سازمان دیده‌بان حقوق بشر با انتشار بیانیه‌ای از شدت گرفتن سرکوب معلمان در ایران خبر داده و از جمهوری اسلامی خواسته‌است معلمان بازداشتی در اعتراضات مسالمت‌آمیز و تشکل‌های کارگری فوراً و بدون هیچ شرطی آزاد شوند.

این بیانیه که پنج‌شنبه ۱۵ اردیبهشت در سایت دیده‌بان حقوق بشر منتشر شده می‌افزاید در دو هفته منتهی به اول ماه مه (یکشنبه هفته جاری) مقامات ایران حداقل ۳۸ معلم را در سراسر کشور دستگیر کرده‌اند.

بر اساس این بیانیه حداقل ۱۷ نفر از آنها، از جمله محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران، همچنان در بازداشت به سر می‌برند.

این دستگیری‌ها پس از آن رخ داده‌اند که شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران برای اعتراضی سراسری در روز یک‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت، یک روز پیش از روز معلم ایران، فراخوان داد.

در پی انتشار فراخوان عمومی برای برگزاری تجمعات اعتراضی معلمان، موجی از بازداشت‌های آموزگاران و فعالان صنف فرهنگیان در شماری از شهرهای ایران به‌دست مأموران امنیتی آغاز شد و کانال‌های اطلاع‌رسانی صنف فرهنگیان در ایران، روز دوشنبه اعلام کرد تاکنون دست‌کم بیش از ۲۳ نفر با هجوم نیروهای امنیت به منازل یا تجمعات معلمان بازداشته شده‌اند، هرچند برخی منابع از افزایش شمار بازداشتی‌ها تا ۷۰ نفر نیز خبر داده‌اند.

تارا سپهری‌فر، پژوهشگر ارشد ایران در دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید «مقامات ایران دوباره تصمیم گرفته‌اند افراد را به خاطر تشکل‌یابی برای دستیابی به حقوق جمعی‌شان به زندان بیندازند، به جای این که با تشکل‌های مستقل کار کنند و به حقوق اقتصادی و اجتماعی ایرانیان احترام بگذارند».

او در ادامه گفته‌است «تلاش برای ساکت کردن اعتراضات و بسیج مسالمت‌آمیز واقعیت اسفناک اقتصاد ایران را تغییر نخواهد داد».

این بیانیه با اشاره به بازجویی بیش از ۱۰ معلم از ابتدای سال جاری خورشیدی از بازداشت رسول بداقی، عضو برجسته کانون صنفی معلمان، لطیف روزیخواه، عضو هیئت مدیره کانون صنفی در استان آذربایجان شرقی و جعفر ابراهیمی از بازرسان کانون صنفی خبر داده‌است. ابراهیمی بهمن‌ماه پارسال به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به چهار سال زندان محکوم شده بود.

دو هفته پیش نیز کانون صنفی خبر داد که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران بداقی را به اتهامات «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به پنج سال زندان محکوم کرده‌است.

کانون صنفی همچنین خبر داد که مقامات اتهاماتی را متوجه محمود بهشتی لنگرودی، نایب رئیس کانون، و رسول کارگر، عضوی از استان فارس کرده‌اند. دوشنبه هفته جاری نیز کانون صنفی معلمان خبر داد که پرونده حداقل ۹ معلم به دادسرای استان کردستان ارجاع داده شده‌است.

معلمان ایران بر اساس فراخوان عمومی روز یک‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت، تجمع‌هایی را در سراسر کشور برای پیگیری مطالبات خود برگزار کردند.

در پی انتشار این فراخوان در روزهای گذشته، بازداشت آموزگاران و فعالان صنفی از پیش از روز یک‌شنبه در شهرهای مختلف ایران آغاز شد. هم‌زمان، برگزاری تجمع‌ها در بسیاری شهرهای کشور در روز یک‌شنبه با حضور سنگین نیروی انتظامی و در برخی شهرها از جمله بوشهر با خشونت همراه بود.

مهم‌ترین خواسته معلمان شاغل و بازنشسته ایران در تجمعات اعتراضی چند ماه گذشته اجرای کامل طرح رتبه‌بندی به میزان ۸۰ درصدِ هیئت علمی دانشگاه‌ها برای معلمان شاغل و اجرای همسان‌سازی حقوق برای معلمان بازنشسته است.