مجلس فدرال آلمان در تازه ترین نشست خود با تصویب یک بودجه فوق العاده صد میلیارد دلاری راه را برای نوسازی ارتش این کشور هموار کرد. طرح نوسازی و توسعه نیروی دفاعی آلمان را اولاف شولتس صدراعظم سوسیال دموکرات در آغاز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین اعلام کرده بود. با توجه به موافقت ۷٨ درصد نمایندگان، رسانه های آلمانی تصویب این طرح را یک پیروزی بزرگ برای صدراعظم ارزیابی کردند.
در رای گیری برای تخصیص صد میلیارد دلار “دارائی ویژه” به وزارت دفاع ۶٨٠ تن از نمایندگان مجلس فدرال حضور داشتند. از این میان ۵٩۳ تن به طرح دولت رای موافق، ٨٠ تن رای مخالف و هفت تن رای ممتنع دادند. با صرف این بودجه، آلمان سهم بیشتری در ناتو به عهده می گیرد، چیزی که از سال ها پیش آمریکا برای آن فشار می آورد.
اصلاح قانون اساسی
مجلس فدرال آلمان، این بار برای آن که بتواند بودجه اضافی وزارت دفاع را بر قانون اساسی آلمان انطباق دهد، پیش از طرح آن با آرای دو سوم نمایندگان مجلس قانون اساسی را اصلاح کرده بود. در این رای گیری اعضای فراکسیون احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی نیز به نفع طرح تازه شرکت کرده بودند.
بودجه صد میلیارد یوروئی وزارت دفاع که در رسانه های آلمانی “دارائی ویژه” نامیده می شود باید از طریق وام تازه برای دولت تامین شود، در حالی که وزارت دارائی آلمان هنگام تشکیل دولت جدید وعده داده بود که جلوی افزایش بدهی های دولت را بگیرد.
افزایش بدهی های یک دولت بدهکار
دولت آلمان در سال های ۲٠٠۵ تا ۲٠۲۱ تحت رهبری آنگلا مرکل نه تنها وام تازه ای دریافت نکرده بود، بلکه هر سال ده ها میلیارد یورو هم اضافه درآمد مالیاتی داشت که بخشی از آن را صرف بازپرداخت بدهی های پیشین می کرد. اما با شیوع پاندمی کرونا در سال ۲٠۲٠ آخرین دولت مرکل ناچار شد برای کمک به واحدهای اقتصادی نزدیک به ۲٠٠ میلیارد یورو وام بگیرد.
وزارت دفاع آلمان اعلام کرده است که با استفاده از دارائی ویژه خود در سال های آینده تعدادی جت جنگنده مدرن اف-۳۵، کشتی جنگی برای نیروی دریائی و جایگزین هائی برای تانک های ماردر و نفربرهای فوکس خواهد خرید. اما هنوز روشن نیست که این تجهیزات کی خریداری خواهند شد. ۲۵ میلیارد دلار از دارائی ویژه باید بعد از تصویب نمایندگان از کمیسیون بودجه نیز مجوز پرداخت بگیرد.
افزایش سهم آلمان در ناتو
دولت آلمان اعلام کرده است که با مصرف این بودجه مازاد در وزارت دفاع ظرف چند سال آینده سهم بودجه نظامی خود را همانطور که در چارچوب ناتو پذیرفته است به بالای دو درصد درآمد ناخالص ملی خود برساند.
اعضای پیمان آتلانتیک شمالی متعهد شده اند که دست کم دو درصد درآمد ناخالص ملی خود را به بنیه نظامی خود اختصاص دهند. آلمان تاکنون از انجام این تعهد طفره رفته است. بخصوص سیاستمداران عضو حزب سوسیال دموکرات همواره با افزایش بودجه نظامی مخالف بوده اند، اما تجاوز نظامی روسیه به اوکراین این تابو را در آلمان شکست.
به گزارش اشپیگل آنلاین، اگر پس از صرف صد میلیارد یورو دارائی ویژه وزارت دفاع، باز هم آلمان به هدف تعیین شده در ناتو نرسد، دولت از محل بودجه عمومی کمبودها را جبران خواهد کرد. به این ترتیب در سال های آینده مردم به خاطر افزایش بدهی ها و بودجه نظامی دولت ناگزیر خواهند بود کاهش بودجه خدمات اجتماعی را تحمل کنند.
ترس از جنگ جهانی سوم
با این همه، فضای مسموم پس از حمله روسیه به اوکراین باعث شده است که حتی فراکسیون احزاب مخالف دولت نیز، به تعیین دارائی ویژه برای وزارت دفاع رای مثبت بدهند. در مجلس فدرال، تنها بخشی از اعضای دو حزب چپ و آلترناتیو برای آلمان به این طرح رای مخالف دادند.
افزایش شدید بودجه نظامی آلمان با واکنش منفی روسیه روبرو شد. وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که توسعه نظامی گری توازن امنیت اروپا را برهم خواهد زد.
آلمان، هرچند در صد روز گذشته در زمینه تامین سلاح های سنگین برای اوکراین تعلل کرده، اما همچنان بزرگترین پشتیبان مالی اوکراین در اروپا است و تاکنون بیش از ٨٠٠ هزار فراری اوکراینی را نیز پذیرفته است.
بخش قابل توجهی از دارائی ویژه وزارت دفاع نیز صرف جبران کمبود تجهیزاتی می شود که در طول جنگ تحویل کشورهای همسایه اوکراین شده تا آن ها تجهیزات جنگی روسی موجود خود را در اختیار اوکراین بگذارند.
صدراعظم سوسیال دموکرات آلمان بیم آن دارد که اگر به طور مستقیم سلاح های سنگین به اوکراین بدهد، طرف مستقیم روسیه در جنگ ارزیابی خواهد شد. او هشدار داده است که نمی خواهد پای ناتو به جنگ اوکراین کشیده شود، چون در این صورت خطر آغاز جنگ جهانی سوم وجود خواهد داشت. با این همه، محافل سیاسی و اجتماعی آلمان ترس رو به افزایش از لغزیدن اروپا به دام یک جنگ جهانی را پنهان نمی کنند. مردم آلمان هنوز بابت به راه انداختن دو جنگ جهانی خونبار و ویرانگر ابراز شرمندگی می کنند.