وزارت خزانه‌داری آمریکا روز جمعه، ۲۰ خرداد، در دستورالعملی معافیت‌های پیشین ایران از تحریم برای برخی مبادلات در زمینه مقابله با کرونا را تمدید کرد.

این معافیت‌ها قانونا تا روز ۲۷ خرداد امسال اعتبار داشت که در پی دستور جدید تا یک سال پس از این تاریخ نیز تمدید شد.

دفتر کنترل امور دارایی‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا، موسوم به «اوفَک»، در دستورالعمل خود مبادلات معاف شده از تحریم، که ایران را در زمینه مبارزه با بیماری کرونا یاری کند، با دقت زیاد مشخص و چارچوب‌های آن را تعیین کرده است.

بر اساس این دستورالعمل این نوع اقدامات از سوی دولت یا ایرانیان مشمول معافیت خواهد بود: صادرات کالا یا فناوری‌هایی که در پیش‌گیری از ابتلای به ویروس کرونا کاربرد دارد، صادرات یا معاملات تجهیزات و محصولات مرتبط با بیماری کووید ۱۹، صادرات و واردات خدمات به ایران یا از ایران، در راستای پیشگیری یا تشخیص کووید ۱۹.

بر اساس مجوز تمدید شده آمریکا، از جمله بانک مرکزی ایران یا شرکت ملی نفت ایران، مجازند که پول مورد نیاز برای شرکت‌های وابسته به وزارت نفت را که در مبارزه با کرونا به واردات یا صادرات خدمات و کالا اقدام کنند، تامین کنند.

دولت ایران یا شهروندان ایرانی مجازند که این معاملات را با کشورهای ثالث نیز با هدف کمک به نهادهای بهداشتی و درمانی ایران در مبارزه با کووید ۱۹ انجام دهند.

اما هر نوع دخالت افراد یا شرکت‌های مرتبط با نهادهای نظامی و امنیتی ایران در این معاملات، کماکان ممنوع است.

دولت‌های دونالد ترامپ و جو بایدن همواره تاکید داشتند که غذا و دارو بخشی از تحریم‌ها نیست.

جمهوری اسلامی ایران و برخی از ایرانیان در خارج مدعی بودند که سیاست دولت ترامپ جلوگیری از دستیابی ایران به تجهیزات و داروهای مبارزه با کرونا بوده و به افزایش مرگ و میر ناشی از این بیماری منجر شده است.

دولت جو بایدن سال گذشته پس از انجام بررسی در خصوص اثرات تحریم‌های آمریکا بر مبارزه کشورها با بیماری کووید ۱۹، سیاست خود را از طریق برقراری معافیت برای برخی معاملات در این راستا، روشن‌تر کرد.

دولت بایدن در خرداد سال ۱۴۰۰ که ایران هنوز در اوج مرگ‌ومیرهای ناشی از ابتلای مردم به کرونا بود، صراحتا مبادلات مربوط به مبارزه با این ویروس را از تحریم‌های وسیع آمریکایی علیه ایران معاف کرد.