دو روز پس از ترور مرگبار شینزو آبه، نخستوزیر پیشین ژاپن، رأیگیری برای انتخاب نیمی از نمایندگان مجلس سنای این کشور صبح روز یکشنبه ۱۹ تیر آغاز شد.
ائتلاف حاکم، شامل حزب لیبرال دموکرات ژاپن که آبه یکی از چهرههای اصلی آن بود، در نظرسنجیها برای انتخابات مجلس سنا پیشتاز است.
این حزب راستگرای ملیگرا اکنون قدرت را در ژاپن در دست دارد و فومیو کیشیدا، نخستوزیر ۶۴ ساله کنونی ژاپن، از این حزب است.
این انتخابات در حالی برگزار میشود که جریان آن تا حدود زیادی تحت تأثیر ترور شینزو آبه قرار گرفته است.
نخستوزیر پیشین ژاپن روز جمعه ۱۷ تیرماه، در حالی که در یک تجمع انتخاباتی در شهر نارا در جنوب غربی ژاپن سخنرانی میکرد، هدف شلیک گلوله قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان جان باخت.
پلیس ژاپن پس از مراحل ابتدایی بازجویی از قاتل نخستوزیر سابق، انگیزههای او را شخصی و غیرسیاسی عنوان کرد.
مراسم ادای احترام به جنازه شینزو آبه روز دوشنبه برگزار خواهد شد و وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز به توکیو خواهد رفت.
رأیگیری روز یکشنبه برای تعیین نمایندگانی برای ۱۲۵ کرسی مجلس سنای ژاپن است و بر اساس نظرسنجیها، از این تعداد، ائتلاف حاکم میتواند بیش از ۷۰ کرسی را از آن خود کند.
مجلس سنای ژاپن در مجموع ۲۴۸ کرسی دارد و در مورد نیمی از کرسیهای آن هر سه سال یکبار رأیگیری میشود.
همچنین بر اساس نظرسنجیها حزب دموکراتیک مشروطه ژاپن که یک حزب چپ میانه است، به دلیل عدم توانایی در معرفی یک برنامه جایگزین جذاب، در خطر از دست دادن بخشی از ۴۵ کرسی کنونی خود در سنای این کشور است.
این حزب اکنون اصلیترین حزب مخالف دولت بهشمار میرود.
ژاپن که اغلب به دلیل عدم حضور زنان در مؤسسات و مدیریت شرکتهای این کشور مورد انتقاد است، امسال به رکورد ۳۳ درصدی نامزدهای زن در میان ۵۴۵ نامزد انتخابات دست یافته است.
انتخابات ژاپن در حالی برگزار میشود که قیمتها در این کشور افزایش یافته و نگرانیهایی نیز، بهویژه از اواخر ماه ژوئن که موجی از گرما ژاپن را فراگرفت، نسبت به کمبود برق بهوجود آمده است.
با این حال پیروزی حزب لیبرال دموکرات در انتخابات مجلس سنای ژاپن میتواند قدرت نخستوزیر کنونی را که از سیاست موسوم به «سرمایهداری جدید» حمایت میکند، تحکیم کند.
دولت ژاپن در ماههای اخیر در کارزار تحریمها علیه مسکو به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین مشارکت داشته و طرح توکیو برای افزایش «قابل توجه» بودجه دفاعی نیز در میان ژاپنیها، به دلیل جاهطلبیهای چین در آسیا و اقیانوسیه، محبوب است.