یک نماینده مجلس شورای اسلامی از کشته و زخمی شدن بیش از ۱۷۰ کولبر در سال ۱۴۰۰ خبر داده است.
جلال محمودزاده، نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه، هشتم خرداد در گفتوگو با پایگاه خبری شفقنا همچنین از تداوم این روند در سال جاری خبر داده، اما درباره نحوه کشته و زخمی شدن کولبران توضیحی نداده است.
سازمان حقوق بشری ههنگاو که اخبار مناطق کردنشین ایران را پوشش میدهد، اواسط دی پارسال در گزارشی اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۱، تعداد ۵۲ کولبر کُرد کشته و ۱۶۳ کولبر در جریان تیراندازی نیروهای مرزی زخمی شده بودند.
بر اساس این گزارش از مجموع ۱۴۰ تیراندازی منجر به مرگ یا کشته شدن کولبران، ۱۳۴ مورد توسط نیروهای مسلح ایران رخ داده و ۶ مورد نیز توسط نیروهای مسلح ترکیه و عراق انجام شده بود.
وضعیت کولبران در طول سالهای گذشته به یک معضل حقوق بشری در ایران تبدیل شده است. مقامهای جمهوری اسلامی کولبری را نوعی قاچاق کالا میدانند، اما بسیاری از منتقدان و کنشگران با اشاره به فقر، بیکاری گسترده و نابرابریهای موجود، کولبری را تنها راه «زنده ماندن» گروهی از شهروندان در مناطق غرب کشور توصیف میکنند.
با وجود تاکید مقامات سه قوه درباره لزوم رسیدگی به وضعیت کولبران در سالهای گذشته، هیچ یک از وعدههای اعلامشده تاکنون محقق نشده است.
طرح ساماندهی کولبری اواخر فروردین ۱۴۰۰ در مجلس اعلام وصول شد. نمایندگان مجلس ساماندهی کولبران را منوط به «تصمیم دولت» عنوان میکنند، اما ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری در سفر خود به آذربایجان غربی در اوایل خرداد امسال گفته بود که طرح مجلس در مورد کولبران نیاز به اصلاح و تصویب فوری در مجلس دارد.