مجمع جهانی فولاد در گزارش جدید ماهانه خود از سقوط ۱۸ درصدی تولید فولاد خام ایران در ماه مه نسبت به ماه مشابه پارسال خبر می‌دهد.

بر اساس این گزارش که چهارشنبه اول تیرماه در سایت این نهاد بین‌المللی منتشر شده، ایران در ماه گذشته ۲.۳ میلیون تن تولید فولاد داشته است. ماه آوریل نیز تولید فولاد ایران افتی ۲۱ درصدی را شاهد بود.

پیش از این در اردیبهشت‌ماه در همین رابطه روزنامه شرق گزارش داد که تخفیف‌های چشمگیر روسیه به مشتریان فولاد، بازارهای صادرات فولاد ایران را مختل کرده است.

رضا شهرستانی، عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، به «شرق» گفت که روسیه تخفیف‌های ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای فولاد خود در نظر گرفته و به‌ همین‌ دلیل چین، افغانستان، تایلند و کره جنوبی که مشتریان بزرگ فولاد ایران بودند، این بار فولاد مورد نیاز خود را به روسیه سفارش داده‌اند.

آمارهای مجمع جهانی فولاد نشان می‌دهد تا زمان تحریم‌های غرب علیه روسیه، تولید فولاد ایران روند صعودی داشت، اما از ماه آوریل به شدت سقوط کرده است؛ به‌طوری که در مجموع تولید ۵ ماهه فولاد ایران با افتی نزدیک ۱۱ درصدی به ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسیده است.

سقوط ۱۸ درصدی تولید فولاد ایران در ماه مه در حالی است که تولید فولاد روسیه تنها ۱.۴ درصد کاهش یافته است. روسیه پس از چین، هند، ژاپن و آمریکا پنجمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان است.

احمد دنیانور، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، نیز پیش از این گفته است که در سال ۱۴۰۰، صادرات فولاد شش میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور ایجاد کرد، اما اکنون روسیه بازارهای ایران را یکی‌یکی تصاحب کرده و اقدام اخیر دولت برای افزایش عوارض صادرات فولاد هم به این مشکل دامن زده و تقریبا صادرات فولاد متوقف شده است.‌

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت گزارش داد که تخفیف چشمگیر روسیه به مشتریان نفتی نیز، صادرات نفت ایران را به شدت کاهش داده است و نفتکش‌های ایرانی با ۴۰ میلیون بشکه محموله نفت، در جستجوی یافتن مشتری در شرق آسیا هستند.

در پی افت فروش نفت ایران به چین به‌ دلیل تخفیف بالای نفت صادراتی روسیه، روزنامه شرق روز یکشنبه اول خرداد گزارش داد که نفت ارزان‌تر ونزوئلا هم رقیب ایران در بازار چین شده است.

بر اساس این گزارش، ونزوئلا ۲۵ دلار به نفت صادراتی‌اش تخفیف می‌دهد و صادرات نفت آن با کمک ایران به بیش از دو برابر رسیده است. ونزوئلا با دریافت میعانات گازی از ایران و رقیق کردن نفت فوق سنگین خود ظرفیت صادرات نفتش را به شدت افزایش داده است.

پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که ایران ۲۰ دلار برای نفت صادراتی‌اش به چین تخفیف می‌دهد.