فنلاند و سوئد روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، سرانجام درخواست رسمی خود برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را تحویل داده و با این اقدام به وضعیت بی‌طرفی طولانی‌مدت خود پایان بخشیدند.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز چهارشنبه این تصمیم دو کشور را «یک گام تاریخی» نامید و گفت که کشورهای عضو «اکنون گام‌های بعدی را در مسیر دو کشور به سمت ناتو بررسی خواهند کرد.»

هلسینکی پس از دو جنگ با اتحاد جماهیر شوروی که منجر به از دست دادن یک دهم قلمرو فنلاند شد، تصمیم گرفت در دوران پس از جنگ بی‌طرف بماند. سوئد نیز به‌ طور سنتی در دو قرن گذشته غیرمتعهد بوده است.

افکار عمومی در این دو کشور طی دهه‌های پیش همواره به نفع ادامه بی‌طرفی بود، اما درپی تهاجم روسیه به خاک اوکراین نگرانی‌هایی که این حمله به همراه داشت نظر شهروندان فنلاند و سوئد را نیز در مورد بی‌طرفی تغییر داد.

سوئد و فنلاند هر دو عضو اتحادیه اروپا هستند و فنلاند ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد.

همزمان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه گفت که این تصمیم دو کشور ائتلاف ناتو را «قوی‌تر خواهد کرد» و پیش از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت که «همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو حمایت خواهند کرد.»

در حال حاضر ۳۰ کشور عضو پیمان ناتو هستند و طبق مقررات این پیمان، پذیرش عضو جدید مستلزم موافقت یکپارچه تمام اعضای ناتو است.

ترکیه که یکی از اعضای این سازمان است در روزها اخیر اعلام کرده است که با پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موافقت نخواهد کرد، زیرا «این دو کشور میزبان گروه حزب کارگران کردستان (پ‌کاکا) شده‌اند.»

جوزپ بورل در سخنان روز چهارشنبه خود گفت: «می‌دانم که ترکیه ایراداتی وارد کرده است، اما امیدوارم ناتو بتواند آنها را رفع کند.»