عفو بین‌الملل می‌گوید شواهد قانع‌کننده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد نیروهای روسیه در هفته‌های نخست تهاجم به اوکراین، در هشت شهر حومه کی‌یف از جمله بوچا مرتکب جنایات جنگی مانند «شکنجه، اعدام خودسرانه و تیراندازی بی‌محابا به غیرنظامیان» شده‌اند.

اَنیس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل، روز جمعه ۱۶ اردیبهشت در بیانیه‌ای با استناد به شواهد جمع‌آوری شده توسط این سازمان حقوق بشری گفت که الگوی جنایات ارتکابی شامل «حملات غیرقانونی و کشتار عمدی غیرنظامیان» توسط نیروهای روسیه است.

عفو بین‌الملل می‌گوید که ۲۲ مورد کشتار غیرقانونی به دست نیروهای روسی در بوچا و نواحی هم‌جوار آن را مستند کرده و شواهد به‌دست آمده آشکارا ثابت می‌کند که در اغلب این موارد، ارتش روسیه مرتکب اعدام «خودسرانه» یا «فراقضایی» شده است.

خانم کالامار بر ضرورت پاسخگو کردن کلیه افرادی که در ارتکاب این جنایات نقش داشتند از جمله فرماندهان ارتش روسیه تاکید کرد و گفت که مسئولان این کشتارها باید به دست عدالت سپرده شوند.

الکساندر پاولیوک، فرماندار منطقه‌ای کی‌یف، نیز شمار اجساد کشف شده غیرنظامیان در این منطقه را هزار و ۲۳۵ تن اعلام کرده است.

در پی عقب‌نشینی نیروهای روسیه از حومه کی‌یف در ماه آوریل، کشف اجساد غیرنظامیان در خیابان‌های بوچا با دست‌های از پشت بسته خشم و حیرت دولت‌های غربی و نهادهای حقوق بشری را برانگیخت.

با گذشت ۷۲ روز از آغاز تهاجم روسیه به کشور همسایه، مقام‌های اوکراینی می‌گویند که بیش از نُه هزار پرونده جنایت جنگی در اوکراین در دست بررسی است که نیروهای روسیه متهم اصلی آن هستند.

کرملین ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین به دست نیروهای روسیه را رد کرده و مدعی است که «ماجرای بوچا، ساختگی و جعلی است».

رهبر اوکراین: ماریوپل دارد زجرکش می‌شود

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز جمعه در توصیف وضعیت شهر محاصره شده ماریوپل گفت که آن‌چه در این شهر درمانده و مخروبه بندری در حال رخ دادن است، نه جنگ و رویداد نظامی، بلکه «زجرکش کردن و تروریسم و نفرت‌پراکنی» است.

آقای زلنسکی که در نشست اندیشکده سیاست خارجی «چتم هاوس» سخن می‌گفت بار دیگر بر نیاز مبرم اوکراین به تسلیحات و تجهیزات نظامی تاکید کرد و افزود که روسیه به حمله به اوکراین ادامه خواهد داد، مگر این‌که «مانع آن‌ها شویم».

او همچنین گفت که روسیه با حربه «باج‌گیری هسته‌ای» سعی دارد که اروپایی‌ها را مرعوب کند و باور ندارد که در قبال جنایات جنگی در اوکراین پاسخ‌گو خواهد شد.

ارتش اوکراین اعلام کرده است که همزمان با حملات شدید روسیه برای درهم شکستن مقاومت آخرین واحدهای اوکراینی در کارخانه آزوف‌استال، جنگ شدیدی در این تأسیسات صنعتی ادامه دارد.

مسکو اصرار دارد که نیروهای روسیه صرفا به اهداف نظامی حمله می‌کنند و مدعی اجرای «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین با هدف «نازی‌زدایی» و «غیرنظامی کردن» کشور همسایه است.

با وجود تهدیدهای مکرر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در مورد استفاده احتمالی از جنگ‌افزار هسته‌ای علیه غرب و اوکراین، اتحادیه اروپا می‌کوشد تحریم‌ها علیه مسکو را تشدید کند.