دولت سوئد برای دومین بار در کمتر از دو ماه روز پنج‌شنبه، دوم تیرماه، به شهروندان خود درباره سفر به ایران هشدار داد.

وزارت خارجه سوئد در بیانیه‌ای رسمی به شهروندان خود توصیه کرده است که به دلیل «شرایط امنیتی تا پیش از پایان دادگاهی که روابط دو کشور را تیره کرده است» از «هرگونه سفر به ایران» خودداری کنند.

وزارت خارجه سوئد روز هشتم اردیبهشت نیز در اطلاعیه‌ای از شهروندان این کشور خواسته بود که از «سفرهای غیرضروری به ایران» خودداری کنند.

اولین اطلاعیه چند ساعت پس از آن منتشر شده بود که دادستانی سوئد برای حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، تقاضای صدور حکم حبس ابد کرد و او را به «جنایت جنگی» و «قتل عمدی» متهم کرد.

آقای نوری که در آبان ۱۳۹۸ پس از ورود به سوئد بازداشت شد، متهم است که در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته است.

در حالی که هنوز مشخص نیست بیانیه دوم به چه دلیل منتشر شده، چند روز پس از اطلاعیه اول دولت سوئد به شهروندان خود درباره سفر به ایران، یک رسانه سوئدی از بازداشت یک مرد سوئدی که به همراه چند گردشگر سوئدی‌ دیگر به ایران سفر کرده بود، در روز ۱۵ اردیبهشت خبر داد.

درباره وضعیت این گردشگر سوئدی پس از بازداشت تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.

حکومت ایران در سال‌های اخیر شماری از اتباع خارجی و ایرانی‌های دوتابعیتی را به اتهام‌های گوناگون از جمله جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی یا اقدام علیه نظام بازداشت کرده است و برخی از این افراد با زندانیان ایرانی در کشورهای دیگر مبادله شده‌اند.

این رویه حکومت بارها از سوی دولت‌ها و سازمان‌های حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگان‌گیری» و «باج‌خواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.

از آن جمله می‌توان به بازداشت احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی ایرانی-سوئدی در سال ۱۳۹۵ به اتهام جاسوسی اشاره کرد.

خبرگزاری‌ ایسنا، ۱۴ اردیبهشت و چند روز پس از اعلام خبر احتمال صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری از سوی دادگاه سوئد از اجرای حکم اعدام آقای جلالی تا دو هفته دیگر خبر داده بود.

این حکم تاکنون اجرا نشده است، اما گمان آن می‌رود که حکومت ایران قصد دارد تا آقای جلالی را با حمید نوری مبادله کند.