جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه ۳۰ اردیبهشت بار دیگر هشدار داد که مواد غذایی در سراسر جهان به دلیل جنگ در اوکراین نایاب شده است.

اوکراین یکی از تولیدکنندگان بزرگ گندم و غلات جهان است و در شرایط ناشی از جنگ امکان صادرات این محصولات وجود ندارد و کشت و برداشت نیز متوقف می‌شود.

آقای بورل گفت: «مواد غذایی در سراسر جهان نایاب شده و اگر نایاب نباشد در مقایسه با قبل بسیار گران‌تر است و بسیاری از مردم توان پرداخت این قیمت‌ها را ندارند.»

آقای بورل پس از دیدار با وزرای توسعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای بررسی کمبود و گرانی مواد غذایی افزود: «اگر مردم و دولت‌ها مجبور شوند هزینه بیشتری برای مواد غذایی بپردازند به ناچار پولی که برای آموزش، بهداشت و سایر خدمات اجتماعی پرداخت می‌شود کاهش خواهد یافت و این وضعیت فقر و بی‌عدالتی را تشدید خواهد کرد.»

آقای بورل گفت وزرای توسعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصمیم گرفته‌اند به بیش از ۷۰ کشور دوست در زمینه ثبات چرخه توزیع مواد غذایی و افزایش توانایی‌های آنها در میان‌مدت کمک کنند. او در عین حال از شرکای تجاری اتحادیه اروپا خواست تجارت جهانی مواد غذایی و کشاورزی را محدود نکنند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که برخلاف ادعاهای مسکو دلیل اصلی به وجود آمدن این وضعیت تهاجم نظامی روسیه به اوکراین است و نه تحریم‌های غرب علیه روسیه.

نهادهای کارشناسی اتحادیه اروپا و دولت آلمان در روزهای اخیر گفته‌اند که روسیه از صادرات غله اوکراین که مقصد اصلی آن آسیا و شمال آفریقاست جلوگیری می‌کند و این باعث افزایش شدید بهای مواد غذایی شده است.

بر اساس برآوردهای برنامه جهانی غذا در اوایل سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۶ میلیون نفر از مردم جهان از کمبود شدید مواد غذایی رنج می‌برند و اگر جنگ اوکراین ادامه پیدا کند حداقل ۴۷ میلیون نفر دیگر به این رقم افزوده می‌شود.

فیلیپو گرندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهجویی روز جمعه در حاشیه جلسه وزرای اتحادیه اروپا هشدار داد که کمبود مواد غذایی تحت تاثیر جنگ اوکراین می‌تواند به بی‌ثباتی، ناآرامی و مهاجرت‌های گسترده در سایر کشورهای جهان منجر شود.

او افزود: «وضعیت اوکراین روی بسیاری از کشورها که اوضاع شکننده و ناآرامی دارند تاثیر خواهد گذاشت و بی‌ثباتی را افزایش می‌دهد. در صورت گسترش بحران و بی‌ثباتی در این کشورها مهاجرت نیز افزایش خواهد یافت.»

وزرای توسعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در جلسه روز جمعه پیشنهاد کمیسیون اروپا برای یافتن راه‌های جایگزین برای صادرات غله اوکراین را بررسی کردند. به گفته کمیسیون اروپا در شرایط فعلی انتقال غله اوکراین از طریق راه‌های زمینی بسیار دشوار است چون اکثر کامیون‌ها و حتی قطارهای باربری در سطح منطقه در خدمت نیازهای جنگ و کمک‌های بشردوستانه به مردم اوکراین هستند.

رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار است در اجلاس آتی خود که هفته آینده در بروکسل برگزار می‌شود امنیت مواد غذایی در سطح جهان را بررسی کنند.

روز پنجشنبه وزرای توسعه کشورهای گروه هفت طرح مشترکی را تصویب کردند که محورهای اصلی آن اختصاص منابع مالی بیشتر، هماهنگی در زمینه تامین امنیت مواد غذایی و تسهیل تجارت این کالاهاست.