در حالی که وزیر کشور ایران روز چهارشنبه، ۲۱ اردیبهشت، از احتمال افزایش قیمت چهار کالای دیگر بهجز آرد و نان در پی طرح جدید یارانهای دولت خبر داد، وزیر صنعت از مردم خواست در این روزها «از خریدهای هیجانی بپرهیزید».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، احمد وحیدی، وزیر کشور، روز چهارشنبه در گفتوگویی اظهار داشت: «در طرح اصلاح یارانه، قیمت مرغ، تخم مرغ، لبنیات و روغن میتواند تغییر پیدا کند و هیچ کالای دیگری حق افزایش قیمت ندارد.»
او در مورد اینکه کالاهای دیگر «حق افزایش قیمت ندارند» و راههای عملی کردن این مسئله، تنها به «اختیارات جدید» برای سازمان تعزیرات برای برخورد با فروشندگان اشاره کرد.
همزمان با این سخنان وزیر کشور، رسانههای داخلی کشور از بالا رفتن قیمت اقلام مورد اشاره احمد وحیدی خبر میدهند: «اقتصاد آنلاین» روز چهارشنبه خبر داد که قیمت مرغ به ۶۴ هزار تومان و تخم مرغ به ۹۸ هزار تومان رسیده است.
#مرغ ۶۴ و #تخم_مرغ ۹۸ هزار تومان شد/ اقتصاد آنلاین pic.twitter.com/P8JptFw9Qk— خبرآنلاين (@khabaronlinee) May 10, 2022
در همین روز رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، نیز در این باره سخن گفت و «اطمینان» داد که «ذخایر لبنیات و کالاهایی مانند مرغ و تخممرغ و روغن به اندازه کافی در کشور وجود دارد»، اما در ادامه گفت که «ممکن است کالارسانی و توزیع دچار اشکال شود.»
او در مورد اینکه آیا برای رفع اشکال از توزیع کالاها برنامهریزی شده است یا نه توضیحی نداد و تنها گفت که به باور او این مسئله «با همکاری مردم حل میشود».
افزایش انتقادها از مدیریت اقتصادی رئیسی
با وجود چشمانداز بالا رفتن بیشتر بهای چهار کالای یادشده و با وجود اینکه وزیر صنعت خود میگوید که کالارسانی دچار اشکال است، او در اظهارات روز چهارشنبه خطاب به شهروندان گفت که «از خریدهای هیجانی که سبب التهاب در بازار میشود، بپرهیزید.»
مقامهای دولت رئیسی میگویند که از این پس با پرداخت یارانه به مصرفکننده بهجای واردکننده، میخواهند جلو فساد و سوءاستفاده عظیمی را که از سوی بسیاری از واردکنندگان صورت گرفته، بگیرند.
با حذف تدریجی یارانهای که به واردکنندگان کالاهای اساسی داده میشد، معروف به «ارز ترجیحی»، قیمت آرد طی یک هفته گذشته ۱۳ برابر شده و قیمت انواع نان، خصوصاً نان فانتزی نیز به همین میزان افزایش داشته است.
این امر، به نگرانی در جامعه نسبت به بالا رفتن شدید قیمت بقیه کالاها و خدمات دیگر دامن زده و حتی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز ۱۸ اردیبهشت در انتقادی کمسابقه از دولت ابراهیم رئیسی اذعان کرد که «مردم به شدت ناراحت هستند.»
با این حال، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، یک روز بعد از آن، سیاستهای اقتصادی دولت رئیسی را «مهم» خواند و از آن حمایت کرد.
این برنامههای اقتصادی در حالی پی گرفته میشود که افزایش نرخ تورم و افزایش مداوم و افسارگسیخته قیمت انواع کالا و خدمات در ایران موجب شکلگیری تجمعات اعتراضی گسترده در صنوف مختلف از جمله معلمان، کارگران و کشاورزان شده است.