اخبار روز: ۹ ماه می سالروز پیروزی بر فاشیسم در جنگ جهانی دوم است. ۹ ماه می امسال به دلیل وقوع جنگ اوکراین بیش از گذشته مورد توجه جهانی قرار گرفته است. بسیاری منتظرند سخنرانی پوتین در روز پیروزی می تواند سرنخ هایی از آینده جنگی که او در ۲۴ فوریه با حمله به اوکراین آغاز کرد، به دست بدهد.

آسوشتیدپرس گزارش داده است پرچم های سرخ شوروی و نوارهای نظامی راه راه نارنجی و مشکی در شهرها و مناطق مسکونی روسیه به نمایش گذاشته شده است. محله ها کنسرت برگزار می کنند. در بناهای یادبود جنگ بزرگ میهنی در این کشور توسط گروه های جانبازان گل گذاشته می شود. در نگاه اول، به نظر می رسد تدارکات برای جشن روز پیروزی روز دوشنبه، که نشان دهنده شکست آلمان نازی در سال ۱۹۴۵ است، مانند همیشه است. اما حال و هوای امسال بسیار متفاوت است، زیرا روسیه یک بار دیگر در جنگ است.

یک کمپین دولتی برای تشویق حمایت از ارتش، از روبان متمایز سیاه و نارنجی سنت جورج استفاده می کند که به طور سنتی با روز پیروزی مرتبط است. حرف Z به نماد درگیری تبدیل شده است و ساختمان ها، پوسترها و بیلبوردها را در سراسر روسیه تزئین کرده است.

تظاهرات حمایت از سربازان در روزهای اخیر در محل یادبود جنگ جهانی دوم برگزار شده است و شرکت کنندگان آهنگ های دوران جنگ را از دهه ۱۹۴۰ می خوانند.

تلویزیون دولتی روسیه برنامه ها و مارش های میهن پرستانه را تشدید کرده است. بسیاری از روس‌هایی که روایت رسمی را باور می کنند، سربازان خود را تشویق و آنها را با “پدربزرگ‌ها”یی مقایسه می کنند که با آلمانی‌ها جنگیدند. در کشوری که در سال‌های اخیر شاهد سرکوب مداوم روزنامه‌نگاران بوده است، اندازه‌گیری حمایت مردمی از جنگ در اوکراین دشوار است.

یکی از مقامات پیشنهاد کرده است که راهپیمایان روز پیروزی عکس‌هایی از سربازانی که اکنون در اوکراین می‌جنگند را نمایش دهند. معمولاً در این تعطیلات، روس‌ها پرتره‌هایی از بستگان خود را که در جنگ جهانی دوم شرکت کرده‌اند، حمل می‌کنند تا به کسانی که در هنگ موسوم به “هنگ جاودانه” در درگیری‌هایی که در آن اتحاد جماهیر شوروی ۲۷ میلیون نفر کشته داد، احترام بگذارند.

آسوشیتدپرس می نویسد سایه ی اضطراب بر فراز جشن های امسال سنگینی می کند. برخی از روس‌ها می‌ترسند که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه یک جنگ تمام عیار اعلام کرده و به بسیج گسترده‌ نیروها برای ادامه ی جنگ اقدام کند. ایوان کوریلا مورخ در فیس بوک نوشت: «من نمی توانم زمانی را به یاد بیاورم که تعطیلات ۹ می با چنین اضطرابی همراه بوده باشد.

ویلیام برنز، مدیر آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده، می گوید پوتین متقاعد شده است که “دوبرابر کردن” نیرو و جنگ می تواند وضعیت روسیه را بهبود بخشد. برنز به فایننشال تایمز گفته است: او فکر می کند می تواند مانع شکست شود.

ناظران دیگری اما می گویند، پوتین ممکن است اعلام کند که ماموریت خود را انجام داده است. آژانس اطلاعات دفاعی اوکراین به گزارش‌هایی استناد کرده است که کرملین در ماریوپول در حال آماده‌سازی برای رژه روز پیروزی در این شهر ویران شده است.

کرملین به درخواست‌ها، اظهارنظرها و گمانه زنی ها درمورد آنچه که پوتین ممکن است در سخنرانی روز پیروزی خود از تریبون میدان سرخ در مقابل مقبره ولادیمیر لنین ارائه کند، پاسخی نداده است.

در آخرین تحولات مربوط به جنگ، فرماندار منطقه لوهانسک روز یکشنبه اعلام کرد، بمباران مدرسه ای در روستای بیلوهوریوکا در شرق اوکراین دو نفر را کشت و ۶۰ نفر را در زیر آوار مدفون کرده است که بیم آن می رود کشته شوند. فرماندار منطقه می گوید نیروهای روسی بعد از ظهر روز شنبه بمبی را بر روی مدرسه ای که حدود ۹۰ نفر در آن پناه گرفته بودند پرتاب کردند که باعث آتش سوزی ساختمان شد. وی در تلگرام نوشت: آتش پس از نزدیک به چهار ساعت خاموش شد، سپس آوارها پاکسازی شد و متأسفانه جسد دو نفر پیدا شد. بر اساس اطلاعات این مقام اوکراینی سی نفر از زیر آوار خارج شدند که هفت نفر از آنها مجروح شده اند، او گفت احتمال می رود شصت نفر زیر آوار ساختمان ها جان باخته باشند. منابع مستقل این گزارش را تایید نکرده اند.

در ماریوپول آخرین ۳۰۰ نفر غیرنظامی شامل زنان، کودکان و سالخوردگان که در کارخانه فولاد آزوفستال گیر افتاده بودند، روز شنبه تخلیه شدند. تلاش‌ها برای تخلیه مجروحان و پزشکان از کارخانه فولاد ادامه دارد. اوکراین می گوید نظامیان پناه گرفته در این سنگر متعهد شده‌اند که تسلیم نشوند. اوکراین می گوید کارخانه ی فولاد آزوفستال به «نماد مقاومت» در برابر تلاش روسیه برای تصرف بخش هایی از شرق و جنوب اوکراین تبدیل شده اند. در کیف روز جمعه پلیس تظاهرات تعدادی از همسران این سربازان را متفرق کرد. آن ها ضمن انتقاد از بی توجهی دولت اوکراین نسبت به سرنوشت همسرانشان خواهان مذاکره با دولت روسیه برای نجات آن ها از جهنم آزوفستال شده بودند.

جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و دیگر رهبران گروه ۷ قرار است روز یکشنبه یک تماس ویدیویی با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برقرار کنند تا پیش از روز پیروزی، که در آن پوتین، رئیس جمهور روسیه از رژه نظامی عظیم در مسکو بازدید می کند، وحدت خود را به نمایش بگذارند.

ارسال بی وقفه ی سلاح به اوکراین از سوی آمریکا و متحدانش در ناتو ادامه دارد. بریتانیا متعهد شد که ۱.۳ میلیارد پوند دیگر (۱.۶ میلیارد دلار)، دوبرابر تعهدات قبلی خود و آنچه که گفته است بالاترین میزان هزینه این کشور برای یک درگیری از زمان جنگ در عراق و افغانستان است، به اوکراین بفرستند. مسکو اعلام کرده است سلاح های ارسالی به اوکراین را یک «هدف مشروع جنگی» می نامد و روز گذشته خبر داد مقدار زیادی از سلاح های ارسالی را در نزدیک خارکف با موشک های اسکندر نبود کرده است.