حمید حسینی، عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، می‌گوید که با «موافقت آمریکا» منابع بلوکه‌شده ایران در بانک تجارت عراق آزاد شده است.

او در توییتی که در این باره منتشر کرده، به میزان دقیق پول‌های آزاد شده اشاره نکرده، ولی گفته است که «چند تراکنش نیز انجام شده است».

پیش از این خبرهایی درباره موافقت اصولی آمریکا با آزاد شدن منابع مالی بلوکه شده ایران در کره جنوبی و شروع انتقال یک میلیارد دلار از پول‌های ایران منتشر شده بود.

به گفته حسین تنهایی، رئیس اتاق بازرگانی، «قرار است تا یک میلیارد دلار از این دارایی‌ها به کانال مالی ایران و سوئیس واریز شود تا صرف خرید دارو و غذا شود».

سوئیس حافظ منافع آمریکا در ایران است و برای ارسال کالاهای دارویی و غذا از تحریم‌های آمریکا معاف است. بر اساس سازوکار مالی-تجاری در سوئیس، این کشور به جای پول نقد، به ایران کالا ارسال می‌کند.

دولت ایران پیش از این اعلام کرده بود که ۷ میلیارد دلار پول بلوکه شده در کره جنوبی دارد ولی درباره میزان پول‌های بلوکه شده ایران در عراق گزارش‌های مختلفی منتشر شده است.

روز ۸ دی‌ماه امسال شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که دولت عراق ۵ میلیارد دلار به این شرکت بابت دریافت گاز بدهکار است و یک میلیارد دلار هم باید بابت تاخیر در پرداخت بدهی خود بپردازد.

بر اساس تحریم‌های آمریکا، عراق پول گاز تحویلی از ایران را به حسابی در بانک «تجارت عراق» واریز می‌کند و جمهوری اسلامی از این منابع فقط قادر به خرید کالاهای انسان‌دوستانه از خود عراق است.

موضوع بدهی‌های عراق به ایران در طول ماه‌های گذشته باعت شد که عبدالناصر همتی، رئيس کل بانک مرکزی ایران دو بار به این کشور سفر کند تا راهی برای تسویه حساب با صادرات غذا و دارو پیدا کنند. ‌

علاوه بر این، روز ۱۱ دی‌ماه نیز بهمن صالحی جاوید، دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران گفت پیمانکاران ایرانی ۸۰۰ میلیون دلار از شرکت‌های دولتی عراق طلب دارند ولی قادر به وصول این مبلغ نیستند.

او با اشاره به این که «حتی در کیسه هم می‌توان پول جابه‌جا کرد»، خواستار اقدام دولت‌های ایران و عراق برای حل چنین مشکلی شد ولی تاکنون گزارشی درباره پرداخت این طلب‌ها منتشر نشده است.