رهبر جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۹ خرداد با توجیه حمله روسیه به اوکراین مدعی شد: «در قضیه اوکراین مشکل اصلی این است که غربی‌ها درصدد توسعه ناتو هستند و آن‌ها هر جا که بتوانند برای گسترش نفوذ خود تأمل نخواهند کرد».

آیت‌الله علی خامنه‌ای در دیدار با قاسم ژورمات توقایف، رئیس‌جمهوری قزاقستان، گفت که باید «مراقب بود» و ادعا کرد: «آمریکایی‌ها و غربی‌ها همواره درصدد گسترش دایره نفوذ خود در مناطق مختلف از جمله در شرق و غرب آسیا، و ضربه زدن به استقلال و اقتدار کشورها هستند».

اظهارات رهبر جمهوری اسلامی ایران به نوعی تکرار یکی از ادعاهای روسیه در حمله به اوکراین است که می‌گوید غرب در صدد گسترش ناتو به اوکراین و خارج کردن این کشور از حوزه نفوذ روسیه است.

ولادیمیر پوتین چند ماه پیش از واشینگتن خواست تا آمریکا و متحدانش حوزه نفوذ روسیه را بپذیرند، ناتو نیروهای خود را از کشور‌هایی که از سال ۱۹۹۷ به آن سازمان پیوسته‌اند خارج کند، از پذیرش اوکراین به ناتو چشم بپوشد، و ناتو از استقرار سلاح‌هایی که منطقه مرکزی و حیاتی روسیه را تهدید می‌کند دست بردارد.

رهبران جمهوری اسلامی از پنجم اسفند پارسال که ارتش روسیه به خاک اوکراین حمله کرد، نه تنها این اقدام مسکو را محکوم نکرده‌اند بلکه بارها آمریکا و غرب را به تحریک کردن روسیه و تلاش برای گسترش ناتو متهم کرده‌اند.

آیت‌الله خامنه‌ای دهم اسفند پارسال، پنج روز پس از تهاجم روسیه به اوکراین، در یک سخنرانی تلویزیونی مدعی شد که ایران با جنگ مخالف است، اما بدون محکوم کردن حمله روسیه گفت که «ریشه بحران در اوکراین، سیاست‌های آمریکا و غرب است که باید آن را شناخت و بر اساس آن قضاوت و اقدام کرد».

او آمریکا را متهم کرد که «با دخالت در مسائل داخلی اوکراین، راه انداختن اجتماعات و ایجاد کودتای مخملی و رنگی، حضور سناتورهای آمریکایی در اجتماعات معارضان و جابجا کردن دولت‌ها، این کشو را به این نقطه کشاند».

حمایت جمهوری اسلامی ایران از سیاست‌ تهاجمی روسیه در قبال اوکراین در حالی است که مسکو در چهار ماهی که از جنگ می‌گذرد، با تخفیف‌های زیاد نفتی به مشتریان اصلی ایران، عملا آن‌ها را به سوی خود جذب کرده و موجب کاهش شدید درآمدهای تهران شده است.