارد زیرا این کشور خواهان صلح برای اوکراین نیست. روز گذشته (پنجشنبه) آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا گفت: شرایط در ماریوپل اوکراین واقعا وحشتناک شده است. وی ادعا کرد: پس از آنکه نیروهای روسیه در آینده از شهر ماریوپل عقب نشینی کنند، جنایاتی بسیار بدتر از مرگ، ویرانی و جنایات در بوچا آشکار خواهد شد. وزارت دفاع روسیه به تازگی اعلام کرد، نیروهای نظامی این کشور تمام مناطق شهر ماریوپل را از نیروهای اوکراینی پاکسازی کردند و تنها تعداد کمی از نیروهای اوکراینی در کارخانه فولاد ازووتسال باقی ماندهاند. جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز به تازگی اعلام کرد که شهر ماریوپل در جنوب اوکراین با وجود تداوم حملات روسیه هنوز سقوط نکرده است.
اروپا و آمریکا درباره تضعیف یا دور زدن تحریمهای روسیه به چین هشدار دادند
استفانو سانینو، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اروپا و وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، طی بیانیه مشترکی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را مسئول پیامدهای «منفی» بر جهان دانستند. در این بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا که جمعه ۲۲ آوریل منتشر شد دو طرف ضمن دعوت به عدم همکاری چین در «دور زدن تحریمهای»اعمال شده بر روسیه، تاکید کردند که حمایت پکن از مسکو میتواند «پیامدهایی» بر روابط با چین بهدنبال داشته باشد. این در حالی است که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه خود با یک شبکه رادیویی محلی بر لزوم حفظ ارتباط با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد بهویژه به قول او اگر گفتوگوها با او به نجات جان شهروندان کمک کند. مکرون افزود که اگر مجددا در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه پیروز شود به گفتوگوها با رئیس جمهوری روسیه ادامه خواهد داد. او همچنین فاش ساخت که مهمترین هدف از ادامه این گفتوگوها با پوتین، تلاش برای رسیدن به ماریوپل و ارسال کمکهای بشردوستانه و اخراج شهروندان از این شهر محاصره شده است.
چین: آمریکا نباید از موضوع اوکراین برای فشار بر پکن استفاده کند
وزیر دفاع چین به همتای آمریکایی خود گفت که واشنگتن نباید از موضوع اوکراین برای بدنام کردن، اتهام زدن، تهدید یا فشار به چین استفاده کند. بر اساس بیانیه وزارت دفاع چین، وی فنگ هه وزیر دفاع این کشور روز چهارشنبه با لوید آستین وزیر دفاع آمریکا تلفنی گفتگو کرد. پیش از این وزیر خزانه داری آمریکا چین را به دلیل مواضع در قبال روسیه تهدید کرد و مدعی شد موضع پکن در قبال روسیه میتواند بر ادغام اقتصادی این کشور با جهان تاثیر بگذارد. جانت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا که کشورش همواره در عرصه بین المللی از اهرم های فشار و تهدید برای پیشبرد سیاست های یکجانبه سیاست خارجی خود بهره میبرد، در ماه جاری میلادی به چین هشدار داد که عدم مشارکت این کشور در کارزار تحریمهای غرب علیه روسیه میتواند بر تمایل کشورها برای همکاری با پکن تأثیر بگذارد. چین و هند دو کشور بزرگ هستند که تاکنون تحریمهای تلافی جویانه علیه روسیه به دلیل جنگ در اوکراین وضع نکردهاند، با این حال یلن ادعا کرد که سیاست پکن میتواند پیامدهای ماندگاری برای کشوری داشته باشد که مناقشات ارضی علیه همسایگان خود را دنبال میکند. وزیر خزانه داری آمریکا با اشاره به مساله تایوان گفت: اگر هم اکنون چین به اصول حاکمیت و تمامیت ارضی توجه نکند، این کشور نمیتواند انتظار داشته باشد که جامعه جهانی در آینده به این اصول این کشور احترام بگذارد.
پوتین هفته آینده با دبیرکل سازمان ملل دیدار خواهد کرد
خبرگزاری فرانسه به نقل از کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه موافقت کرده است هفته آینده در مسکو با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دیدار کند. آنتونیو گوترش دو روز پیش از این و در چهارچوب تلاش ها برای پایان دادن به جنگ اوکراین، دو نامۀ جداگانه به رهبران روسیه و اوکراین فرستاد و خواستار دیدار با آنها در پایتخت کشورهایشان شد.