در پی اعلام خبر ممنوعیت «معاملات فرداییِ طلا و ارز»، پلیس امنیت اقتصادی روز شنبه خبر داد که ۱۶ «سرشاخه اصلی و اخلالگر» دیگر در این بازار را بازداشت کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی حاجیان، معاون اجتماعی فرماندهی کل انتظامی روز شنبه، ۱۴ خرداد، ضمن اعلام این خبر گفت که بازداشت این افراد با «هماهنگی قضایی و بانک مرکزی» صورت گرفته است.

پلیس امنیت اقتصادی فراجا روز جمعه نیز از بازداشت دو نفر دیگر از «سرشاخه‌ها و اخلالگران معاملات فردایی» خبر داده و آن‌ها را «متهمان سابقه‌داری» معرفی کرده بود که در «معاملات فرداییِ طلای آب‌شده و سکه» تاثیرگذار بوده‌اند.

در پی افزایش دوباره قیمت دلار در ایران، سران سه قوه در آخرین جلسه خود در روز چهارشنبه، ۱۲ خرداد، به بانک مرکزی اختیاراتی ویژه دادند تا «به صورت نامحدود» در بازار ارز مداخله کند.

هرگاه موج افزایش قیمت ارز و طلا در این شکل می‌گیرد، بازداشت کسانی که از آن‌ها به‌عنوان اخلال‌گران بازار نام می‌برند در دستور کار پلیس ایران قرار می‌گیرد، با این حال منتقدان، این اقدامات را بی‌اثر می‌دانند و منبع اصلی افزایش بهای ارز و طلا را سیاست‌های حاکمیتی عنوان می‌کنند.

خبرگزاری فارس نیز پیشتر اعلام کرده بود که بر اساس ویرایش جدید قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که به تازگی توسط مجلس شورای اسلامی به دولت ابلاغ شده است، معاملات فرداییِ طلا و ارز غیرقانونی و در حکم «قاچاق» خواهد بود.

«معاملات فردایی ارز و طلا» به معاملات صوری‌ای گفته می‌شود که تحویل مورد معامله، فردای روز توافق صورت می‌گیرد. فروشندگان این بازار معمولا ارز و طلایی در اختیار ندارند و صرفا تفاوت قیمت آن‌ها به صورت ریالی تسویه می‌شود.

کارشناسان و مسئولان بانک مرکزی در سال‌های گذشته این نوع معاملات را که معمولا توسط دلالان صورت می‌گیرد، به‌عنوان یکی از «عوامل برهم‌زننده ثبات بازار» معرفی می‌کنند.