صندوقهای رایگیری برای دور دوم و نهایی انتخابات ریاست جمهوری فرانسه از ساعت هشت بامداد روز یکشنبه، چهارم اردیبهشت در سراسر این کشور گشوده شد تا امانوئل مکرون، نامزد ۴۳ ساله میانهرو برای بقای خود در کاخ الیزه دوباره با مارین لوپن، سیاستمدار ۵۳ ساله راستگرای افراطی رقابت کند.
رایگیری امروز تکرار صحنه مصاف میان این دو سیاستمدار بلندپرواز است که پنج سال پیش نیز در جریان مرحله دوم انتخابات با یکدیگر رقابت کردند.
اگر در جریان انتخابات سال ۲۰۱۷ آقای مکرون به پیروزی خود اطمینان بیشتری داشت، این بار، خانم لوپن، رهبر حزب «مجمع ملی»، با وجود نظرسنجیهای نه چندان دلگرمکننده برای او، تأکید کرده که هنوز پیروزی ممکن است کاملاً در دسترس وی و حامیانش باشد.
نتایج اولیه خروجی صندوقها، ساعت هفت شب به وقت پاریس، همزمان با پایان مهلت رایگیری اعلام خواهد شد. در برخی از شهرهای بزرگ مانند پاریس، مارسی، نیس و بوردو امکان داده شده که رایگیری یک ساعت بیشتر ادامه یابد.
هر دو نامزد نگران هستند که رای ندادن درصد بزرگی از صاحبان حق رای، از هر دو جناح چپ و راست یا آندسته از هواداران جناح میانه که به آقای مکرون علاقه ندارند، موجب غافلگیری در نتیجه انتخابات شود.
از حدود ۶۸ میلیون نفر جمعیت فرانسه، نزدیک به ۴۹ میلیون تن دارای حق رای هستند. در دور دوم انتخابات پنج سال پیش، حدود ۲۵ درصد از دارندگان حق رای به پای صندوقها نرفته بودند.
از این روی، تلاش هر دو نامزد در جریان کارزار سنگین و فشرده انتخاباتیشان و سخنرانیهای متعدد از بعد از صعود به مرحله دوم انتخابات، بر جذب افراد مردد متمرکز شده است.
در دور نخست رایگیری، که دو هفته پیش برگزار شد، امانوئل مکرون حدود ۲۸ درصد آرا و خانم لو پن کمی بیش از ۲۳ درصد آرا را از میان ۱۲ نامزد بدست آوردند.
نظرسنجیهای به عمل آمده در روز جمعه نشان میداد که امانوئل مکرون ممکن است برتری ۱۰ تا حتی ۱۵ درصدی به خانم لوپن داشته باشد.
اما با این حال، رهبر بخش بزرگی از راستگرایان فرانسه در آخرین روزهای کارزار خود توانسته است با تأکید بر هزینههای فزاینده زندگی مردم فرانسه، بهویژه حمایت مردم در شهرهای کوچک و مناطق روستایی را جذب کند.
رسانههای فرانسه انتخابات امروز را برای کشورشان تاریخی و سرنوشتساز توصیف کردهاند و تأکید دارند که در صورت ورود خانم لوپن به کاخ الیزه، عواقب آن یک نقطه عطف برای فرانسه و حتی کشورهای بسیاری در اروپا و همچنین در عرصه مناسبات بینالمللی خواهد بود.
پیروزی احتمالی خانم لوپن او را به عنوان نخستین زن رهبر فرانسه تاریخساز خواهد کرد.
امانوئل مکرون ۵ سال پیش با ورود به الیزه، نام خود را به عنوان جوانترین رهبر فرانسه بعد از ناپلئون بناپارت در تاریخ ثبت کرده است.
اگر آقای مکرون قدرت را در ۵ سال آینده کماکان در دست خود حفظ کند، اولین رئیسجمهوری فرانسه در ۲۰ سال گذشته خواهد بود که برای دومین بار در این مقام ابقا شدهاست.
آخرین بار ژاک شیراک در انتخابات ۲۰ سال پیش توانسته بود برای دومین بار در الیزه بماند.
نظر به اهمیت فرانسه در اتحادیه اروپا و جامعه بینالملل، رهبران بسیاری از کشورهای جهان در دوره اخیر از اظهار نظر دربارهٔ نتایج احتمالی انتخابات فرانسه دوری کرده و تنها رهبران انگشتشماری مانند جاستین ترودو مسئله ابقای آقای مکرون در مسند رهبری فرانسه را یک «خبر خوب» برای دنیا نامیدهاند.