صدمین روز جنگ در اوکراین
تهاجم نظامی روسیه به اوکراین صدمین روز خود را پشت سر گذاشت. ایالات متحده آمریکا و اروپا بهطور مرتب بر میزان تحریمها علیه روسیه اضافه میکنند اما مسکو همچنان به پیشروی خود در خاک اوکراین ادامه میدهد.
این جنگ که بهعنوان بدترین تهاجم نظامی در اروپا در دهههای اخیر شناخته میشود باعث آوارگی میلیونها نفر شده است. دهها هزار غیرنظامی و نظامی در آن کشته شدهاند و ویرانی کارخانهها، بیمارستانها، پلها، مدارس و منازل مسکونی را در پی داشته است.
روسیه تاکنون بخشهای زیادی از مناطق شرقی اوکراین را که از هشت سال پیش صحنه ی جنگ ها و درگیری ها بین ارتش اوکراین و شبه نظامیان هوادار روسیه بوده، را تصرف کرده است.
این کشور همچنین توانسته است راه اوکراین را بهطور کامل به دریای آزوف قطع کند و سرانجام پس از یک محاصره سه ماهه، کنترل کامل بندر کلیدی ماریوپل را به دست آورد.پ
فرماندار لوهانسک: «سورودونتسک» سقوط نکرده است
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز جمعه ۳ ژوئن و در یکصدمین روز حمله روسیه به کشورش گفت که اوکراین از این جنگ پیروز بیرون میآید، زیرا اتحادیه اروپا تحریمهای خود علیه مسکو را با تحریم تدریجی نفت تشدید کرده است.
مسکو که این روزها نیروهای خود را در منطقه دونباس در شرق اوکراین متمرکز کرده است، میگوید که تا به امروز به برخی از اهداف از پیش تعیین شده خود دست یافته است و عملیات نظامی روس ها تا دست یازیدن به اهداف ادامه خواهد یافت.
از زمانی که پوتین در ۲۴ فوریه دستور حمله به اوکراین را صادر کرد، ارتش روسیه مناطق جدید تحت کنترل خود در خاک اوکراین را سه برابر کرده است. روسیه با احتساب شبه جزیره کریمه و نیز با کنترل سرزمینهای اشغالی در دونباس و تصرف مناطق جدید در جنوب اوکراین، اکنون نزدیک به ۱۲۵ هزار کیلومتر مربع از خاک اوکراین را در کنترل خود دارد.
سرگئی گایدایی، فرماندار منطقه لوهانسک اعلام کرد که ارتش روسیه هنوز شهر «سورودونتسک» را تصرف نکرده و در آنجا در حال عقبنشینی است.
وی افزود که روسها به طور کامل شهر را تصرف نکردهاند. و اگر قبلاً با تصرف حدود ۷۰درصد از شهر توسط روسها وضعیت دشواری داشتیم، اما اکنون آنها ۲۰ درصد عقب رانده شدهاند.
بایدن: تصمیم گیری در مورد واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه به کییف بستگی دارد
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اظهار داشت که تصمیم گیری در مورد واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه، به کییف بستگی دارد.
به گزارش سی ان ان، جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا روز جمعه به وقت محلی در پاسخ به این سوال که آیا اوکراین برای دستیابی به صلح و پایان دادن به حملات روسیه نیاز به واگذاری بخشی از خاک خود دارد یا خیر؟ گفت: من به آنها نمیگویم چه کاری باید انجام دهند.
وی ادامه داد: از ابتدا گفته ام که هر امری در مورد اوکراین باید با مشارکت این کشور باشد. این سرزمین آنها است. من به آنها نمی گویم که چه کاری باید انجام دهند و چه کاری را نباید انجام دهند. بایدن اضافه کرد که به نظر میرسد در مقطعی نیاز به یک توافق بین دو کشور وجود دارد. رئیس جمهوری آمریکا در عین حال گفت: نمی دانم دستیابی به این توافق مستلزم چه کاری است. وی همچینن تاکید که واشنگتن همچنان به کمک های خود به اوکراینی ها ادامه خواهد داد.
در روزهای اخیر برخی از شخصیتهای سیاسی برجسته در آمریکا از جمله هنری کیسینجر خواستار این شده بودند که اوکراین با پذیرش ضمیمه شدن بخشی از خاک این کشور به روسیه، زمینه را برای پایان جنگ و برقراری صلح فراهم کند. سخنانی که با انتقاد دولت اوکراین رو به رو شده است.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل همزمان با صدمین روز جنگ اوکراین خواستار پایان هرچه سریعتر این جنگ شد. دبیر کل سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی درباره تاثیر جنگ در اوکراین بر جهان گفت: جنگ در اوکراین بحران سه بعدی غذا، انرژی و مالی را شعله ور می کند و آسیب پذیرترین افراد، کشورها و اقتصادها را تحت فشار قرار می دهد. وی تاکید کرد: هر چه زودتر این جنگ پایان یابد هم برای اوکراین و روسیه و هم برای جهان بهتر است.
“امین عوض” هماهنگکننده سازمان ملل در اوکراین نیز در بیانیهای اعلام کرد: این جنگ برندهای ندارد. هماهنگکننده سازمان ملل در اوکراین افزود: در مدت بیش از سه ماه جنگ، نزدیک به ۱۴ میلیون اوکراینی مجبور به ترک خانههای خود شدند که بیشتر این تعداد را زنان و کودکان تشکیل میدهند. این مقام ارشد سازمان ملل، این میزان مهاجرت را در تاریخ «بی سابقه» خواند.
پوتین: غلات اوکراین میتواند از طریق بلاروس صادر شود
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در گفتگو با تلویزیون روسیه با اشاره به اینکه بحران جهانی غذا بدتر خواهد شد، تاکید کرد که کشورهای جهان قصد دارند مسکو را به خاطر مشکلات جهانی غذا، مقصر معرفی کنند.
رئیس جمهوری روسیه همچنین با اشاره به اینکه بریتانیا و آمریکا کودهای شیمیمیایی روسیه را تحریم کردهاند، اظهار داشت که اوضاع از این هم بدتر خواهد شد. او در بخش دیگری از گفتگو ممنوعیت صادرات غلات از بنادر اوکراین را رد کرد و مدعی شد که تا زمانی که تحریمها علیه روسیه برداشته شوند، بهترین راه برای صادرات غلات اوکراین، ارسال آن از طریق بلاروس است.
رئیس جمهوری روسیه همچنین گزارشهای مربوط به ممنوعیت صادرات روسیه را یک بلوف دانست و افزود: «کشورهای غربی سعی میکنند با مقصر دانستن روسیه برای مشکلات پیش آمده در بازار جهانی غذا، بر اشتباهات خود سرپوش بگذارند.»
او همچنین با اشاره به تحریمهای اعمال شده علیه بلاروس گفت: «اگر میخواهید مشکلات صادرات غلات اوکراین را حل کنید، سادهترین راه بلاروس است. هیچ کس هم جلوی آن را نمیگیرد اما برای این کار باید تحریمهای بلاروس را لغو کنید.»
اتحادیه اروپا بهطور رسمی تحریم نفت روسیه را نهایی کرد
اتحادیه اروپا روز جمعه بهطور رسمی تحریم نفت روسیه و سایر تحریمها را که بانکهای این کشور را هدف قرار میدهد، تصویب کرد. طبق این مصوبه نفت خام روسیه طی شش ماه و سایر فراوردههای نفتی پالایش شده این کشور طی هشت ماه از بازار خارج خواهند شد.
اتحادیه اروپا اعلام کرد که تنها «یک استثنای موقت» برای کشورهای محصور در خشکی مانند مجارستان، جمهوری چک و اسلواکی وجود خواهد داشت.
رهبران اتحادیه اروپا میگویند که این اقدام به این معنی است که از حدود ۹۰ درصد صادرات نفت روسیه به اروپا تا پایان سال جلوگیری خواهد شد. اتحادیه اروپا حدود ۲۵ درصد نفت خود را از روسیه تامین میکرد.
روسیه اقدام آمریکا برای ارسال تسلیحات به اوکراین را محکوم کرد
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه جمعه شب در بیانیهای اعلام کرد، مسکو اقدام آمریکا برای تحویل سامانههای راکتی دوربرد و بالگردهای می-۱۷ به اوکراین را قاطعانه محکوم میکند.
در این بیانیه آمده است، ارسال محمولههای جدید کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین، نقض آشکار تعهدات بینالمللی واشنگتن است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تصریح کرد: در بسته کمکی جدید آمریکا به اوکراین ۴ فروند بالگرد می۱۷ وجود دارد که دولت روسیه قبلا برای انجام عملیات در افغانستان در اختیار آمریکا قرار داده بود. ما همچنین متوجه شدهایم که آمریکا درحال انتقال سامانههای موشکی و توپخانه دوربرد به کییف است که این اقدام غیرمسوولانه است.
زاخارووا هشدار داد: مسئولیت عواقب این اقدامات بر عهده واشنگتن و افراد وابسته به آن در کییف است.