رئیس بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول می‌گوید جنگ اوکراین تأثیری بر تأمین مواد غذایی کشورهایی مانند ایران و عراق نداشته است.

جهاد آزور در مصاحبه‌ با بخش فارسی «صدای آمریکا» گفته است: «بیشترین کشورهایی که در این میان آسیب دیده‌اند، کشورهایی با درآمد کم و دارای شرایطی شکننده هستند که ظرفیت انبار آن‌ها پایین است و نیازشان به گندم خیلی بالا. در برخی از سبدهای غذایی، نیاز به گندم بین ۶۰ تا ۶۷ درصد است. این مسئله در مورد ایران و عراق صادق نیست».

او افزود که «عراق و ایران با افزایش قیمت نفت، می‌توانند هرگونه نیازی برای گندم و دیگر اقلام غذایی را برطرف کنند».

این مدیر صندوق بین‌المللی پول در حاشیه انتشار گزارش چشم‌انداز اقتصاد حوزه خاورمیانه و شمال آفریقای این نهاد به خبرنگاران گفت: «در مورد ایران، شرایط اقتصادی همان‌طور که می‌دانید با بهبود تدریجی روبه‌رو بوده و گندم و دیگر اقلام غذایی در حوزه هیچ نظام تحریمی قرار ندارند. البته افزایش قیمت‌ها باعث فشار اضافی بر سیستم خدمات اجتماعی شده‌است».

این سخنان مقام صندوق بین‌المللی پول با برخی اظهارات مسئولان ایرانی مغایرت دارد که افزایش قیمت‌های مواد خوراکی در ایران را از جمله تحت تاثیر جنگ اوکراین اعلام کرده‌اند.

کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، روز ۲۱ فروردین در مورد تأمین غلات برای شهروندان ایرانی گفت که با توجه به بروز این جنگ، «در مورد گندم شرایط خوبی وجود ندارد.. و با هزینه تمام شده بالا انجام می‌شود».

علیرضا مهاجری، معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی ایران، نیز روز چهارم فروردین با اعلام این‌که قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است آن را به تحولات اوکراین مرتبط دانست.

او گفت که قیمت تضمینی خرید گندم از کشاورزان داخلی در سال گذشته ۹۵۰۰ تومان بود «در حالی که از زمان حمله روسیه به اوکراین در پنجم اسفند»، قیمت‌های جهانی گندم حدود ۶۰ درصد رشد داشته و به حدود ۵۵۰ دلار برای هر تن رسیده که معادل حدود ۱۵ هزار تومان به ازای هر کیلو است.

حمله روسیه به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین منابع تامین‌کننده انرژی و مواد غذایی در دنیا و همچنین نقش مهم اوکراین در تامین غلات و برخی منابع غذایی دیگر شرایط مبهمی را پیش‌ روی بسیاری از کشورها قرار داده است.