یک مقام قوه قضاییه ایران روز چهارشنبه، اول تیر، اذعان کرد که کارگاه‌های بازیافت زباله، متعلق به پیمانکاران شهرداری یا کارگاه‌های مستقل به طور «سازمان‌یافته» از کودکان بهره‌کشی می‌کنند.

محمد فتحی، مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده و پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه، می‌گوید پیمانکاران شهرداری یا کارگاه‌های مستقل «ساعت‌های متمادی در شرایط کاملا مضر و غیراستاندارد و با ثمن بخس [با دستمزد کم] کودکان را به کار وامی‌دارند.»

در روزهای اخیر نیز مهدی اقراریان، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران، از تخلف برخی پیمانکاران در به‌کارگیری کودکان در جمع‌آوری زباله خبر داده بود.

وی از شهرداری خواسته بود که بر عملکرد پیمانکاران در این زمینه «نظارت کند؛ چرا که جمع‌آوری زباله کار بسیار سختی است و به هیچ عنوان نباید از کودکان و نوجوانان استفاده شود».

مقام‌های جمهوری اسلامی سال‌ها است که می‌گویند پیمانکاران شهرداری از کودکان کار و زباله‌گرد سوء استفاده می‌کنند و باید با آنها برخورد شود، اما گزارشی از برخورد با متخلفان منتشر نشده است.

آقای فتحی «بخش عمده‌ای» از کودکان کار و کودکان خیابانی و متکدی را «اتباع بیگانه» ‌از جمله اتباع افغانستان و پاکستان معرفی کرده و گفت: «نمی‌توان فقط با مداخلات ملی و بدون در نظر گرفتن ملاحظات بین‌المللی، ورود جدی و نتیجه‌بخش به این پدیده داشت.»

پیش از این هم دادگستری تهران اعلام کرده بود بر اساس ارزیابی‌ها ۴۶۰۰ کودک زباله‌گرد در پایتخت حضور دارند که ۸۰ درصدشان از اتباع خارجی از جمله افغانستان هستند.

بهزیستی استان تهران هم در سال ۱۴۰۰ اعلام کرده بود حدود دو هزار کودک کار در متروی پایتخت فعالیت می‌کنند و بیشتر آنها از خیابان‌ها به داخل بازارچه‌ها و ایستگاه‌های مترو تغییر مکان داده‌اند.