ارتش دموکراتیک سوریه که تحت رهبری کردهاست، اعلام کرده که با نیروهای نظامی بشار اسد، رییسجمهور سوریه، درباره یک برنامه دفاعی مشترک به توافق رسیده است.
الشرق الاوسط، روزنامه پان عرب وابسته به عربستان سعودی، ششم ژوئیه این خبر را به نقل از نیروهای دموکراتیک سوریه منتشر کرده که میگویند هدف از این توافق، مقابله با حمله پیشبینی شده ترکیه به مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه است.
بر اساس همین گزارش، اجرای این طرح با ورود ۵۵۰ نفر از نیروهای مسلح حکومتی و تجهیزات نظامی آنها به مناطق شرقی حلب آغاز شده است. نیروهای نظامی سوریه در مناطق شرقی حلب و همچنین شهر عین عیسی در رقه مستقر شدهاند که تحت کنترل نیروهای کرد ارتش دموکراتیک سوریه است.
سوریه تیوی که رسانه گروه اپوزیسیون سوریه است گزارش داده که این عملیات مشترک با نظارت روسیه اجرا خواهد شد. این کانال خبری گزارش داده که استقرار نیروهای نظامی سوریه بخشی از برنامه مشترک دفاعی است.
رسانههای حکومتی سوریه هم درباره اعزام نیروهای نظامی به شمال سوریه گزارشهایی منتشر کردهاند.
اداره خودمختار شمال و شرق سوریه که تحت کنترل کردها است، روز ششم ژوئیه در مناطق تحت فرماندهی کردها وضعیت اضطراری اعلام کرد و برنامههای پیشگیرانهای را برای مقابله با حمله ترکیه برشمرد.
اوایل ماه جاری میلادی رسانههای وابسته به نیروهای دموکراتیک سوریه به نقل از یکی از مقامهای ارشد حزب اتحاد دموکراتیک در سوریه (پید) اعلام کرده بودند که هیأتی از اداره خودمختار شمال و شرق سوریه مشغول رایزنی با دمشق برای طراحی یک برنامه دفاعی مشترک است.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه، هفته پیش بار دیگر اعلام کرد حمله نظامی به مقر کردها در شمال سوریه که مدتها قبل اعلام شده، به محض تکمیل مقدمات آغاز خواهد شد.
ترکیه نیروهای کرد را به ایجاد یک منطقه خودمختار در مرزهای سوریه و ترکیه متهم میکند که به اعتقاد آنکارا، تمامیت ارضی هر دو کشور را به خطر میاندازد.
مواضع متناقض
وبسایت عنب بلدی که حامی مخالفان حکومت سوریه است، روز پنجم ژوئيه موضع نیروهای دموکراتیک سوریه و شورای دموکراتیک سوریه درباره همکاری با نیروهای حکومت بشار اسد را «متناقض» توصیف کرد.
شورای دموکراتیک سوریه شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک و نماینده سیاسی اداره خودمختار شمال و شرق سوریه در مسائل داخلی و مسائل دیپلماتیک خارجی است.
عنب بلدی به نقل از الهام احمد، رئیس اجرایی شورای دموکراتیک سوریه، در چهارم ژوئیه گفته است که این شورا «طرفدار انقلاب» و حامی تغییر در سوریه و مخالف بازگشت نظام کهنه «تمرکزگرا» به این کشور بوده است.
خانم احمد میگوید که حکومت بشار اسد از زمان خیزش سال ۲۰۱۱ مسئول تمام اتفاقاتی بوده که در سوریه افتاده است. به گفته او «ناسازگاری سیاسی» بشار اسد کشور سوریه را به شرایط فعلی کشانده است.
وبسایت عنب بلدی اظهارات خانم احمد را با اظهارات عضو دیگر شورا به نام فرهاد شامی مقایسه کرده که در سوم ژوئيه گفته است در زمینه مقابله با حمله احتمالی ترکیه با دمشق به «تفاهم جدیدی» رسیدهاند.
آقای شامی در مصاحبهاش به اعزام ۵۵۰ نیروی ارتش سوریه به شهرهای الباب، عین عیسی، منبج و عینالعرب (کوبانی) اشاره کرده است.
واشنگتن و مسکو از ترکیه خواستهاند از حمله به شمال سوریه خودداری کند، اما رجب طیب اردوغان گفته است عملیات ارتش ترکیه «به محض تکمیل تدارکات و آمادهسازی» آغاز خواهد شد.
از تابستان سال ۲۰۱۶ ترکیه چهار عملیات در سوریه انجام داده، آخرین بار در اکتبر ۲۰۱۹، و یک نوار حائل به عمق ٣٠ کیلومتر در طول مرزش با سوریه ایجاد کرده است.