آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه گفت که اقدامات ایران در واکنش به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مسائل موجود و بازگشت به توافق هسته‌ای را سخت‌تر کرده است.

آقای بلینکن که در نشست خبری مشترکی با وزیر خارجه کره جنوبی در واشینگتن حضور یافته بود بار دیگر تاکید کرد که اکنون به ایران بستگی دارد که ایا خواستار ازسرگیری برجام هست یا نه و باید دراین‌باره تصمیم بگیرد.

وی با اشاره به مذاکرات طولانی با ایران گفت که واشینگتن مسئله بازگشت به توافق هسته‌ای را کاملا بررسی کرده و از جمله با شرکای اروپایی خود، اتحادیه اروپا و چین و روسیه همکاری بسیاری کرده تا بلکه امکان این امر فراهم شود.

وزیر خارجه ایالات متحده اظهار داشت: «اکنون دیگر کاملا به ایران بستگی دارد که تصمیم بگیرد آیا می‌خواهد این توافق از سر گرفته شود یا نه، چرا که بیشتر راه طی شده است.»

پیش از این نماینده ارشد روسیه در مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی با انتقاد از توقف مذاکرات برجام گفته بود، «۹۹ درصد توافق حاصل شده بود و چیزهای کوچکی باقی مانده بودند که می‌شد ظرف یکی دو روز بر سر آنها توافق کرد».

میخائیل اولیانوف روز شنبه ۲۱ خرداد با انتشار توئیتی یادآوری کرد که وقفه در مذاکرات برجام وارد چهارمین ماه خود شده است.

آنتونی بلینکن اما در اظهارات روز دوشنبه خود توپ را به زمین ایران انداخت و طرح مسائل فرعی را باعث توقف مذاکرات دانست.

وزیر خارجه ایالات متحده اظهار داشت: «آن‌چه شاهد بوده‌ایم این است که ایران همچنان مسائل فرعی را وارد مذاکرات می‌کند که ربطی به موضوع ندارد. بنابراین آنها باید تصمیم بگیرند، و سریع هم تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند به ادامه مذاکرات بازگردند تا مذاکرات سریع به سرانجام برسد یا نه.»

بر اساس گزارش‌ها، ایران تاکید داشته که بازگشت به برجام منوط به حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا است و همچنین دولت جو بایدن باید تعهد دهد که دولت‌های آتی آمریکا از برجام خارج نخواهند شد؛ موضوعاتی که واشینگتن آن را رد کرده است.

آنتونی بلینکن در ادامه سخنان خود همچنین به واکنش ایران در برابر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از جمله برداشتن دوربین‌های نظارتی از اماکن هسته‌ای اشاره کرد و گفت که این امر «مسائل موجود از جمله بازگشت به برجام را سخت‌تر می‌کند».

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید کرده که ایران ۲۷ دوربین نظارتی آژانس در تاسیسات هسته‌ای تهران، نطنز و اصفهان را از کار انداخته است.

ایران در پاسخ به قطعنامه انتقادی شورای حکام آژانس که به دلیل «همکاری نکردن» تهران با این نهاد به تصویب رسید، اقدامات تلافی‌جویانه در پیش گرفت، از جمله این‌که سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی از خاموش کردن دوربین‌های نظارتی آژانس در چند تاسیسات هسته‌ای و همچنین آغاز روند نصب سانتریفوژهای پیشرفته خبر داد.