حدود هزار سرباز اوکراینی پناه گرفته در کارخانه فولادسازی ماریوپل تسلیم نیروهای روسی شدند. آذوقه، دارو و آب این سربازان به پایان رسیده بود. مبادله اسیران جنگی هنوز مشخص نیست. یک مقام روسی از اعدام این افراد سخن گفته است.

مقامات روسیه گفته‌اند که حدود ۷۰۰ سرباز اوکراینی در کارخانه محاصره شده فولاد “آزوف‌استال” در ماریوپل به اسارت درآمده‌اند.

وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه ۱۸ مه (۲۸ اردیبهشت) اعلام کرد که در طول ۲۴ ساعت گذشته ۶۹۴ رزمنده خود را تسلیم کرده‌اند که ۲۹ تن از آن‌ها مجروح بوده‌اند.

از روز دوشنبه گذشته ۹۵۹ سرباز اوکراینی از کارخانه فولادسازی ماریوپل خود را تسلیم کرده‌اند. مقامات اوکراینی هنوز این رقم را تأیید نکرده‌اند. روز دوشنبه کی‌یف از خروج ۲۶۰ سرباز محاصره شده، از جمله ۵۰ مجروح خبر داده بود.

اوکراین امیدوار است این سربازان با اسرای روسی مبادله شوند. مقامات روسیه اما در این مورد تاکنون اظهارنظر نکرده‌اند.

اداره ریاست‌جمهوری روسیه گفته است که با این اسرای جنگی بر اساس استانداردهای بین‌المللی رفتار خواهد شد. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که رئیس‌جمهوری روسیه ولادیمیر پوتین این تضمین را داده است.

“این سربازان سزاوار زنده ماندن نیستند”

لئونید سلوتسکی، مذاکره‌کننده روسیه با اوکراین اما برخلاف اظهارات کرملین، از حکم مرگ برای این سربازان گردان آزوف سخن گفته است. او روز سه‌شنبه ۱۷ مه در این رابطه گفت: «با توجه به جنایات حقوق بشری که این افراد مرتکب شده‌ و سپس تسلیم شده‌اند، آن‌ها سزاوار زنده ماندن نیستند.»

برخی از این سربازان اوکراینی تسلیم‌شده به “گردان آزوف” تعلق دارند که از نظر روسیه، ملی‌گرایان و راست‌گرایان افراطی هستند. مسکو برای توجیه جنگ علیه اوکراین همواره از آزوف نام برده است و می‌گوید باید از این کشور “نازی‌زدایی” کرد.

دو تن از سربازان مجروح اوکراینی تسلیم شده

این‌که اسیران اوکراینی با اسیران روسی مبادله خواهند شد، هنوز مشخص نیست. ویاچسلاو ولودین، رئیس پارلمان روسیه با تبادل عمومی اسیران جنگی مخالفت کرده است.

رئیس دوما در یک جلسه پارلمانی گفت که این اسیران اوکراینی “جنایتکاران نازی هستند و مشمول تبادل نخواهند شد و باید آن‌ها را دادگاهی کرد”.

ولودین تأکید کرد که روسیه درمان پزشکی مجروحان و رفتار انسانی با آن‌ها را تضمین خواهد کرد: «اما در مورد نازی‌ها، ما باید بر موضع خود پافشاری کنیم، زیرا که این از اهداف عملیات ویژه نظامی بوده است.»

با این‌که کرملین در اواخر ماه فوریه آغاز تهاجم نظامی علیه اوکراین را نه یک “جنگ” بلکه “عملیات ویژه نظامی” نامیده بود، اما ولودین، رئیس دوما از “اسیران جنگی” نام برده است.

آخرین مدافعان ماریوپل

دقیق مشخص نیست که آخرین بار چه تعداد سرباز اوکراینی در کارخانه فولادسازی “آزوف‌استال” ماریوپل پناه گرفته بودند. بر اساس گمانه‌زنی‌های مختلف، از زمان نقل و انتقال آن‌ها این رقم میان ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر بوده است.

آخرین غیرنظامیان حدود ۱۰ روز پیش با کمک نهادهای بین‌المللی از این محل خارج شدند و به مکانی امن انتقال یافتند.