سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، هرگونه ارتباطی بین دادگاه حمید نوری و احمدرضا جلالی را رد کرد و گفت “اینها هیچ ارتباطی به هم ندارند و اگر هست طرف سوئدی میخواهد این ارتباط را برقرار کند”. در پی بازداشت دو متهم به جاسوسی برای ایران و همچنین یک شهروند سوئدی در تهران، اختلافها افزایش یافته است.
او در نشست هفتگیاش با خبرنگاران خطاب به دولت سوئد گفت که این کشور “فکر نکند با این گروکشیها موضوع جلالی فراموش میشود”.
با وجود صحبتهای آقای خطیبزاده، همزمان با هفته پایانی دادگاه آقای نوری در استکهلم، خبرگزاری ایسنا به نقل از “یک مقام آگاه” اعلام کرد که احمدرضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی – سوئدی تا پایان اردیبهشت اعدام خواهد شد.
امروز اما سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا در خصوص پرونده حمید نوری به موضوع پرونده احمدرضا جلای پرداخت گفت که “جلالی به جرم جاسوسی مدتهاست در ایران دستگیر و حکمش صادر و درخواست بازنگری کرده که در حال بازنگری است و خسارات عمدهای هم زده است”. سعید خطیبزاده توضیح نداد که احمدرضا جلالی چه “خسارت عمدهای” زده است.آگهیhttps://f1bd3171f766d9101943e25aed7e66ed.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی-سوئدی که پژوهشگر مدیریت بحران و پزشک ساکن سوئد است، در اردیبهشت سال ۱۳۹۵ خورشیدی در ایران بازداشت و به اعدام محکوم شد.
حمید نوری شهروند ایرانی نیز به اتهام دست داشتن در “جنایت جنگی ” و “قتل عمد ” دو سال و نیم پیش با حکم دادگاهی در سوئد بازدشت شده و اکنون دادستان برای او در خواست حبس ابد کرده است.
وزارت خارجه ایران: دادگاه نوری صلاحیت ندارد
سعید خطیبزاده امروز در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود گفت “دادگاه نوری صلاحیت نداشته و حقوق اولیه آقای نوری رعایت نشده است” و “متاسفانه دولت سوئد توجه نکرده و باید هر چه زودتر به مسیر درست برگردد”.
اظهارات آقای خطیبزاده در واقع تکرار دفاع آخر دانیل مارکوس وکیل حمید نوری (مشهور به عباسی) است که با زیر سوال بردن صلاحیت دادگاه سوئد گفته بود این دادگاه صلاحیت رسیدگی به مسئولیت حمید نوری در خصوص اتهام جنایت جنگی را ندارد.
سعید خطیبزاده در خصوص درخواست دولت سوئد از شهروندانش برای عدم سفر به ایران، همزمان با پایان دادگاه حمید نوری و احتمال اعدام احمدرضا جلالی نیز گفت که “اینها هیچ ارتباطی به هم ندارند و اگر هست طرف سوئدی میخواهد این ارتباط را برقرار کند”.
اخیرا ان لینده وزیر خارجه سوئد با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران تلفنی گفتوگو و درباره «گزارشهای نگرانکننده» از احتمال اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی صحبت کرده بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران، دادگاه نوری را هم “طرح” سازمان مجاهدین خلق دانست و گفت این سازمان “دامی را پهن میکند و شاهد میآورد و دادگاه را سیاسی میکند و دولت سوئد اجازه میدهد و سیاسی میکند”.
بازداشتها در ایران و سوئد؛ دستگیری دو متهم به جاسوسی برای تهران
وزارت خارجه ایران دوشنبه پیش با احضار سفیر سوئد در تهران به شکل رسمی به محاکمه حمید نوری اعتراض کرد.
حمید نوری نیز در آخرین دفاع خود خطاب به دادگاه گفت “من یک انتظار و امیدواری دارم که رای این دادگاه و دادگاه استیناف رلیی باشد که از دشمنی دو کشور ایران و سوئد و مردم آن بکاهد”.
انتقادها دولت ایران از سوئد در حالی منتشر میشود که وزارت خارجه سوئد روز جمعه تایید کرد که یکی از شهروندان این کشور اخیرا در ایران دستگیر شده است.
بازداشت اخیر در حالی صورت گرفته است که به تازگی دولت سوئد از شهروندانش خواسته بود که از هرگونه «سفر غیرضروری» به ایران خودداری کنند.
پیش از این نیز تلویزیون دولتی ایران با پخش فیلمی دولت سوئد را متهم کرد که از اقدامات مسلحانه و تروریستی علیه حکومت ایران حمایت کرده است.
این فیلم با عنوان “صلح فقط برای من بر اساس اعترافاتی از حبیب فرجالله معروف به حبیب اسیود ساخته شد که یک سال و نیم پیش ربوده و به ایران منتقل شد.
حبیب چعب دیگر زندانی تابعیت ایرانی – سوئدی است که رهبر سابق و از موسسین گروه “حرکه النضال العربی لتحریر الاحواز” است.
در موارد متعددی فاش شده که این اعترافات تحت شکنجه گرفته شده و فرد بازداشتی با همکاری کارمندان صداوسیما و بازجویان و مقامهای امنیتی و قضایی وادار به بیان موضوعات خلاف واقع شده است.
صحبتهای سخنگوی وزارت خارجه ایران در حالی مطرح میشود که جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بسیاری از شهروندان دو تابعیتی را دستگیر و زندانی کرده و به آنها اتهام جاسوسی زده اما پس از مدتی در توافقات سیاسی آنان را آزاد نموده، که نمونه آخر آن آزاد کردن نازنین زاغری، شهروند دو تابعیتی ایرانی – بریتانیایی بود که در ازای پرداخت پول تانکهای چیفتن آزاد شد و به بریتانیا بازگشت.