دولت اسرائیل شامگاه دوشنبه ۳۰ خرداد انحلال خود را اعلام کرد و نفتالی بنت، نخست‌وزیر و رهبر حزب کوچک «یامینا» و یائیر لاپید، وزیر خارجه ورهبر حزب «یش عاتید» موافقت کردند که با انحلال دوره کنونی کنست، کشور به سوی انتخابات بعدی گام بردارد.

در دوره موقت تا تشکیل دولت بعدی، یائیر لاپید مقام نخست‌وزیری را بر عهده خواهد گرفت.

رسانه‌های اسرائیل این رویداد را یک درام سیاسی بسیار مهم توصیف کردند.

ائتلاف دولت بنت- لاپید هفته گذشته یک سالگی خود را جشن گرفته بود.

این ‌دو در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که در هفته‌های اخیر برای جلوگیری از فروپاشی دولت «به هر اقدام لازم» دست زدند اما نتوانستند ثبات دولت را حفظ کنند.

نفتالی بنت و یائیر لاپید اعلام کردند که لایحه انحلال دوره کنونی مجلس را هفته آینده به رای‌گیری خواهند گذاشت و از آن به بعد، تا روشن شدن سرنوشت سیاسی کشور، نخست‌وزیری در دست یائیر لاپید خواهد بود.

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در توئیتی نوشت که از انحلال «دولت تغییر» متاسف است زیرا این کابینه کوشش زیادی در راه ترقی جامعه اسرائیل، امنیت و تقویت آن انجام داد.

او افزود که این کوشش‌ها در شرایطی که کابینه شکل انتقالی گرفته است، کماکان ادامه خواهد یافت.

بنیامین نتانیاهو، رهبر جناح اپوزیسیون، که در سه ماه اخیر سقوط دولت بنت- لاپید را «حتمی» می‌دانست، از این تحولات به‌شدت استقبال کرد و بازگشت خود و حزبش، لیکود، به قدرت را قطعی دانست.

آقای نتانیاهو شامگاه دوشنبه گفت او و احزاب راست و مذهبی به زودی دولتی برپا خواهند کرد که «غرور ملی شهروندان اسرائیل را احیا کند».

تاریخ‌هایی در فاصله آبان تا آذر امسال برای برگزاری انتخابات بعدی ذکر شده است اما هنوز قطعی نیست. در این دوره، کابینه کنونی حالت انتقالی دارد.

دولت لرزان بنت- لاپید در پی چهار دور انتخابات پیاپی و بی‌ثباتی شدید سیاسی برپا شده بود اما مقارن با یک‌ساله شدن آن، به پایان خط خود رسید.

ائتلاف این دو سیاستمدار، که پیشتر در جناح‌های سیاسی رقیب بودند، با همراهی شماری از احزاب میانه، چپ و راستگرایان و همچنین با همراهی خارج از ائتلاف از سوی یک حزب کوچک عربی با دیدگاه‌های اخوان المسلمین برپا شده بود.

این ائتلاف تنها با حمایت ۶۱ نماینده از ۱۲۰ عضو کنست برپا شده بود و از آغاز راه خود، نشانه‌های زیادی از شکنندگی آن دیده می‌شد. تحلیلگران بسیاری این ائتلاف را ناهمگون و غریب می‌دانستند.

اما سیلوان عیدیت یک عضو حزب نفتالی بنت نخستین سیاستمدار تازه‌کاری بود که دو ماه و نیم پیش با جدا شدن از حزب «یامینا»، بنیامین نتانیاهو و جناح اپوزیسیون را به بازگشت به قدرت امیدوار کرد.

در هفته‌های گذشته شمار دیگری از نمایندگان ائتلاف، چه از راستگرایان افراطی و چه از احزاب چپ و عربی، هر یک با تهدید به عدم حمایت از دولت در رای‌گیری‌های مهم در مجلس، امتیازات زیادی گرفته‌ بودند.

با این حال، نفتالی بنت و یائیر لاپید همچنان تا بامداد دوشنبه مدعی بودند که هنوز قادر به اداره دولت هستند.

دولت بنت- لاپید بیشترین تلاش خود را در یک سال اخیر مقابله با «خطرات ناشی از ایران» توصیف کرده و به ارتش و نهادهای نظامی و امنیتی دستوراتی در این راستا داده بود.

نفتالی بنت به تازگی سیاست «زدن سر اختاپوس» در تهران را با راهکار «زدن هزار دشنه» مورد تاکید قرار داده بود.

این گمانه مطرح است که کشته شدن شماری از افراد مرتبط با برنامه‌های صنایع فضایی، هوایی و هسته‌ای ایران یا عملیات علیه برخی از سایت‌های موشکی، پهپادی و اتمی ایران در دوره اخیر، در راستای سیاست یاد شده بود.

در وضعیت ایجاد شده، سرنوشت نخستین سفر جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، که قرار است سه هفته دیگر به اسرائیل برسد، نامعلوم است.