رئیس جمهوری سریلانکا که در پی اعتراضات گسترده علیه بحران اقتصادی در این کشور، ابتدا ناگزیر به فرار از اقامتگاه رسمی خود شده و سپس به سنگاپور گریخته است، متن استعفانامۀ خود را از طریق ایمیل برای پارلمان سریلانکا ارسال کرد. گفته می شود که وی قصد دارد از سنگاپور به عربستان سعودی برود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، گوتابایا راجاپاکسه رئیس جمهوری سریلانکا، متن استعفانامۀ خود را با ایمیل به پارلمان این کشور ارسال کرده است و قرار است روز جمعه ۱۵ ژوئیه/۲۴ تیر، پس از بررسی «صحت و قانونی بودن» این ایمیل ارسالی، کناره گیری وی از سِمت خود به طور رسمی اعلام شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، هواپیمای حامل رئیس جمهوری فراری سریلانکا، یک روز پس از فرار از کلمبو پایتخت این کشور، از مالدیو به سنگاپور رسید.
بنا به گفتۀ یکی از مقامات فرودگاه بین المللی «ولانا» در مالدیو، رئیس جمهوری سریلانکا به همراه همسرش و دو محافظ در یک پرواز متعلق به شرکت هواپیمایی سعودی بوده اند.
همچنین بنا به گزارش رسانه های محلی، تظاهراتی در شهر ماله پایتخت مالدیو ترتیب داده شده بود تا از دولت بخواهند به رئیس جمهوری سریلانکا اجازۀ ترانزیت ندهد.
در همین حال، وزارت امور خارجۀ سنگاپور در بیانیهای اعلام کرده است که گوتابایا راجاپاکسه درخواست پناهندگی نکرده و از این کشور پناهندگی دریافت نکرده است.
از سوی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده است که رئیسجمهوری متواری سریلانکا که در بحبوحه اعتراضات علیه بحران اقتصادی از کشور خود گریخت، در نظر دارد که از سنگاپور به عربستان سعودی برود.
پیش از این، رئیس پارلمان سریلانکا روز چهارشنبه اعلام کرده بود که گوتابایا راجاپاکسه پیش از ترک کشور اختیارات خود را به نخستوزیر واگذار کرده و مطابق ماده ۳۷ قانون اساسی، رانیل ویکرامسینگه به طور موقت عهدهدار وظایف و اختیارات او خواهد بود.
این در حالیست که اکنون انتخاب رانیل ویکر مسینگه به عنوان سرپرست ریاست جمهوری، باعث بروز اعتراضات بیشتری در سریلانکا شده و معترضان خواستار کناره گیری نخست وزیر نیز شده اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یکی از سخنگویان جنبش اعتراضی در سریلانکا به خبرنگاران گفته است که «در صورت استعفای گوتابایا راجاپاکسه، معترضان آمادهاند کاخ ریاست جمهوری و دیگر ساختمانهای اشغالی در کلمبو، پایتخت سریلانکا را به صورت مسالمتآمیز ترک کنند اما به مبارزات خود ادامه میدهند».
تظاهرات اخیر علیه بحران اقتصادی و وضعیت سیاسی در سریلانکا، بزرگترین اعتراضات ضد دولتی سال جاری در پی تشدید بحران اقتصادی در این کشور محسوب می شود.
در جریان اعتراض های گسترده در سریلانکا، هزاران نفر از معترضان خشمگین روز شنبه با وجود مقاومت نیروهای پلیس به اقامتگاه رانیل ویکرام سینگه نخست وزیر و گوتابایا راجاپاکسه رئیس جمهوری سریلانکا واقع در شهر کلمبو پایتخت این کشور هجوم برده و وارد دفتر و استخر کاخ ریاست جمهوری و نیزساختمان وزارت دارایی شدند و با فرارسیدن شب دفتر نخست وزیری را به آتش کشیدند .
سریلانکا در میانۀ بدترین بحران اقتصادی خود در چند دهه اخیر قرار دارد و به سمت بزرگترین ناآرامی و آشوب اقتصادی طی ۷۰ سال گذشته سقوط کرده است به طوریکه ۲۲ میلیون نفر ساکنان این کشور از کمبود جدی ذخایر ارزی و محدودیت واردات کالاهای اساسی نظیر غذا، سوخت و دارو رنج میبرند.
بسیاری از شهروندان سریلانکا، گوتابایا راجاپاکسه رئیس جمهوری این کشور را به دلیل شرایط وخیم اقتصادی سرزنش میکنند و او را مسئول بحران اقتصادی موجود در کشور می دانند.
نارضایتی ها علیه تشدید بحران اقتصادی در سریلانکا در هفته های اخیر افزایش یافت و با توقف ارسال سوخت به این کشور، بسیاری از ادارات و مدارس تعطیل شدند.
دولت سریلانکا از صندوق بینالمللی پول و چندین کشور مانند روسیه و چین درخواست کمک کرده است. قرار بود این صندوق ۳ میلیارد دلار کمک مالی برای سریلانکا تامین کند اما بی ثباتی سیاسی می تواند روند مذاکرات با صندوق پول بین الملل را تضعیف کند.
مقامات سریلانکا رکود گردشگری ناشی از همهگیری ویروس کرونا و بحران مواد غذایی پس از حمله روسیه به اوکراین را از جمله دلایل مشکلات حاکم بر سریلانکا دانسته اند.
این در حالیست که ناظران فساد و سوءاستفاده طبقه حاکم بر قدرت را عامل مهمتری در ورشکستگی مالی دولت و ناتوانی در بازپرداخت بدهیهای خارجی آن ارزیابی میکنند.
دولت سریلانکا به دلیل بدهیهای سنگین خارجی و سقوط شدید ارزش پول ملی قادر به واردات کالاهای اساسی مورد نیاز شهروندان نیست و افزایش شدید قیمتها و کمبود مواد غذایی و دارو از بهار امسال دامنه جنبش اعتراضی را گستردهتر کرده است.