معاون بین‌الملل قوه قضائیه جمهوری اسلامی، مدعی شد در حالی که ایران «با سه زندانی سوئدی غیرانسانی رفتار نمی‌کند»، سوئد با حمید نوری، که به مشارکت در اعدام‌های گروهی تابستان ۶۷ متهم است، بدرفتاری کرده است.

حمید غریب‌آبادی در یک برنامه تلویزیونی، ادعا کرد که دادستانی سوئد «کیفرخواستی ساختگی» برای حمید نوری صادر کرده، و او علاوه بر اینکه در یک سال و نیم گذشته با خانواده‌اش ارتباط نداشته، «در بدترین شرایط، مدت‌ها در سلول انفرادی نگهداری شده و از دسترسی پزشکی محروم بوده است».

او همچنین ادعا کرد که اسدالله اسدی هم ۱۱۰ روز در آلمان در یک پناهگاه نگهداری شده و از تمامی امکانات محروم بوده و حتی قرآن و جانمازی را که سفارت برای او فرستاده، در اختیارش قرار نداده‌اند.

حمید نوری، از مقام‌های قضایی متهم به مشارکت در اعدام‌های گروهی تابستان ۶۷ است که در سفری به سوئد بازداشت و مرتبط با این اتهام در جلسات پرشمار دادگاه محاکمه شد و قرار است حکم او تا سه هفته دیگر صادر شود.

اسدالله اسدی نیز در قالب دیپلمات جمهوری اسلامی در وین فعالیت می‌کرد، متهم به طراحی حمله‌ای به نشست شورای ملی مقاومت در پاریس بود، و ارشدترین مقام ایرانی است که تا کنون در خارج از کشور محاکمه شده است.

بازداشت آقای اسدی و هم‌دستانش با همکاری سه کشور آلمان، فرانسه و بلژیک انجام شد و گرچه خود آقای اسدی در آلمان بازداشت شد، اما به دلیل آنکه دیگر متهمان این پرونده در بلژیک بازداشت شدند، روند رسیدگی به اتهامات این گروه در بلژیک انجام شد و آقای اسدی به ۲۰ سال زندان محکوم شد.

ادعای بدرفتاری با این دو تن در سوئد و آلمان و در مقابل ادعا حسن رفتار ایران با «سه زندانی سوئدی» در حالی است که بیشتر زندانیان دوتابعیتی در ایران با رفتارهایی از جمله ممانعت از دسترسی پزشکی، زندان‌های طویل انفرادی و بدون مرخصی، و نیز اعتراف‌های اجباری تلویزیونی روبه‌رو بوده‌اند و در مورد احمدرضا جلالی یکی از شهروندان سوئدی گرفتار در ایران، جمهوری اسلامی بارها با اعلام خبر اعدام قریب‌الوقوع و سپس به تعویق افتادن اجرای حکم، او و خانواده‌اش را مشمول شکنجه‌های روانی نیز کرده است.

علاوه بر احمدرضا جلالی، حبیب‌الله چعب (حبیب اسیود) دیگر شهروند ایرانی و سوئدی گرفتار در ایران است که در آبان ۹۹ در ترکیه ربوده و به ایران منتقل شد و اتهامات منتسب به او از جمله «طراحی اقدامات تروریستی و جدایی‌طلبانه» می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد.

همچنین در اردیبهشت امسال و در آستانه پایان روند محاکمه حمید نوری، ایران یک گردشگر سوئدی را بازداشت کرد که درباره وضعیت او پس از بازداشت تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.

در حال حاضر دست کم ۱۳ شهروند دوتابعیتی در ایران گرفتار هستند که ۱۲ تن از آنها در زندان به سر می‌برند اما باقر نمازی با وجود آزادی از زندان، اجازه خروج از کشور را ندارد.