مراسم بزرگداشت روز پیروزی بر فاشیسم هیتلری در میدان سرخ مسکو و ۲۸ شهر بزرگ دیگر این کشور برگزار شد. برخلاف پیش بینی ها – تا این لحظه – نه رژه ی نظامی در ماریوپول برگزار شده و نه پوتین «اعلام جنگ رسمی» علیه اوکراین صورت دده است.

رییس جمهوری روسیه در هفتاد و هفتمین سالروز پیروزی اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم علیه نازی ها در آلمان، اعلام کرد که امروز روسیه در حال مبارزه با نئو نازیسم تحت حمایت ناتو در اوکراین است.

پوتین در سخنرانی در این مراسم افزود: (نئونازیسم) یک تهدید کاملا غیرقابل قبول برای ما است و ما ناگزیر به اقدام علیه آن شدیم.

پوتین همچنین اعلام کرد: غرب در حال آماده سازی برای حمله به روسیه بود، ناتو  در حال ایجاد تنش در مرزها بود. آنها نمی خواستند به روسیه گوش دهند و برنامه های دیگری داشتند. وی گفت که حمله به اوکراین تنها تصمیم درست از جانب روسیه بود.

رییس جمهوری روسیه اعلان کرد که مسکو برای مردمش در دونباس مبارزه می کند. پوتین گفت: نیروهای ارتش از “سرزمین مادری” شان در اوکراین دفاع می کنند.وی خاطر نشان کرد که روسیه با شروع عملیات ویژه خود برای غیرنظامی‌سازی و نازی‌زدایی اوکراین، به طور پیشگیرانه یک تجاوز برنامه‌ریزی شده را دفع کرد.

پوتین در این خصوص تشریح کرد: شاهد بودیم که زیرساخت‌های نظامی چگونه ایجاد می‌شد. چگونه صدها مستشار خارجی با مدرن‌ترین سلاح‌هایی که مرتبا از کشورهای ناتو تحویل داده می‌شد، در آنجا کار می‌کنند. خطر هر روز بیشتر می شد. رییس جمهوری روسیه افزود که مسکو یک ضربه پیشگیرانه برای تجاوز وارد کرد. این یک تصمیم اجباری، به موقع و درست بود، تصمیمی که توسط یک کشور قدرتمند و مستقل گرفته شد.

رییس جمهور آلمان:‌ جنگ اوکراین رویای اروپا را به کابوس تبدیل کرد

فرانک والتر اشتاین مایر رییس جمهوری آلمان در سالگرد پایان جنگ جهانی دوم اعلام کرد که رویای “خانه مشترک اروپایی” با جنگ اوکراین به کابوس تبدیل شده است.

اشتاین مایر در مراسم هفتاد و هفتمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم با اشاره به دورنمای “خانه مشترک اروپایی” که زمانی میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی به اروپا داده بود، گفت: امروز این رویا نقش بر آب شده و کابوس جای آن را گرفته است. رییس جمهوری آلمان در سخنرانی خود با محوریت قرار دادن موضوع حمله نظامی روسیه به اوکراین، آن را به عنوان “گسستی” یاد کرد که مردم اروپا را واداشت واقعیات دردناکی را شاهد باشند.

او در کنگره اتحادیه سراسری کارگری آلمان (DGB) در برلین گفت: ما یقین داشتیم که صلح، ‌ آزادی و رفاه مسائلی بدیهی هستند، اما این جنگ به طرزی دردناک روشن کرد که باید از دموکراسی در داخل و خارج از مرزهایمان حراست کنیم.

اشتاین مایر با اشاره به نیاز آلمان به نیروهای نظامی مدرن و ارتشی مجهزتر اضافه کرد که در آینده هر کس بخواهد برای اجتناب از درگیری به دیپلماسی و مذاکره اتکا کند، باید بداند که تنها از موضع قدرت می‌توان مذاکره‌ای موفق داشت، نه از موضع ضعف.

اشتاین مایر یادآور شد که حمله روسیه موجودیت اوکراین را تهدید می‌کند و گفت، ولادیمیر پوتین می‌خواهد اوکراین را به عنوان یک کشور آزاد و دموکراتیک محو کند. او افزود که هدف این حمله، نه تنها اوکراین بلکه ایده لیبرال دموکراسی و ارزش‌های آن، ‌ یعنی آزادی، ‌ برابری، احترام به حقوق بشر و کرامت انسانی است.

رئیس جمهور آلمان عنوان کرد که این کشور با تمام وجود در کنار همسایگان اروپایی خود خواهد ایستاد زیرا یکی از درس‌های ۸ مه ۱۹۴۵ (۱۸ اردیبهشت ۱۳۲۴) این است که اروپایی‌ها نگذارند دوباره تحت سیطره جنون امپریالیستی،  تهاجم ناسیونالیستی و نفرت از یکدیگر قرار گیرند و از هم جدا شوند.  

صدر اعظم آلمان: پوتین در جنگ خود پیروز نخواهد شد

اولاف شولتز صدراعظم آلمان یکشنبه شب در اظهارات تلویزیونی به مناسبت سالگرد پایان جنگ جهانی دوم گفت، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در جنگ خود پیروز نخواهد شد. صدراعظم آلمان با اوکراین در مقابله با حمله روسیه ابراز همبستگی کرد. وی افزود: پوتین در این جنگ پیروز نخواهد شد. اوکراین استقامت خواهد کرد.

شولتز در بخش دیگری از اظهارات خود گفت که امسال سالگرد پایان جنگ جهانی دوم معنای خاصی پیدا می‌کند، زیرا دو کشوری (اوکراین و روسیه) که زمانی قربانی آلمان نازی بودند، اکنون در حال جنگ با یکدیگر هستند. وی تاکید کرد، آلمان با کمک‌های بشردوستانه، مالی و نظامی به اوکراین کمک خواهد کرد. صدراعظم آلمان گفت: روسیه نمی‌تواند صلح را برای اوکراین دیکته کند. 

اظهارات شولتز در حالی است که بربل باس رئیس پارلمان آلمان روز یکشنبه در کی‌یف با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین دیدار کرد تا ضمن گرامیداشت یادبود قربانیان جنگ جهانی دوم، درباره کمک‌های نظامی به اوکراین و عضویت این کشور در اتحادیه اروپا گفت وگو کند.  باس به روزنامه آلمانی راینیشه پست گفت، به زلنسکی اطمینان داده است که آلمان به صورت مداوم از مبارزه اوکراین برای حفظ موجودیت خود حمایت می‌کند.  وی افزود: دو طرف همچنین توافق کردند که صلح نباید توسط روسیه دیکته شود بلکه این صلح باید از طریق مذاکره و به صورت عادلانه بدست آید. رئیس پارلمان آلمان روز یکشنبه برای انجام مذاکرات سیاسی با مقامات اوکراینی وارد کی یف شد.

پس از انتقادهای فراوان از نقش آلمان در حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه، به نظر تغییری در سیاست‌های این کشور در راستای پشتیبانی از کی‌یف صورت گرفته است. 

شولتس صدراعظم آلمان که محتاط‌تر از سایر رهبران غربی در حمایت از اوکراین بود تحت فشارهای فزاینده برای تصمیم گیری قاطع در قبال این مساله قرار گرفت. 

دو روز پیش از سفر رئیس پارلمان آلمان به کی‌یف، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین از فرانک اشتاین مایر همتای آلمانی خود و هیات دولت این کشور برای سفر به کی‌یف دعوت کرد. از سوی دیگر آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان نیز برای سفر به اوکراین اظهار تمایل کرده است.

رهبران گروه ۷ بر حمایت کامل خود از کی‌یف تاکید کردند

سران گروه ۷ یکشنبه شب و در جریان نشست مجازی خود بر  صرفنظرکردن مرحله‌ای از نفت روسیه توافق کردند. کاخ سفید به نمایندگی از سوی این گروه صنعتی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد گروه ۷  آمادگی دارد رفته رفته ورود نفت از روسیه را ممنوع کند تا از این راه مانع ماشین جنگ افروزی پوتین در اوکراین شود و کار را بر اقتصاد روسیه، بیش از پیش دشوار کند.

همزمان بریتانیا یکشنبه شب از ممنوعیت صادرات به مقصد صنایع روس و افزایش تعرفه‌های گمرکی به‌ویژه بر روی عنصر پالادیوم و پلاتین روسیه خبر داد. این در حالیست که مذاکرات در بین اعضای اتحادیه اروپا بر روی تحریم نفت روسیه که از سوی بوداپست با مانع روبرو شده بود، از سر گرفته می‌شود.

اوکراینی ها از حملات شدیدتر می ترسند

در جبهه های جنگ، مقامات اوکراینی نگران تشدید حملات روسیه هستند و در روز دوشنبه از مردم خواستند به آژیرهای حمله هوایی توجه کنند و در پناهگاه‌ها بمانند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در ادعایی تازه گفته است ده‌ها نفر در بمباران روز شنبه روسیه به مدرسه‌ای در بیلوهوریوکا در شرق اوکراین کشته شده اند. زلنسکی در سخنرانی ویدئویی شبانه خود گفت: “در نتیجه حمله روسیه به بیلوهوریوکا در منطقه لوهانسک، حدود ۶۰ نفر کشته شدند، غیرنظامیانی که در مدرسه پنهان شده بودند و از گلوله باران پناه گرفتند.” تا به حال واکنشی از سوی مسکو به این ادعا نشان داده نشده است.

در بندر جنوبی ماریوپل که بیشترین ویرانی ها را در طول ۱۰ هفته جنگ متحمل شده است، معاون فرمانده هنگ آزوف که در کارخانه فولاد آزوفستال مستقراست از «جامعه بین المللی» درخواست کمک کرد تا سربازان مجروح را از این کارخانه تخلیه کنند.

رهبران کشورهای صنعتی گروه هفت (G7) روز یکشنبه متعهد شدند که انزوای اقتصادی روسیه را عمیق‌تر کنند و محدودیت ها علیه نخبگان مرتبط با کرملین را افزایش دهند. G7 اعلام کرد متعهد به حذف تدریجی یا ممنوعیت نفت روسیه است. این گروه با اشاره به نقش شوروی در شکست آلمان نازی در ۷۷ سال پیش گفت: «اقدامات پوتین باعث شرمساری روسیه و فداکاری های تاریخی مردم آن می شود.

فرماندار لوهانسک تایید کرد نیروهای اوکراین از پوپاسنا عقب نشینی کردند

فرماندار منطقه لوهانسک روز یکشنبه گفت که نیروهای اوکراینی از شهر پوپاسنا در شرق اوکراین عقب نشینی کردند و گزارش های قبلی مبنی بر تصرف این شهر را تأیید کرد. رمضان قدیروف، رئیس جمهوری چچن روسیه، روز یکشنبه گفته بود که نیروهایش کنترل بیشتر مناطق پوپاسنا را به دست گرفته‌اند. سرهی گایدای فرماندار لوهانسک به تلویزیون اوکراین گفت که نیروهای اوکراینی برای تصاحب مواضع مستحکم‌تر عقب‌نشینی کرده‌اند و افزود: همه چیز در آنجا ویران شد.

بورل: اتحادیه اروپا از مصادره دارایی‌های روسیه برای بازسازی اوکراین استفاده کند

جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، کشورهای اروپایی باید از توقیف ذخایر ارز خارجی روسیه  برای کمک به هزینه بازسازی اوکراین استفاده کنند. دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در مصاحبه با فایننشال تایمز همزمان با بحث هایی در غرب درباره چگونگی وادار کردن مسکو به پرداخت هزینه های جنگ اوکراین گفت: پایتخت های اتحادیه اروپا باید استفاده از ذخایر ارزی خارجی مسدود شده روسیه  را برای کمک به پرداخت هزینه های بازسازی این جنگ مدنظر قرار دهند. بول افزود، آمریکا میلیاردها دلار از دارایی های بانک مرکزی افغانستان را توقیف کرد که بخشی از آن را صرف غرامت به قربانیان تروریسم و کمک های بشردوستانه در این کشور کرده و منطقی است که این کشور اقدامات مشابهی را در رابطه با دارایی های توقیف شده از روسیه مدنظر قرار دهد. اتحادیه اروپا و متحدانش صدها میلیون دلار از ذخایر ارز خارجی روسیه را که در حساب های بانک مرکزی روسیه بود مسدود کردند. روسیه مارس گذشته اعلام کرد که تحریم بانک مرکزی این کشور باعث مسدود شدن حدود ۳ هزار میلیارددلار و ذخایر خارجی و طلا به ارزش کلی بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار شده است. مقامات اتحادیه اروپا به بررسی احتمال استفاده از ذخایر روسیه در بازسازی اوکراین پرداخته اند اما بروکسل پیشنهاد خاصی را در این زمینه ارائه نداده است. جنت یلن وزیر خزانه داری آمریکا ماه گذشته درباره امکان استفاده از دارایی های مسدود شده در بازسازی اوکراین گفت: این اقدام آسان نخواهند بود و باید با همکاری متحدان مان انجام شود و ممکن است به صدور قانونی در این زمینه درآمریکا نیاز داشته باشد.بورل گفت: با توجه به «مقدار باورنکردنی پولی» که در این زمینه وجود دارد، سوال در مورد چگونگی پرداخت هزینه بازسازی اوکراین یکی از سوالات کلیدی سیاسی است. وی خواستار بحث درباره شیوه های تضمین «غرامت های جنگی» از سوی روسیه است.

کمیسیون اروپا هزینه بازسازی اوکراین را صدها میلیارد یورو برآورد کرده و انتظار می رود اروپا سهم عمده ای از آن را تقبل کند.

به گفته بورل، مقدار پولی که به تازگی کشورها در کنفرانس کشورهای کمک کننده متعهد شدند، تنها «قطره ای در اقیانوس» است. جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد فروش دارایی های اولیگارش های روس را برای کمک به بازسازی اوکراین داده  که مورد حمایت شارل میشل رئیس شورای اروپا قرار گرفته است. مصادره دارایی ها گاهی اوقات پس از محکومیت کیفری امکان پذیر می شود، اما این شرط فقط به دلیل  تحریم یک فرد اعمال نمی شود.

بورل با توجه به تصمیم آمریکا برای استفاده از دارای مسدود شده بانک مرکزی افغانستان به ارزش ۳.۵ میلیارد دلار برای پرداخت غرامت به خانواده های قربانیان حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر، استفاده از دارایی های مسدود شده در روسیه برای بازسازی اوکراین را دارای پیشینه دانست و گفت این یک سوال سیاسی است که چه کسی قرار است هزینه بازسازی اوکراین را بپردازد؟