مشاور نخست‌وزیر عراق می‌گوید این کشور از سال ۱۹۹۱ تاکنون، ۴۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار غرامت به خاطر تجاوز جنگی در دوران ریاست‌جمهوری صدام حسین به کویت پرداخت کرده است.

مظهر صالح روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند به روزنامه صباح عراق گفت بر اساس قطعنامه سازمان ملل که در سال ۱۹۹۱ تصویب شد، عراق به دلیل آسیب‌هایی که به شرکت‌ها، افراد، نهادهای دولتی و دارایی‌های کویت در جریان حمله سال ۱۹۹۰ زده است، باید ۵۲.۴ میلیارد دلار غرامت به این کشور بپردازد.

او گفت از سال ۱۹۹۱ تاکنون همواره سه درصد از درآمدهای نفتی کشور برای پرداخت غرامت به کویت صرف شده است و هم اکنون فقط ۲.۵ میلیارد دلار بدهی به این کشور داریم.

او در ادامه اعلام کرد احتمالا تا پایان سال بدهی عراق به کویت تسویه خواهد شد.

اردیبهشت پارسال، حنین القدو یکی از مشاوران دولت عراق به خبرگزاری آناتولی ترکیه گفته بود دولت بغداد از کویت خواهش کرده که پرداخت ۳.۷ میلیارد بدهی مانده از مبلغ غرامت به تاخیر انداخته شود.

اما اظهارات آقای صالح نشان می‌دهد به رغم خواهش دولت عراق، پرداخت غرامت به این کشور از اردیبهشت پارسال ادامه داشته و هم اکنون ۲.۵ میلیارد دلار آن باقی مانده است.

جواب رد دولت کویت به تعویق و تاخیر پرداخت باقی‌مانده غرامت جنگ در حالی است که هنوز، به رغم گذشت بیش از سه دهه، ایران اقدامی برای دریافت غرامت جنگی از عراق به خاطر جنگ هشت ساله نکرده است.

بر اساس قطعنامه ۵۹۸ شورای امنيت سازمان ملل متحد باید طرف مقصر مشخص می‌شد و سه سال بعد از جنگ کویت، عراق مسئول آغاز جنگ با ایران شناخته شد؛ اما ایران بعد از سقوط صدام و روی کار آمدن دولتی شیعه در عراق، از پی‌گیری پرونده جنگ و تعیین رقم غرامت خودداری کرده است.

براساس يک آمار غيررسمی که در دهه‌های گذشته برآورد شده، جنگ هشت ساله بین دو کشور حدود ۳۵۰ ميليارد دلار به ايران خسارت زده است.

این در حالی است که محمود صادقی نماینده سابق مجلس در سال ۹۷ اعلام کرده بود «دولت عراق مطابق ماده ۶ قطعنامه ۵۹۸ حدود ۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت خسارات مستقیم جنگ تحمیلی به ایران بدهکار است؛ دولت ایران با لحاظ تنگناهای مردم عراق در مطالبه این غرامت تعلل کرده است».

وی توضیح نداد استنادش به رقم ۱۱۰۰ میلیارد دلار مربوط به کدام سند بوده است.

عليرضا افشار، معاون سابق ستاد کل نيروهای مسلح جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۸۶ در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفته بود تنها مشکلی که در حال حاضر وجود دارد دولت فعلی عراق است که باعث شده موضوع تامين خسارت‌ها غير فعال بماند به گونه‌ای که از سوی مسئولان عراقی از ايران خواسته شده تا ما خسارت‌ها را ببخشيم که جمهوری اسلامی ايران نيز در اين خصوص جوابی نداده است.

به گفته آقای افشار، شرايط فعلی عراق باعث شده است که اکنون حرفی از گرفتن خسارت نشود، زيرا امنيت عراق برای جمهوری اسلامی مهم است.

به گفته وی ايران از دريافت غرامت منصرف نشده و «مصالح نظام» است که باعث شده تا اين موضوع تعقيب نشود.