سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی می‌گوید که قطعنامه اخیر شورای حکام در مسیر توافق ایران و آژانس «خلل ایجاد کرده» و ایران نمی‌توانست «اقدام سیاسی و غیرفنی آژانس» را بدون پاسخ بگذارد.

در اظهار نظری در نشست خبری روز دوشنبه ۲۳ خرداد، سعید خطیب‌زاده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مدیرکل آن را به تأثیرپذیری از خارج از آژانس متهم کرد و گفت که صدور قطعنامه و «تغییر لحن مدیرکل آژانس» در سخنانش در پارلمان اروپا، «نشان می‌دهد که دستورپذیری از یک مرکز انجام شده است».

او در این نشست خبری توضیح بیشتری در این باره نداد اما بخش دیگری از انتقادهای خود از مدیرکل آژانس را به سفر اخیر او به اسرائیل اختصاص داد و مانوئل گروسی را متهم کرد که ساختار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در اختیار اسرائیل قرار داده و به این سفر «به اعتبار آژانس ضربه زده است».

هفته گذشته و در آستانه صدور قطعنامه شورای حکام در مورد ایران، بنی گانتز وزیر دفاع اسرائیل فاش کرد که نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل در دیدار اخیر خود با مدیرکل آژانس «اطلاعاتی را که اسرائیل در مورد ایران دارد»، در اختیار مانوئل گروسی قرار داده است.

البته اسرائیل و آژانس تا کنون توضیحاتی در مورد اطلاعاتی که بنی گانتز به آن اشاره کرده، نداده‌اند.

سعید خطیب‌زاده در نشست خبری روز دوشنبه خود، همچنین به موضوع خاموش کردن دوربین‌های نظارتی آژانس در مراکز هسته‌ای ایران اشاره کرد و گفت که این کار «اقدامی قاطع و متناسب» در مقابل «اقدام سیاسی و غیرفنی آژانس» بوده است.

او اضافه کرد که «تمامی دوربین‌های پادمانی سر جایش است. اقدامات ایران هیچ نگرانی اشاعه‌ای ندارد و ایران جزو پادمان است».

ایران هفته گذشته و در واکنش به قطعنامه شورای حکام در مورد برنامه هسته‌ای‌اش، ۲۷ دوربین نظارتی در تأسیسات هسته‌ای خود را خاموش کرد و این اقدام از سوی مدیرکل آژانس «ضربه‌ای مرگبار» برای برجام توصیف شد.

در قطعنامه شورای حکام از عدم همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتقاد شده بود.

در این زمینه رافائل گروسی روز یکشنبه نیز در گفت‌وگویی با شبکه خبری سی‌ان‌ان یادآور شد که بدون دوربین‌های نظارتی، آژانس قادر نخواهد بود «صلح‌آمیز» بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را –آن‌طور که تهران بارها ادعا کرده– تأیید کند و یا از عدم دستیابی ایران به بمب اتمی اطمینان حاصل کند.

او همچنین تأکید کرد که جمهوری اسلامی برای گذر از بحران اقتصادی، به شدت نیازمند جلب اعتماد جامعه جهانی است و راهی ندارد جز آن‌که به بازرسان آژانس اجازه حضور در تاسیسات اتمی ایران را بدهد.