سی‌ان‌ان: آمریکا به اوکراین در غرق کردن ناو جنگی روسیه کمک اطلاعاتی داده است

شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از منابعی آگاه اعلام کرد که اطلاعات وزارت دفاع آمریکا پیش‌تر به اوکراین برای هدف قرار دادن یک کشتی جنگی روسیه مورد استفاده قرار گرفته است. در این گزارش ادعا شده است که حمله ماه گذشته نیروهای اوکراینی به ناو جنگی روسیه که با موشک‌های کروز صورت گرفت با استفاده از کمک‌ اطلاعاتی ایالات متحده انجام شده است. منابع آگاه به سی ان ان گفتند که نیروهای اوکراینی با مشاهده یک کشتی جنگی روسی در دریای سیاه، با مسئولان آمریکایی تماس گرفتند تا اطمینان حاصل کنند که این کشتی در واقع همان رزمناو روسی ماسکوا است. ایالات متحده نیز این مسئله را تایید کرد و اطلاعاتی در باره موقعیت این کشتی جنگی ارائه داد. به گفته این منابع، ایالات متحده در تصمیم برای حمله به این کشتی جنگی نقشی نداشته و مشخص نیست که آیا در خصوص تصمیم اوکراین برای انجام این حمله اطلاع داشته است یا خیر.

وزارت دفاع آمریکا خبرهای منتشر شده از سوی رسانه‌ها مبنی بر استفاده اوکراین از اطلاعات پنتاگون برای هدف‌گیری و حمله به یک کشتی جنگی روسیه را تکذیب کرده است. جان کربی، سخنگوی پنتاگون پنجشنبه شب طی سخنانی گفت: «ما اطلاعات هدف‌گیری خاص و مشخصی در باره ماسکوا به اوکراین ارائه نکردیم». وی سپس افزود: «در تصمیم‌گیری اوکراینی‌ها برای ضربه زدن به کشتی یا عملیاتی که آنها انجام دادند هیچ نقشی نداشتیم. ما همچنین از قبل از قصد اوکراین برای هدف قرار دادن کشتی اطلاعتی نداشتیم.»

تحریم نفت روسیه؛ اوربان: اتحادیه اروپا «خط قرمز» را رد کرده است

ویکتور اوربان، نخست وزیر ملی گرای مجارستان روز جمعه به شدت از تصمیم اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات نفت روسیه انتقاد کرد و آنرا عبور از «خط قرمز» خواند. اوربان در جریان یک مصاحبه رادیویی تصریح کرد که تلاش بروکسل برای ممنوع کردن واردات نفت روسیه عبور از خط قرمز و لطمه وارد کردن به یکپارچگی در اروپا است. وی تاکید کرد که اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا با هدایت این رویکرد عامدانه یا ناخواسته وحدت و یکپارچگی اروپا را هدف قرار داده است. نخست وزیر راست‌گرای مجارستان سسپس تاکید کرد: «من به پنج بسته اول تحریم‌ها پاسخ مثبت دادم، اما از همان ابتدا مشخص کردم که خط قرمزی هم به نام تحریم انرژی وجود دارد. آنها از آن خط عبور کردند (…)، زمانی فرا می رسد که شما باید بگویید. بس است دیگر.» کمیسیون اروپا با پیشنهاد ششمین بسته تحریمی عملا در پی «ممنوعیت کامل نفت روسیه، اعم از نفت خام و پالایش شده، و محموله‌های نفت وارداتی از طریق دریا و خط لوله» تا پایان سال ۲۰۲۲ است. به گفته ویکتور اوربان که کشورش حدود ۶۵ درصد نفت خود را از روسیه تامین می‌کند اروپایی‌ها پیش‌تر بر «حق حاکمیت هر کشور در خصوص انتخاب ترکیب انرژی خود» تاکید کرده بودند.

تلاش اتحادیه اروپا برای جلب نظر مخالفان تحریم نفت روسیه

رویترز در گزارشی از تلاش اتحادیه اروپا برای جلب نظر مخالفان تحریم نفت روسیه، با اصلاح طرح تحریمی خبر داد. یک منبع آگاه در اتحادیه اروپا، روز جمعه به رویترز گفت: کمیسیون اروپا، اصلاح طرح تحریم نفت روسیه را برای جلب نظر دولت های مخالف این طرح پیشنهاد کرده است. طرح اصلاحی تحریم نفتی روسیه قرار است امروز در نشست نمایندگان اتحادیه اروپا بررسی شود. این طرح سه ماه دوره گذار را پیش از منع ارائه خدمات کشتیرانی برای انتقال نفت روسیه تعریف کرده است. در طرح قبلی، یک ماه دوره گذار تعریف شده بود. این طرح اصلاحی همچنین ارائه کمک های مالی برای سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت ها، در جهت کاهش تاثیر تحریم ها را نیز شامل می شود.

اتحادیه اروپا اخیرا ممنوعیت واردات ذغال‌سنگ روسیه را با قید یک مهلت گذار، تصویب کرد.  طولانی‌ترین مدت برای رفع وابستگی کشورهای اروپایی به انرژی روسیه، در حوزه واردات گاز است که پیش بینی می شود حداقل تا سال ۲۰۲۴، این وابستگی تداوم داشته باشد.

رئیس ستاد کل ارتش فرانسه: روسیه رقیبی نیست که از چرخه رقابت خارج شود

رئیس ستاد کل ارتش فرانسه معتقد است که روسیه به رغم ورود «ارتش دروغین این کشور» به جنگی ناموفق و حمایت‌های غرب از کی‌یف قرار نیست به کلی از چرخه رقابت خارج شود. تیه‌ری بورکار، فرمانده ارشد ارتش فرانسه در این خصوص تصریح کرد که روسیه به رغم ناکامی در جنگ اوکراین یک رقیب باقی خواهند ماند و ناپدید نخواهد شد. وی که در جریان سفر به استونی، محل استقرار ۳۵۰ سرباز و نیروی نظامی مامور کشورش در ناتو با خبرنگاران سخن می‌گفت از محورهایی چون «نیروهای روحی و انگیزشی»، «آموزش» و «جنگ ادراکات» به همراه دیگر موضوعات به عنوان درس‌های گرفته شده از درگیری‌های نظامی بیش از دو ماهه در اوکراین یاد کرد.

اظهارات متناقض مسکو و کی‌یف درباره رعایت آتش‌بس

بر خلاف اوکراین، روسیه می‌گوید به تعهد آتش‌بس موقت برای خارج کردن غیرنظامیان از آزوف‌استال وفادار بوده است. دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین روز پنجشنبه اطمینان داد که کریدورهای بشردوستانه برای خارج کردن غیرنظامیان باقیمانده در کارخانه فولاد آزوف در ماریوپل همچنان در حال کار هستند. وی همچنین با تکذیب هرگونه حمله نیروهای روسی به آزوف‌استال، تأکید کرد که ارتش روسیه به آتش‌بسی که مسکو روز چهارشنبه برای مدت سه روز در اطراف این سایت اعلام کرده، احترام گذاشته است.

سازمان ملل: کاروان بشردوستانه‌ای در راه ماریوپل اوکراین است

“مارتین گریفیتس” فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای اوکراین گفت که یک کاروان دیگر مشترک سازمان ملل و صلیب سرخ برای خارج کردن غیرنظامیان در راه کارخانه فولاد آزوفستال در ماریوپل است. این مقام ارشد سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی گفت: احتمالا این کاروان صبح جمعه به کارخانه فولاد آزوفستال در ماریوپل برسد. گریفیتس گفت: کاروان تا فردا صبح به آزوفستال می‌رسد، امیدواریم غیرنظامیانی را که هفته‌ها و ماه‌ها در آن جهنم تیره گرفتار شده بودند  به مناطق امن برسانیم. وی که در کنفرانس اهداکنندگان اوکراین در ورشو سخنرانی می کرد، گفت: همانطور که عملیات خارج کردن غیرنظامیان از آزوفستال در هفته گذشته  انجام شد، سازمان ملل بار دیگر با همکاری صلیب سرخ بین‌المللی به دنبال اعزام کاروان بشردوستانه به ماریوپل است.

سخنگوی سازمان ملل: تعداد غیرنظامیان در کارخانه آزوفستال و ماریوپل اوکراین مشخص نیست

سخنگوی سازمان ملل متحد اظهار داشت که تعداد غیرنظامیان باقی مانده در ماریوپل و کارخانه آزوفستال در این شهر در اوکراین مشخص نیست. استفان دوجاریک روز پنجشنبه  به وقت محلی به خبرنگاران در نیویورک گفت که  جمع آوری اطلاعات از منطقه  “بسیار چالش برانگیز” است. سخنگوی سازمان ملل افزود: ماریوپل در مرکز یک منطقه جنگی فعال است. بخش هایی از آن تخریب شده است. افرادی هستند که در تونل ها زندگی می کنند. برای ما خیلی سخت است که آمار دقیقی از این افراد داشته باشیم. دوجاریک تصریح کرد: ما به همکاری با کمیته بین‌المللی صلیب سرخ ادامه می‌دهیم و با بالاترین مقامات اوکراین و روسیه ارتباط  داریم تا افراد بیشتری را از منطقه ماریوپول و همچنین کارخانه فولاد آزوفستال خارج کنیم. سخنگوی سازمان ملل توضیح داد: وضعیت همچنان برای غیرنظامیان بسیار وخیم است. شاهد هستیم افرادی که از این منطقه خارج شده اند نه تنها برخی از آنها آشکارا به کمک پزشکی نیاز دارند، بلکه با مشکل کمبود آب بدن و کمبود غذا مواجه هستند. اما ضربه روحی و روانی که این افراد خورده اند باید فوری رسیدگی شود و از آنها حمایت شود.

پوتین: روسیه برای اجازه خروج غیرنظامیان از آزوف‌استال آماده است

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه گفت که روسیه همچنان «آماده» است اطمینان دهد که غیرنظامیانی گیر افتاده با مبارزان اوکراینی در کارخانه آزوف‌استال در ماریوپل به شیوه‌ای «ایمن» از آنجا خارج شوند. پوتین در گفت‌وگوی تلفنی با نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، درباره «مسائل بشردوستانه، از جمله بیرون آوردن غیرنظامیان از آزوف‌استال با همکاری سازمان ملل و کمیته بین المللی صلیب سرخ» صحبت کرد. ولادیمیر پوتین جنگنده‌های اوکراینی را متهم به اخلال در خروج غیرنظامیان کرده و افزود: «ارتش روسیه همیشه آماده است تا از خارج کردن غیرنظامیان به روشی امن اطمینان حاصل کند.» وی ادامه داد: «در مورد شبه نظامیانی که هنوز در آزوف‌استال باقی مانده‌اند، مقامات کی‌یف باید به آنها دستور دهند که سلاح‌های خود را زمین بگذارند.»

بلاروس: نیروهای ناتو در اروپای شرقی دوبرابر شده است

روسلان کوسیگین رئیس ستاد کل بلاروس گفت: سازمان پیمان آتلانیک شمالی (ناتو) حضور نظامی خود را در شرق اروپا دو برابر کرده است بطوریکه در کوتاه ترین زمان ممکن این ائتلاف می تواند نیروهای حمله خود را به مرزهای روسیه و بلاروس بفرستد. کوسیگین رییس ستاد کل بلاروس در بیانیه ای اعلام کرد: غرب فعالیت‌های خود را برای تقویت نیروها در شرق و جنوب شرق اروپا افزایش داده است. در حال حاضر بخش قابل توجهی از نیروها و تجهیزاتی که گفته می‌شود با هدف تقویت بخش شرقی ائتلاف ناتو هستند از آمریکا منتقل شده‌اند و اکنون به حدود ۳۷ هزار و ۵۰۰ نفر می‌رسند. به گفته رییس ستاد کل بلاروس، حدود ۲۴ هزار و ۵۰۰ نفر از این نیروهای خارجی در لهستان و کشورهای بالتیک مستقر شده اند و مجهز به سلاح های ضربتی مدرن هستند که بیش از دو برابر سال ۲۰۲۱ است. به گفته این مقام بلاروس، حضور نظامی قابل توجه ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه و بلاروس ممکن است به این ائتلاف اجازه دهد تا در مدت زمان بسیار کوتاهی نیروهای حمله تهاجمی ایجاد کند. کوسیگین همچنین به مانورهای نظامی به رهبری ارتش ایالات متحده در اروپا پرداخت و آن را آماده سازی برای اقدام نظامی در شرق خواند. کشورهای غربی به رهبری آمریکا به بهانه حمایت بلاروس از روسیه، تحریم‌های گسترده‌ای را علیه این کشور وضع کرده‌اند.

زلنسکی از اشتاین مایر برای سفر به کی‌یف دعوت کرد

دفتر رئیس جمهور آلمان از تماس تلفنی ۴۵ دقیقه‌ای این مقام با همتای اوکراینی او خبر داد. به گفته سخنگوی این دفتر، این مکالمه‌ای بس مهم بود که دلخوری و سوءتفاهم‌ها را برطرف کرد و با دعوت زلنسکی از اشتاین‌مایر برای سفر به کی‌یف همراه بود.  فرانک والتر اشتاین‌مایر در این تماس، مراتب “همبستگی، احترام و حمایت خود از مبارزه شجاعانه مردم اوکراین علیه تجاوز روسیه” را ابراز کرده است. طرفین، تماس تلفنی را “بسیار خوب” توصیف کرده و قرار گذاشته‌اند که با یکدیگر در ارتباط بمانند. اشتاین مایر قرار بود اواسط آوریل به همراه روسای جمهوری لهستان، لتونی، استونی و لیتوانی به کی‌یف سفر کند. این سفر اما کوتاه زمانی پیش از انجام از سوی کی‌یف لغو شد. مقامات اوکراین دلیل این اقدام را “سیاست اشتاین مایر در مماشات با روسیه” در زمانی که او وزیر امور خارجه آلمان بود عنوان کردند. پس از رد دیدار برنامه‌ریزی شده اشتاین‌مایر از اوکراین، بحثی در آلمان بالا گرفت که صدراعظم، اولاف شولتس برای اعلام همبستگی با اوکراین به این کشور سفر کند. شولتس اما از این سفر امتناع کرد. دلیل امر مدتی مسکوت ماند تا آن که شولتس در گفت‌وگویی تلویزیونی، علت امر را اقدام “غیرمحترمانه” کی‌یف در مخالفت با سفر اشتاین مایر به این کشور خواند. 

پنج کشور غربی با اوکراین برای تحقیقات درباره جنایات جنگی گفتگو کردند

وزارت دادگستری آمریکا روز پنجشنبه گفت که مقامات قضایی پنج کشور غربی با دادستان کل اوکراین در مورد راه‌های تحقیق درباره جنایات جنگی ادعایی روسیه در جنگ با اوکراین صحبت کرده‌اند. مقاماتی که با هم در این زمینه گفتگو کردند از ۵ کشور آمریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند هستند که ائتلاف موسوم به «پنج چشم» را تشکیل می‌دهند. آنها روز چهارشنبه به طور مجازی با ایرینا وندیکتوا، دادستان کل اوکراین گفتگو کردند. اوکراین مایل است برای ادعایش درباره هزاران جنایت جنگی روسیه اقدامی انجام دهد. وزارت دادگستری ایالات متحده در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این شش مقام برای هماهنگی در تصمیم‌گیری مناسب علیه کسانی که اقدامات جنایتکارانه آنها در اوکراین احتمالا به جنایات جنگی منجر شده، گفتگو کردند.»