ساعتی پس از بازگشت نماینده اتحادیه اروپا از تهران، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، نتیجه سفر او را «مثبت» ارزیابی کرده و از باز شدن راه برای رسیدن به توافق نهایی خبر داد.

انریکه مورا، هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا، روز جمعه در پایان سفری سه‌روزه به تهران خود از درخواست آزادی برای احمدرضا جلالی و حتی گرفتاری‌اش در فرودگاه فرانکفورت در توییتر نوشت، اما درباره احیای برجام سکوت اختیار کرد.

ایران روز دوشنبه هفته جاری اعلام کرد که این دیپلمات‌ اتحادیه اروپا با هدف احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ این هفته از تهران بازدید می‌کند، خبری که ایالات متحده نیز از آن استقبال کرد.

انریکه مورا در طول یک سال مذاکرات وین که البته در دو ماه اخیر متوقف شده نقشی کلیدی در میانجی‌گری بین ایران و ایالات متحده بازی کرده است.

حال جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اروپا و هماهنگ‌کننده ارشد مذاکرات برجام، می‌گوید که سفر آقای مورا بن‌بست در مذاکرات را از سر راه برداشته و واکنش مقامات جمهوری اسلامی به چانه‌زنی انریکه مورا «به اندازه کافی مثبت» بوده است.

آقای بورل روز شنبه هفته گذشته در یک مصاحبه ضمن اشاره به این که به دنبال یافتن «راه میانه» برای نجات برجام است با اشاره به تحریم‌های روسیه گفته بود که «نفع اروپا» هم در احیای توافق با ایران است. او همچنین از سفر آقای مورا به عنوان «آخرین تیر ترکش» خود یاد کرده بود.

هفته گذشته گفته می‌شد که انریکه مورا تلاش خواهد کرد جمهوری اسلامی را متقاعد کند که متن نهایی توافق را بدون حذف نام سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا امضا کند و حل‌ و فصل این مسئله را به زمانی دیگر در آینده واگذار کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جوزپ بورل در گفت‌وگو با خبرنگاران در حاشیه اجلاس گروه هفت در شمال آلمان گفته است: «این چیزها یک‌شبه حل نمی‌شوند. اما باید بگویم که مذاکرات به بن‌بست خورده بود و حالا بن‌بست برداشته شده و این یعنی این که دورنمای رسیدن به توافق نهایی روشن است.»

ساعتی بعد، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز در یک توییت اعلام کرد که درباره نتیجه مذاکرات انریکه مورا با علی باقری کنی در تهران با جوزپ بورل هم‌نظر است.

حسین امیرعبداللهیان نوشت: «سفر آقای مورا به تهران و گفت‌وگوهایش با همکارم آقای باقری، فرصت مجددی بود تا بر ابتکارات برای حل موضوعات باقی‌مانده مذاکرات وین متمرکز شویم. توافق خوب و قابل اتکا در دسترس است، اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد.»

بیش از یک سال پیش، مذاکرات برای بازگشت دو طرف به تعهدات در چارچوب برجام با حضور چین و روسیه و اعضای اروپایی برجام در وین آغاز شد، اما از ۲۰ اسفندماه پارسال مذاکرات متوقف مانده است.

گزارش‌ها حاکی است که جمهوری اسلامی سه شرط از جمله خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا، تعهد واشینگتن به عدم خروج دوباره از برجام و رفع همه تحریم‌های ایالات متحده را به‌عنوان شروط نهایی شدن توافق اعلام کرده است.

گفته می‌شود که مقام‌های ایرانی خروج سپاه از فهرست تروریستی را به عنوان درخواست دقایق آخر در جریان مذاکرات مطرح کرده‌اند. از میان این شروط تاکنون دو شرط نخست از سوی دولت جو بایدن رد شده است.