در حالی که آلمان در به در به دنبال منابع جدید انرژی است، اوکراین میتواند با انرژی هستهای خود کمی از بار مشکلات در این زمینه بکاهد. این کشور صادرات انرژی نه فقط به آلمان که به اتحادیه اروپا را نیز آغاز کرده است.
اوکراین در اواسط ماه مارس به شبکه برق اروپا متصل شد. به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین این کشور اکنون صادرات برق به اتحادیه اروپا را نیز آغاز کرده است.
او شامگاه پنجشنبه ۳۰ ژوئن در پیامی ویدیویی گفت که کشورش از طریق رومانی صادرات مقادیر قابل توجهی برق به اتحادیه اروپا را آغاز کرده است. به گفته او این اولین مرحله است و اوکراین خود را برای افزایش صادرات برق آماده میکند. زلنسکی این گام را “مرحله مهمی” در نزدیکی به اتحادیه اروپا دانست.
به گفته رئیس جمهور اوکراین برق این کشور می تواند جایگزین بخش قابل توجهی ازگاز مصرفی اروپا از روسیه شود و این نه تنها یک منبع درآمد برای اوکراین، بلکه تامین کننده امنیت انرژی برای تمام اروپا است.
قطع برق اوکراین از روسیه
قبل از شروع تهاجم روسیه علیه اوکراین، شبکه برق این کشور با روسیه هماهنگ شده بود. اما اوکراین در اواخر ماه فوریه و کمی قبل از حمله روسیه به این کشور برای آزمایشی که از مدتها پیش برنامه ریزی شده بود، شبکه برق خود را از روسیه و بلاروس جدا کرد. به فاصله کوتاهی پس از آن نیروهای روسیه وارد خاک اوکراین شدند.
این شبکه در آن زمان در موقعیتی “ایزوله” قرار گرفت و تا زمانی که به شبکه اروپایی اپراتورهای سیستم انتقال (ENTSO-E) متصل شد، بسیار آسیبپذیر بود. علاوه بر این اوکراین متحمل حملات متعدد روسیه به شبکه برق و در برخی موارد به نیروگاههای هستهای خود شد. بخش بزرگی از برق تولید شده در اوکراین از انرژی هستهای تامین میشود.
صادرات ۲/۵ گیگاوات برق به اروپا
روز گذشته همچنین اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که اوکراین با صادارات هم به منبع درآمدی دست پیدا میکند که بسیار به آن نیاز دارد و هم منبع انرژی مازادی را برای اروپا به وجود میآورد و این به سود هر دو طرف است.
حجم فعلی تحویل برق به رومانی ۱۰۰ مگاوات است. اما دنیس شمیهال، نخست وزیر اوکراین گفته است که کشورش به شکل بالقوه قادر است ۲/۵ گیگاوات برق به اروپا صادر کند.
گرمن گالوشنکو، وزیر انرژی اوکراین هفته گذشته به آلمان پیشنهاد تامین انرژی هستهای را داد. او در یادداشتی برای رسانه آلمانی “Wirtschaftswoche” نوشت آلمان و اوکراین میتوانند از تفاوت زمانی و جغرافیایی خود برای تولید انرژی بهره ببرند. وزیر انرژی اوکراین با اشاره به موقعیت دشوار انرژی هستهای از نظر آلمان، همچنین بر توانایی خود در تولید انرژی خورشیدی و بادی از دریای سیاه تاکید کرد.